Με «Μαύρη Παρασκευή» ξεκινά η φοροκαταιγίδα 10,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους

oura-eforia-1

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τις τελευταίες 32 ημέρες της χρονιάς μπαράζ δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις οφειλών και άλλες υποχρεώσεις, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2019

Φορολογικό «σφυροκόπημα» χωρίς ανάσα δέχονται από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι αντοχές τους βρίσκονται ήδη στο κόκκινο.

Η σημερινή ημέρα είναι… άλλου τύπου «Μαύρη Παρασκευή» («Black Friday») για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν να καλύψουν νωρίτερα μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις (τρέχοντες φόροι, δόσεις για ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών κ.λπ.), συνολικού ύψους περίπου 4,8 δισ. ευρώ, για τον μήνα Νοέμβριο. Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα. Από αύριο, 1η Δεκεμβρίου ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση, για να αποπληρωθεί έως την εκπνοή του έτους νέος γύρος φόρων, συνολικού ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στον τελευταίο μήνα του 2018 θα πρέπει να εξοφληθούν φόροι, των οποίων το συνολικό ύψος είναι ίσο με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος!

Ο καταιγισμός υποχρεώσεων απέναντι στην εφορία έρχεται σε μία περίοδο που όλο και περισσότεροι πολίτες λυγίζουν υπό το βάρος των φόρων. Μόλις χθες τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδειξαν ότι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα (από 3.801.967 σε 4.312.395) τον Σεπτέμβριο, όταν συνέπεσαν η 1η δόση του φόρου εισοδήματος και η 1η δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο βαρύς σημερινός λογαριασμός

Πιο αναλυτικά, σήμερα 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να πληρωθούν:

- Η 3η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, που υπολογίζεται σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ. Για φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της 2ης δόσης του φόρου.

- Η 5η (και προτελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή είναι η 4η (και προτελευταία).

- Η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 618 εκατ. ευρώ.

- Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για όσες εταιρίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).

- Οι δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία.

Υπενθυμίζεται πως όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση, πρέπει να μην καθυστερήσουν ούτε για μία ημέρα την πληρωμή για τους τρέχοντες φόρους τους, διότι διαφορετικά μπορεί να χάσουν και την ρύθμιση των 100 δόσεων για τα παλαιά χρέη τους.

Τελευταία ημέρα για δηλώσεις ακινήτων Airbnb

Σήμερα, εξάλλου, λήγει η προθεσμία καταχώρισης των ακινήτων που μισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb στο ειδικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Υποχρέωση να καταχωρίσουν το ακίνητό τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής έχουν όσοι ιδιοκτήτες το έχουν αναρτήσει για βραχυχρόνια μίσθωση σε ψηφιακές πλατφόρμες από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα. Επίσης, θα πρέπει να υποβάλουν Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά ακίνητο για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών από την 1η/1/2018 έως τις 31/10/2018 (ημερομηνία αναχώρησης μισθωτή από το ακίνητο), ακόμη και αν αυτές οι μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει άμεσα διασταυρώσεις και όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στο Μητρώο θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Ο «ασήκωτος» Δεκέμβριος

Ο φορολογικός Γολγοθάς συνεχίζεται και κορυφώνεται από αύριο έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς ο τελευταίος μήνας του χρόνου φέρνει:

- Την 4η (και προτελευταία) δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ.

- Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 2019, τα οποία επιβαρύνουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους με το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.

- Την 6η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή θα είναι η 5η και τελευταία.

- Την 3η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

- Τον ΦΠΑ για όσες εταιρίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).

- Τις δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία.

ΣΧΟΛΙΑ (39)

όχι άλλα παραμύθια

πληρώστε και αφήστε την υψηλή θεωρεία ......................... όλο φωνάζετε ότι δεν έχετε χρήματα και οι καφετέριες κάθε μέρα είναι γεμάτες από πολίτες αραχτούς ................. αυτοκίνητα καινούργια αγοράζετε ............................ οι ταβέρνες κάθε σαββατοκύριακο είναι γεμάτες ....................................

