Οριστικό τέλος στο νόμο Κατσέλη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Αρνητικοί στο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου οι δανειστές, που αποδέχονται να ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων, αλλά κουρεύουν τα αντίμετρα και εμμένουν στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Βέτο στο αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2019, βάζουν οι δανειστές μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν την περασμένη Τετάρτη οι ελληνικές τράπεζες από τις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», μετά την τραπεζική κρίση της περασμένης εβδομάδας η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018 μετατράπηκε σε κατηγορηματική άρνηση. Επιπλέον, η ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς θα κλείσει για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία πολύ χαμηλότερης αξίας από τις οφειλές τους.Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές βάζουν νερό στο κρασί τους για τη μείωση των συντάξεων, αλλά θέτουν τρεις αυστηρούς όρους προκειμένου να ακυρωθεί το μέτρο:

1. Συνέχιση της λιτότητας με δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ χωρίς τη μείωση των συντάξεων είναι οριακά μεγαλύτερη από τον στόχο και οι Ευρωπαίοι πιέζουν για μεγαλύτερο περιθώριο ασφαλείας, θυσιάζοντας ακόμα και ορισμένα από τα αντίμετρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

2. Οριστική κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

3. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στο «βαλτωμένο» -όπως το χαρακτηρίζουν- project της Εγνατίας Οδού.

Εφόσον διασφαλιστούν όλα τα παραπάνω και αποφευχθεί ο σκόπελος της περικοπής των συντάξεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φροντίσει να σταλεί το μήνυμα ότι η ακύρωση του μέτρου αποτελεί «επιβράβευση για τις θυσίες των συνταξιούχων και των Ελλήνων πολιτών γενικότερα» και όχι διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.
 
Το ντόμινο της τραπεζικής κρίσης
 
Ηδη από τον περασμένο μήνα, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι απεσταλμένοι των δανειστών είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και τον βραδύ ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων. Αντίστοιχες ανησυχίες έδειξαν και οι αγορές. Οι ισχυρές αναταράξεις των τελευταίων ημερών στον εγχώριο τραπεζικό τομέα είχαν ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Η ανησυχία των αγορών πηγάζει από τα νούμερα, που τρομάζουν:

■ Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που περιλαμβάνουν εκτός από τα κόκκινα δάνεια και εκείνα που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 88,6 δισ. ευρώ ή στο 47,7% του συνόλου των ανοιγμάτων, ενώ στόχος είναι να περιοριστούν στο 20% στο τέλος του 2021.

■ Τα δάνεια που έχουν ήδη «κοκκινίσει» έφταναν τα 60,9 δισ. ευρώ ή 32,8% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να φανεί ότι αναλαμβάνει δράση για να ανακόψει τη ζημιά στις τράπεζες, επεξεργάζεται παρεμβάσεις που θα διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου τις τελευταίες ημέρες κέρδισε έδαφος η εισήγηση να αφεθούν στο έλεος των funds και των πλειστηριασμών και όσοι δανειολήπτες διαθέτουν μεν ακίνητη περιουσία, αλλά αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους με αυτή επειδή η αξία των ακινήτων τους είναι 5, 6 ή 7 φορές μικρότερη του χρέους (π.χ. ακίνητα συνολικής αξίας 80.000 ευρώ για χρέη 350.000 ευρώ).
 
Τσακαλώτος - Τόμσεν στο Μπαλί
 
Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και τα κρίσιμα τετ α τετ (δημόσια και παρασκηνιακά) που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την ερχόμενη Παρασκευή έως την Κυριακή στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου διεξάγεται η Φθινοπωρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο πλαίσιο της συνόδου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ετοιμάζεται να κάνει πάλι αισθητή την παρουσία του. Αναμένεται να επαναλάβει και δημοσίως τις σκληρές θέσεις του Ταμείου ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις είναι αναγκαία επειδή αποτελεί «διαρθρωτικό μέτρο». Θα βρεθεί ενδεχομένως έτσι σε αντίθεση με το Eurogroup και τον πρόεδρό του  Μάριο Σεντένο (που χαρακτήρισε «δημοσιονομικό» το μέτρο), θυμίζοντας όμως προς όλους ότι το Ταμείο δεν δεσμεύεται από την όποια συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές και μπορεί ανεξέλεγκτο να στέλνει τα δικά του μηνύματα, προκαλώντας αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

Δείτε βίντεο: Οριστικό τέλος στο νόμο Κατσέλη - Τι ζητούν οι δανειστές
video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (170)

lmargy

"τα κόκκινα δάνεια και εκείνα που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 88,6 δισ. ευρώ" Ρωτάω πόσα από αυτά τα χρήματα είναι στεγαστικά 1ης κατοικίας; Πόσα είναι των κομμάτων; Πόσα των μεγάλων εταιριών; Πετάτε ένα νούμερο ότι να 'ναι.

