Τέλος στον νόμο Κατσέλη: Στις €100.000 πέφτει το όριο «προστασίας» της πρώτης κατοικίας

akinita_arthro

Πυρετός διαβουλεύσεων για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη - Τράπεζες και SSM βάζουν στις 100.000 ευρώ τον πήχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Τι προβλέπει το υπό εξέταση μοντέλο της Κύπρου

Κυβέρνηση, ευρωπαϊκοί θεσμοί και τράπεζες εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν δείγματα προόδου στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας, στην οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επισήμαναν ότι καμία από τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις του τελευταίου τριμήνου του έτους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θα τεθεί υπό συζήτηση στο επικείμενο Eurogroup. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσουν να δείξουν ότι έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι των μεταρρυθμίσεων από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν συντάχθηκε η έκθεση, και γι’ αυτό ποντάρουν στην επίτευξη προόδου στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και του νόμου Κατσέλη.

Το ισχύον πλαίσιο, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που θεωρούν ότι έχει αδυναμίες οι οποίες καταλήγουν να παρέχουν ομπρέλα προστασίας σε πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η δύσκολη περίοδος που διανύουν οι ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές του περασμένου μήνα έχει κάνει τους εκπροσώπους των δανειστών ακόμα πιο αρνητικούς στο αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί ο νόμος Κατσέλη για άλλο ένα έτος, όπως πρώτο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στις 7 Οκτωβρίου.

Έτσι, το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ένα νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μόνο για τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών και με πολύ χαμηλότερο πήχη προστασίας ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Η πλειοψηφία των δανειοληπτών με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο θα μείνει εκτός προστασίας. Υπό εξέταση βρίσκεται και σχέδιο προστασίας μέσω επιδότησης δόσεων των στεγαστικών δανείων με αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

Ο πήχης στις 100.000 ευρώ

Το νέο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ σήμερα ξεκινά από τις 180.000 και για τον έγγαμο μπορεί να φθάσει έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στο ύψος αυτό βάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πήχη οι τράπεζες. Επίσης, τραπεζικοί κύκλοι που συνομίλησαν με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) αναφέρουν ότι και ο SSM συμφωνεί με το όριο των 100.000 ευρώ, παρότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν τον Μηχανισμό να πιέζει για περαιτέρω μείωση του ορίου στις 75.000 ευρώ.

Ο Εποπτικός Μηχανισμός θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες, ενώ όσοι μείνουν εκτός ορίων θα μπορούν να ζητήσουν από την τράπεζά τους ρύθμιση της οφειλής τους και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν.

Όπως επισήμανε η Κομισιόν στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 135.000 αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αιτήσεων έχει υποβληθεί από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας υπογράμμιζε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς «να προβεί σε προσαρμογές στην προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών» και τόνιζε ότι «το πεδίο εφαρμογής της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα πρέπει να είναι μικρότερο σε σύγκριση με το ισχύον πλαίσιο και να συνδυάζεται με όρους, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων αξίας των ακινήτων, ώστε η προστασία αυτή να απευθύνεται περισσότερο στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης δήλωσε πρόσφατα για το θέμα: «Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για την εκπόνηση ενός φιλόδοξου προγράμματος σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες, ώστε τα κατώτερα στρώματα με τη βοήθεια της πολιτείας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Το κυπριακό μοντέλο

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εφαρμοστεί από το 2019 στη θέση του νόμου Κατσέλη το μοντέλο της Κύπρου, το οποίο θεωρείται επιτυχημένο, αλλά η μεταφορά του στην Ελλάδα χρειάζεται προσεκτική εξειδίκευση.

Το κυπριακό πρόγραμμα «Εστία» προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης για τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά. Οι κυριότερες παράμετροί του, εάν εφαρμοστεί και στη χώρα μας, αναμένεται να είναι οι εξής:

- Τα βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα.

- Η ρύθμιση που θα προτείνεται στον δανειολήπτη θα προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του δανείου, η οποία θα καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και κατά το υπόλοιπο 1/3 θα επιδοτείται από το κράτος.

- Στο ακίνητο θα εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας. Σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, το Δημόσιο θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τιμήματος από την πώληση, κατά το ποσό που αναλογεί με βάση την καταβληθείσα επιδότηση.