dim no2

καταχραστής δημοσίου χρήματος ό ένας εξαρχής και για πάντα ελεύθερος ο άλλος με κατηγορία ηθικού αυτουργού δολοφονίας ! σχεδόν βγήκε). Επίσης είναι αδικαιολόγητο το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας να μην μπορεί να ορθοποδήσει μετά από πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις ενώ οι μισθοί τους είναι υπέρογκοι (οι εθελούσιες υπέρογκες) ακόμα και οι χώροι που χρησιμοποιούν υπέρογκοι ενώ δεν αποδόθηκαν ποτέ και πουθενά τόσα χρόνια κυρώσεις για όλα αυτά τα δάνεια που μοίραζαν δεξιά και αριστερά χωρίς κανέναν έλεγχο και προοπτική ενώ τώρα μουρμουράν για τα κόκκινα δάνεια όπου θέλουν να τα μπουμπουνίσουν στο 10% ! Αυτό το κράτος δεν μπορεί καν να βρει τους κακοπληρωτές ενώ υπάρχει ελεύθερη διακίνηση πηροφορίας από τις τράπεζες από τις αρχές του '17! Λύσεις λοιπόν για όλα αυτά υπάρχουν, δεν υπάρχει θέληση για καθαρή λύση, για απόδοση ευθυνών, για ελέγχους, για πρόοδο. Η υπερφορολόγηση αυτή κατέστρεψε ολόκληρη τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είμαστε στα 10 χρόνια και δεν διατίθεται βελτίωση παρά μόνο ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ! Είναι αδύνατον να μην έχει καταλάβει ο πολιτικός κόσμος τι ζημιά έχει προκαλέσει στην κοινωνία αλλά και τι ανισότητα καθώς σε αυτή τη χώρα βασιλεύει ο κάθε Ριχάρδος και τιμωρείται εμμονικά ο "άσπρος" φορολογούμενος. Βλέπεις ότι ούτε την ευθιξία δεν έχουν να επιβάλλουν μια μείωση έστω της τάξης του 30% στους εαυτούς τους όταν έχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Εγώ έχω καταλήξει ότι χρειαζόμαστε ένα καινούργιο πολιτικό σύστημα με έναν ηγέτη ο οποίος θα έχει ένα ικανό επιτελείο κυριώς τεχνοκρατών και ανθρώπων της αγοράς,ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ, με όρεξη για διαφάνεια, ήθος, πρόοδο. Όσο ανακυκλώνουμε τους ίδιους τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια ενώ θα προσπαθούν να κρύψουν όλες τις αμαρτίες αυτού του αμαρτωλού παρελθόντος. Αντί λοιπόν ακραίας και παράλογης υπερφορολόγησης έπρεπε και πρέπει να ασχοληθούν με τη συρρίκνωση του δημοσίου, την πάταξη της φοροδιαφυγής,διαπλοκής,διαφθοράς,παραοικονομίας, την επιβολή του νόμου, τη δημιουργία ενός τόσο απαραίτητου ισχυρού καθαρού ελεγκτικού/εισπρακτικού μηχανισμού, την επιβολή παραδειγματικών προστίμων και ΤΗΡΗΣΗ τους, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τέλος την πραγματική προσέλκυση επενδύσεων μέσω ενός σταθερού ορθολογικού συστήματος φορολογίας τουλάχιστον σε βάθος 10ετίας.

CR

Κάθε χρόνο τα ίδια άρθρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Λες και είναι πρωτοφανές να είναι φορολογικά επιβαρυμένοι οι τελευταίοι μήνες του έτους.