Νάγια Οικονόμου

Πολύ άδικο! Ας ήταν η τελευταία φορά μειώσεων συντάξεων αυτή από 1/1/19 και να μη γίνει αυτό Απελπισία

φωτης πραμαντα

σιγουρα αρκετοι δανειοληπτες κανανε λαθη στη συναψη δανειου με τραπεζικα ιδρυματα , αλλα να υπαρχουν ξερολες ελληναρες να υποστηριζουν να χασουν τα σπιτια τους ,και να τα παρει η τραπεζα να τα δωσει σε λαθρεποικους, ε αυτο με ξεπερναει σαν ανθρωπο..

Απόστολος Καραγιάννης

Έεεε.... λοιπόν είσαι "ξεπερασμένος"!!! Καιρός νά μετακινηθεις στα .."σύνορα τής φαντασίας"!!!!

χουντοαριστερα

πανε τα σπιτια του κοσμακη. εκατονταδες χιλλιαδες σπιτια και μαγαζια θα χαθουν. αστεγοι θα μεινουν οι ελληνες θα μενουν στον δρομο.

Συριζαιος μπαγλαμάς

πω πω σκληρό σεξ κάνει ο Αλέξης στα χαζά που τον ψήφισαν. Ε, ρε γλέντια

Thanos 45

Η βλακεια μερικων εδώ μέσα δεν έχει δυστυχώς όρια,πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν μπαταχτσηδες,αλλά στη σημερινή Ελλάδα είναι πολύ πιο λίγοι από ότι πριν γίνει το μπαχαλο.Να ξέρετε όσοι γράφεται να παρουν τα σπίτια των ανθρωπων όσων μπήκαν στο νομό κατσελη,ότι κάνετε μεγαλο λαθως.Δεν σωνεται καμία τράπεζα όσα σπίτια και να πάρει τα λεφτά είναι λίγα,και το ξέρουν οι τραπεζιτες,τα λεφτά είναι στα κόμματα στις ασφαλιστικές και στα λαμόγια που περνάνε πακτωλούς εκατομμυριων με την συνενοχή των τραπεζιτων που δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω γιατί δεν υπάρχουν.Δεν φταίει ο απλός κόσμος που έχασε την δουλειά του η και την ζωή του.ΞΥΠΝΗΣΤΕ επιτέλους και μην πυροβολείτε ημετερους

theopar

Σίγουρα δεν είναι οι πάντες μπαταχτζήδες, όμως χωρίς κατασχέσεις δεν έχουν κανένα λόγω να πληρώσουν ούτε αυτοί που πραγματικά είναι......Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δίκαιο να "πληρώνουν" τα δάνεια όλων αυτών, οι πολίτες που ποτέ δεν πήραν κανένα δάνειο ή πήραν και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του!

πανος

Εννοείται. Αλλά η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει

cxc

γιατί να μην πάρουν τα σπίτια των μπαταξήδων, να πάνε να μην σε ενοίκιο, δηλαδή αυτοί που έμειναν όλα τα χρόνια σε παλιά σπίτια είναι τα κορόιδα και δεν πήραν δάνεια, όταν παίρνεις δάνειο δεν γνωρίζεις ότι αναλαμβάνεις την υποχρέωση να επιστρέψεις τα χρήματα και σε περίπτωση που αδυνατείς θα δώσεις περιουσία για να εξοφλήσεις

&*&

από το νόμο Κατσέλη το 30 % δεν έδωσε το δικαίωμα να ελεγχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, αυτό δεν σου λέει τίποτα, αρκετοί μπαταξήδες έχουν χρήματα αλλά αρνούνται να πληρώσουν διότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση

Έλλην

Ο νομος Κατσέλη ηταν απλα για να σβηστεί το θεμα παρανομων πανωτόκιων κ.α. απο τις τραπεζες εως τοτε. Το αν καποιος πηρε δανεικα απο τραπεζα για τον οποιον λογο και δεν εχει η δεν θελει να τα επιστρεψει, ας βγαλουν εναν νομο που θα εργαστει σε δημοσιο η στην τράπεζα που οφειλει εως αποπληρωμης του κεφαλαίου. Γιατι να παρουν σπιτια που μενουν άνθρωποι μεσα ; Που θα μεινει αυτος μετα ; Σε ενοικιο ; Αν εχασε δουλεια ..αν ειχε ατυχημα και εχει θεματα υγειας ..αν εχει παιδια, χώρισε και δινει πρωτα σε παιδια και συζυγο τα προς το ζην ..αν ..αν ; Δεν γινεται να υπαρχει γενικός νομος που να στερεί το δικαιωμα στεγης σε Έλληνες γιατι ειναι αντισυνταγματικος ενας τετοιος νομος. Καλυτερα συνελληνες να αφήσετε τα εκδικητικά συναισθήματα που δημιούργησαν οι πολιτικοι οτι δηθεν οι μπαχαλακηδες φταίνε και δείτε την πραγματικότητά ! Κανένα κρατος δεν ζητησε απο τοτε να επιστραφουν τα παρανομα πανωτόκια σε καλοπληρωτες πελατες η την συνδρομή που πληρωσαν ποσοι Έλληνες οταν η Εθνική Τράπεζα ελεγε πριν χρονια οτι για καθε καταθεση πληρωνεις και δηλωνεις ονοματεπώνυμο !

Πατριώτης

Να σταματήσει η καραμέλα για μπαταχτσήδες και τέτοια. Δεν είναι η πλειοψηφία των δανειοληπτών τέτοιοι. Το κούρεμα και οι διακανονισμοί είναι μούφα. Σε διευκολύνουν στα 4 πρώτα χρόνια και μετά σου απελευθερώνουν το υπόλοιπο δάνειο για πλέον των 20 ετών!!!!. Που σημαίνει θα τα πάρουν όλα και με το παραπάνω. Ενώ αν δεν ήταν η κρίση (τους) πολλοί συνεπέστατοι, θα είχαν αποπληρώσει ήδη ή θα είχαν λίγο ακόμη.. Απλά αυτή η μικροψυχία μερικών που ισοπεδώνουν τους πάντες, ρίχνει νερό στον μύλο των "κατακτητών" & τραπεζιτών .

Τέλης Μπατάκης

Ο Νόμος Κατσέλη ήταν ο φερετζές των μπαταχτσήδων και η χαρά των λαμογιών. Συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις εις βάρος των φορολογουμένων. Φτάνει πιά.

Q

Το παραμυθακι σου εσυ! Τα λαμογια δεν χρειαζονται τον νομο Κατσελη για να τους σβησει τα δανεια. Τα σβηνουν μονοι τους και μαλιστα με την συμφωνη γνωμη των τραπεζων. Αλλωστε το ειπες και μονος σου "συνεχεις ανακεφαλαιοποιησεις εις βαρος των φορολογουμενων". Δηλαδη εκτος του οτι εχουμε να πληρωνουμε τα δανεια μας, εχουμε να πληρωνουμε και τα δανεια (ανακεφαλαιοποιησεις) που πηραν οι τραπεζες. Εχουμε και το χρεος που αλλοι δημιουργησαν... ε σας πολλα δεν μας πεφτουν? Χρωσταει ολος ο ντουνιας αλλα εμεις ειμαστε οι μπαταχτσηδες? Ας αναλαβει ο καθενας αυτα που χρωσταει και μετα να βγαινετε και να κουνατε το δαχτυλο.

Theopar

Αφού βγήκαμε από τα μνημόνια και γυρίσαμε σελίδα........γιατί πρέπει να διαπραγματευόμαστε κάθε οικονομική απόφαση με κάποιους που δεν έχουν πιά κανέναν ρόλο και ουδεμία αρμοδιότητα???? P.S. ΜΠΈΕΕΕΕΕ

jo

o τραπεζίτης που έδινε δάνεια όπου και όπως να ναι δεν έχει καμμία ευθύνη ;;; τα δάνεια στα κόμματα , στη folie folie κλπ κλπ .... , τις 2 ανακεφαλαιοποιήσεις τις ξεχάσαμε ;;;; μήπως υπάρχει και δόλος από τον τραπεζίτη ;;;; σκέψεις κάνω ...

Theodore.

Ο τραπεζίτης έδινε τα λεφτά,αλλά εσύ γιατί τα έπαιρνες;Εγώ γιατί δεν πήρα πχ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

10
theod0

H υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύμπλευση με ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Kαι πόλεμος ανακοινώσεων για την «πιρουέτα» της Κουμουνδούρου

22
yriakos

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

11