- Το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας. Η αποπληρωμή θα αφορά το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του ακινήτου. Η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της παρούσης αξίας θα διαγράφεται.

- Ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεπής, για να μη χάσει τη ρύθμιση.

Το σημερινό πλαίσιο και η Αχίλλειος πτέρνα του

Ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

- Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– όταν παρεμβαίνει το Δημόσιο και καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών για μία τριετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 14,4% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δηλαδή, πάνω από 12 δισ. ευρώ) τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη. Στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται και φθάνει το 30%.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επικεντρώνουν την κριτική τους στο γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες προσφεύγουν στην προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη για να μην έλθουν σε διαδικασία συνεννόησης με τις τράπεζες για τα δάνειά τους, καθώς από τη στιγμή που θα καταθέσουν αίτηση υπαγωγής, δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες διευθέτησης του δανείου από τις τράπεζες εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση. Εξαιτίας του φόρτου των δικαστηρίων, χιλιάδες υποθέσεις έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

ΣΧΟΛΙΑ (60)

Βαλεντίνη

Παρόλο που παρακολουθώ τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, διέλαθε της προσοχής μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει το νόμο Κατσέλη, όταν αυτός είχε κατατεθεί στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ! Άργησα να μάθω και τον λόγο κι' έμεινα άναυδη, ακούγοντας έναν συριζαίο, όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, να λέει ότι ο νόμος αυτός είχε και κάτι άλλα μέσα και γι' αυτό δεν τον ψήφισαν Μα τι πιο σημαντικό από αυτό τον νόμο! Είναι ο καλύτερος μνημονιακός νόμος, ο νόμος που προστατεύει τα φτωχά και υπερχρεωμένα νοικοκυριά! Τι ήθελε να πει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο νόμος έχει και κάποια άλλα μέσα! Δηλαδή έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 4 σπίτια ας πούμε, τα τρία βλέπουν σ' ένα νταμάρι ή σ' ένα ντουβάρι ή σ' ένα νεκροταφείο και το ένα βλέπει στη θάλασσα ή σ' ένα όμορφο δάσος! Αυτοί διάλεξαν το νταμάρι η το παλιοντουβαρο, το σπίτι είχε μεγαλύτερο μπάνιο ισως, η θέα δεν τους ενδιέφερε! Ποιός λοιπόν να προστατεύσει τους φτωχούς, τους υπερχρεωμένους, ο ΣΥΡΙΖΑ; Να σημειώσω ότι πίσω από τον νόμο αυτό, κρύβονται και πολλοί μπαταξηδες, αυτό είναι σίγουρο. Αυτοί υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αυτούς όμως οφείλουν και οι τράπεζες και τα δικαστήρια να τους βρουν Κατά τ' άλλα, οι φτωχοί άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται πάντα, οι πραγματικά φτωχοί! Αν πεί κάποιος γιατί πήραν δάνειο, απαντώ ότι δεν έχουν όλοι μαζεμένα χρήματα για να αγοράσουν ένα ακίνητο. Πήραν ένα δάνειο, του οποίου η εξυπηρέτηση θα ισοδυναμούσε με την πληρωμή ενός ενοικίου! Είχαν τις δουλειές τους και πλήρωναν! Μετέπειτα τι πρέπει να κάνουν, να βγουν στο δρόμο, να μείνουν σε τσαντίρια;

naso

Να αποσυρθεί οποιαδήποτε τέτοια σκλαβοχρεωστικής προστασίαα και να αντικατασταθεί με παράδοση ακινήτου χωρίς περαιτέρω οφειλή όπως ισχύει σήμερα στις ΗΠΑ. Επίσης να ψηφιστεί και νομοθεσία που να επιτρέπει την πτώχευση ιδιωτών χωρίς καμία περαιτέρω οφειλή. Επίσης να καταστεί παράνομη και αντισυνταγματική η φορολόγηση ακινήτων ιδιωτών στις μισθώσεις με συντελεστή ανώτερο από την εταιρική φορολογιση και να επιτρέπει αφορολογητο στα έξοδα συντήρησης και στεγαστικού δανείου. ΕΝΦΙΑ μόνο σε ακίνητα που μισθώνονται. Μηδενικός φόρος μεταβίβασης.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι δανειολήπτες και ας τα πάρουν αύριο το πρωί.Σιγά μην τους τα χαρίσουμε κιόλας.Δε γίνεται και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.Ας χάσουν και οι δύο όχι μόνο οι δανειολήπτες.Εγώ πήρα δάνειο 110.000 έχω δώσει 80.000 και θέλετε να τους το χαρίσω???Εσείς τελικά εκεί στην Ελλάδα είστε πανέξυπνοι.Αλλά τέτοιοι που είστε αυτοι σας κυβερνούν.Να μην μιλήσω φυσικά για τους τόκους ετσι?