dim no1

Δεν το λες φοροκαταιγίδα αλλά φοροληστεία, φοροεκβιασμό, φοροκλοπή ή όπως αλλιώς το θες. Τα τελευταία 10 χρόνια ζούμε σε ένα πλήρως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό καθεστώς όπου καλείται ο έλληνας πολίτης, κυρίως ο "άσπρος" φορολογούμενος και ο συνταξιούχος να σηκώσουν το βάρος ενός χρέους που δημιουργήθηκε από μια ανίκανη πολιτική σκηνή, ένα σαθρό τραπεζικό σύστημα και γενικά ένα αυθαίρετο κακό επιχειρείν (όλα τα παραπάνω προφανώς αλληλένδετα) τα προηγούμενα 30 χρόνια. Τόσο απλά. Χωρίς βέβαια πουθενά ευθύνες και κυρώσεις για αυτή την κακοδιαχείριση που όποια πέτρα και αν σηκώσεις ανακαλύπτεις διαφθορά και διαπλοκή απλά σηκώνουμε επιλεκτικά και λίγες). Ακόμα και μια "αριστερά" δεν κατάφερε να βάλει το στίγμα της σε αυτή τη ανώμαλη ιστορία παρά βολεύτηκε όταν κάθησε σε αυτές τις ωραίες καρέκλες. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν βελτιωθήκαμε πουθενά, δεν μάθαμε τίποτα από το πάθημα μας. Περιμένω όσο ζω να δω αν θα υπάρξει πολιτικός ο οποίος θα βάλει στο τραπέζι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής,της διαπλοκής,της διαφθοράς,της παραοικονομίας, της παντελούς έλλειψης ελεγκτικού/εισπρακτικού μηχανισμού. Ο δρόμος της εξαντλητικής υπερφορολόγισης είναι προφανώς αδιέξοδο ενώ είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά (θέλω να πιστεύω ότι οι ξένοι δεν είναι τόσο ηλίθιοι, απλά αυτό επιδίωκαν ώστε να φτωχοποιήσουν πλήρως μια χώρα και να την αγοράσουν αντί πινακίου φακής. Αν δεν το έχεις καταλάβει έχει ήδη γίνει στο μεγαλύτερο μέρος. Οι πολιτικοί μας σε αυτή τη παράσταση δεν υπήρξαν σχεδόν ούτε θεατές. Και οι μεν και οι δε, κάτσε εσύ με παρωπίδες να τσακώνεσαι για το δεξιά ξαι το αριστερά όταν δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι είναι το ίδιο. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, αν λυθούν οι κύριες παθογένειες δεν υπάρχει ανάγκη υπερφορολόγησης, ούτε περικοπές μισθών/συντάξεων. Λεφτά όντως υπάρχουν αλλά δεν είναι πρόθυμοι να τα μαζέψουν (βλ. λίστα Λαγκάρντ όπου μετά από 5 χρόνια μπήκε σε ένα συρτάρι καθώς δεν είχαν τον χρόνο!!!). Οι παθογένειες αυτές είναι οι εξής : μεγάλο αντιπαραγωγικό δημόσιο (σκέψου ότι ζούμε πλέον στον ηλεκτρονικό κόσμο), φοροδιαφυγή,διαπλοκή,διαφθορά,παραοικονομία,μη απόδοση φόρου,ανομία,κουτοπονηριά (το 50% να είχαν βάλει να διορθώσουν σε βάθος 10ετίας θα είχαμε τώρα 10δις λιγότερα χρέη το χρόνο), δικαιοσύνη πολλών ταχυτήτων (καθαρίστρια 10 χρόνια φυλάκισης(παρεπιπτόντως προφανώς και πρέπει να τιμωρηθεί αλλά όχι τέτοιες υπερβολές)πρώην υπουργός ελεγχόταν για 15-20 χρόνια,τώρα τον έβαλαν τάχα μου φυλακή, καταχραστής δημοσίου χρήματος ό ένας εξαρχής

Whatever

Αυτό που έχω να πω είναι ότι με γοργούς ρυθμούς με οδηγούν στην φτωχοποίηση διότι ενώ εργάζομαι και βγάζω με αίμα κάποια χρήματα, με τους φόρους που μου ζητούν να πληρώσω χαλάω από τις λίγες αποταμιεύσεις που έχω για τα παιδιά μου. Πόσο δημοκρατικό πιστεύεται ότι είναι αυτό κύριοι της κυβέρνησης ? Για ποια δημοκρατία μιλάτε όταν βάζετε χέρι στην τσέπη μου με το έτσι θέλω και μου την αδειάζετε? Γιατί θέλετε να με κάνετε οπωσδήποτε να χρωστάω στο κράτος? Μήπως για να μου πάρετε ακόμα και την μικρή ακίνητη περιουσία που διαθέτω? Σε τι πιστεύεται ότι διαφέρετε από τους χρυσαυγίτες? Είστε χειρότεροι φασίστες από αυτούς. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Όταν έρθει η ώρα θα πάρετε αυτό που σας αξίζει.

ΠΟΙΟΣ

ΒΛΑΞ,ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ?ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Ε.?ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ,ΔΗΛ.ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ...

Άγγελος

Φοροκαταιγίδα 10,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Παίρνει 10 και επιστρέφει περίπου 1. Όταν αυτός που σου πήρε δέκα σου επιστρέφει το ένα, απλώς θέλει να του δώσεις μια ακόμη ευκαιρία για να σου πάρει άλλα δέκα. Μεταξύ δύο φίλων : Έρχονται παροχές, λέει ο ένας. Ετοιμάσου να τις πληρώσουμε, απαντά ο άλλος.

@

Βρε πληρώστε τους φόρους για να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα. Και να είστε βέβαιοι ότι θα μοιραστεί σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, και όχι σε επαγγελματίες επιδοματίες και σε αυτούς που αποκρύπτουν εισοδήματα. Εγγύηση Συριζα.