Λαμπουδης Αθανασιος

Ημαστε κακομαθημένοι..τα θελουμε όλα εδώ και τωρα..χωρις να θελουμε να κανουμε εστω και λιγο κοπο για να τα αποκτησουμε...και το κακο είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε την κατασταση στην οποια ειμαστε….Οι τράπεζες παρασυρθηκαν στο βαραθρο από τις κυβερνησεις που τα τελευταια 40 χρονια εφαγαν ένα τρισεκατομυριο ευρω κι οποιος θελει να του το αναλυσω..δινοντας πετσινα ομολογα..αλλα εκτος από τις καταθεσεις μας αυτές δανιζονται κι από το εξωτερικο...Οι ξενοι θα τα παρουνε οποσδηποτε από τους καραγκιόζηδες που τα χρεωσαν στις τράπεζες που κι αυτές τα χρεωσαν στα δανια που κι αυτά που δεν θα πληρωθουν θα τα πληρωσουμε εμεις...Η κυβερνηση Τσιπρα είναι ανόητοι,.βλακες ηλιθιοι, αλλα όχι κλεφτες...Διωξτε τους και βαλτε ξανα τους κλεφτες…...

ΛΚ

Ερώτηση: Εφ' όσον το σπίτι ανήκει στην τράπεζα μέχρι να εξοφληθεί το δάνειο, γιατί δεν πληρώνει η τράπεζα το δάνειο; Και για να απαντήσω σε κάποιους ότι αυτοί που πήραν δάνειο τότε δεν υπήρχαν τόσοι φόροι και τόση ανεργία. Όπως και η αξία του ακινήτου που πήραν έπεσε. Άρα το δάνειο πρέπει να προσαρμόζεται με την εποχή.

Ένας σκεπτόμενος

Δηλαδή θέλεις να πεις να πληρώσει η τράπεζα το δάνειο και το σπίτι να μείνει στον δανειολήπτη? Σκέψου όμως που θα βρει τα λεφτά η τράπεζα αν πάρουν οι καταθέτες τα λεφτά τους από αυτήν, γιατί ποιός χαζός αφήνει τα λεφτά του για να εξοφληθούν τα δάνεια τρίτων?

Αλέξανδρος

Ας είναι καλά ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς που σας βάλανε ΕΝΦΙΑ και σας στείλανε ανεργία στα ύψη και μισθούς στα τάρταρα!

Ιάσων

Ρε Αλέξη, δεν πείθεις κανένα με τα ψέματά σου. Παραιτήσου να τελειώνουμε ρε γελοίε. Διπλασίασες την ανεργία και έκοψες τους μισθούς στο μισό με την ημιαπασχόληση και έχεις το θράσος και μιλάς.

Στην μαπα θα τα φατε

Θα τον φατε στην μαπα τον κατσαπλια. Το αδιστακτο χαμογελαστο παιδι που θα σας βγαλει στον δρομο... Και εσας ΚΑΙ τα παιδια σας. Και την γιαγια, και τον παππου... ΟΛΟΥΣ. Ενας αδιστακτος και ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ απατεωνας, ψευτης, χωρις αιδω και ντροπη, χωρις ΤΣΙΠ( )Α... Το γραμμα που λειπει στην προηγουμενη λεξη, βρειτε το...

Αλέξανδρος

Μάθετε να πληρώνετε και να μην κλέβετε... Μπαταχτσηδες

ΚΛ

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ😅😅 ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!!😂😂😂😂😂😂

Ιάσων

Μπράβο ΣΥΡΙΖΑΡΑ! Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη. Ό,τι υποσχέθηκε το έκανε!

κπξ

Νόμος "Κατσέλη" = Νόμος ΠΛΥΝΤΉΡΙΟ.!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

adonis

«Αν κάποιος σκέφτεται να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο «Southeast Europe & East Med: New strategies, New perspectives»