Άγγελος

Επίδομα, επιδόματος, επίδομα, επίδομα, επιδόματα, επιδομάτων, επιδόματα, επιδόματα. Η παράνοια των αριστερής εμπνεύσεως κριτηρίων για το επίδομα στέγασης και κοινωνικού μερίσματος. Έστω Χ και Ψ τετραμελή νοικοκυριά με εισόδημα 7000 ευρώ το Χ (πριν την κρίση είχε πολύ καλύτερες αμοιβές), το δε Ψ με εισόδημα 18000 ευρώ. Το Χ νοικοκυριό, αφού έκανε για μια ζωή το σκατό του παξιμάδι, σήμερα είναι ιδιοκτήτης σπιτιού φορολογητέας αξίας 180000 ευρώ και έχει κατάθεση στην τράπεζα 2000 ευρώ για μια ώρα ανάγκης.Το στεγαστικό δάνειο που είχε πάρει για την αγορά του σπιτιού το ξεχρέωσε μέχρι δεκάρας. Πληρώνει δε ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ. Το Ψ νοικοκυριό, αφού έκανε τρυφηλή ζωή, διαμένει σε σπίτι με ενοίκιο, μεζονέτα παρακαλώ, έχει δε και κατάθεση στην τράπεζα 18000 ευρώ. Χρωστάει κάποια χρήματα από κάρτες,είναι σε ρύθμιση, αλλά προσπαθεί για κούρεμα και μάλλον θα τα καταφέρει.Ο νόμος προστατεύει τους οπαδούς του κινήματος «Δεν πληρώνω». Σύμφωνα λοιπόν με τα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το Ψ νοικοκυριό θα λάβει 500 ευρώ ως κοινωνικό επίδομα, με τα κριτήρια του επιδόματος στέγασης, θα λάβει και επίδομα στέγασης ύψους 175 ευρώ τον μήνα, θα ενταχθεί και στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, με έκπτωση 35%, ως δικαιούχος και του κοινωνικού μερίσματος. Το Χ νοικοκυριό δεν θα πάρει ούτε το επίδομα στέγασης, λόγω ιδιοκτησίας, ούτε το κοινωνικό μέρισμα,λόγω φορολογητέας αξίας του ακινήτου, ούτε μπορει να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, αλλά θα εξακολουθήσει να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για να παίρνουν εσαεί, ο κάθε ανεπρόκοπος Ψ, ο κάθε γύφτος, ο κάθε Πακιστανοαφγανός και ο κάθε Αλβανός, επιδόματα, με αποτέλεσμα να δουλεύει ο κοινωνικός αυτοματισμός, άλλοτε υπόρρητα και άλλοτε εκκωφαντικά, αποτελειώνοντας έναν ήδη διαρρηγμένο κοινωνικό ιστό. Ο χαμηλοσυνταξιούχος που έχασε το ΕΚΑΣ, έχει χάσει 12χ230= 2760 ευρώ τον χρόνο. Σ' αυτόν τον άνθρωπο τι θα δώσετε για να αποκαταστήσετε την αδικία που εσείς οι ίδιοι του προξενήσατε;; Σύμφωνα με τα κριτήρια για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 7.500 ευρώ, θα λάβει 675 ευρώ. Ζημιά για τον άνθρωπο αυτόν 2085 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίζουμε άλλες μειώσεις που έχει υποστεί. Όπως η αύξηση υπέρ υγείας κατά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές, όπως η αύξηση της συμμετοχής του στα φάρμακα από 0% και 10% σε 25%, η αύξηση ΦΠΑ, η μείωση επιδόματος θέρμανσης κ.α. Με τι θα αντικαταστήστε την μείωση κατά 30% των νέων συνταξιούχων;. Τι θα δώσετε για την μείωση 42% των επικουρικών;.

paraskevh

ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ!

γιαννης μπουφος

αντε πληρωσε τους φουρους που σου εφτιαξαν οι σαμαροβενιζελοι και ασε το χιουμορ

Γκαρσόν λεκιάστηκα

Εμείς είμαστε εξωτερικό, δεν αντέξαμε να ζούμε στο Φέουδο των πασοκνουδουσυριζαιων. Εσείς που μείνατε πίσω καλό κουράγιο, έχετε 360δις χρέος να ξεπληρώσετε σε 5 γενιές οι απόγονοι σας θα είναι ελεύθεροι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stath-pan_main02

Αμφιβολία «σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» εκφράζουν οι ορκωτοί λογιστές της Ernst & Young - ΝΔ: Η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ  - Νέα «βουτιά» στη μετοχή  της Επιχείρησης

110