ΣΕΒ: «Στα χαρτιά» το νέο σχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, δίχως εναρμόνιση με τις φορολογικές διατάξεις

4573924

Το νέο σχέδιο αποδεσμεύει τα κίνητα από την υποχρέωση τακτοποίησης σε περίπτωση μετατροπής, αλλά παραμένουν κρίσιμα ζητήματα προς επίλυση, όπως το φορολογικό

Την αποδέσμευση των ακινήτων από την υποχρέωση τακτοποίησης σε περιπτώσεις μετατροπής, συγχώνευσης ή διάσπασης εταιριών, ζητά μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο σχέδιο νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει το νέο πλαίσιο ως θετικό βήμα, ενώ σημειώνει ότι η υλοποίησή του αποτελούσε πάγιο αίτημα της αγοράς λόγω των ασαφειών, ελλείψεων και συγκρούσεων μεταξύ των ρυθμίσεων εταιρικού και φορολογικού δικαίου, στις οποίες οφειλόταν και η «καταχρηστικότητα» πολλών μετασχηματισμών.

Τονίζει ωστόσο, ότι παρ' ότι με το νέο σχέδιο επιλύεται οριστικά το ζήτημα της καταχρηστικότητας, εισάγονται σημαντικές απλουστεύσεις και δίνεται ευελιξία στις διαδικασίες μετατροπών, συγχωνεύσεων και διασπάσεων, παραμένουν αρκετά κρίσιμα ζητήματα προς επίλυση, με επίκεντρο την εναρμόνισή του με τις φορολογικές διατάξεις.

Τα αιτήματα του ΣΕΒ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της δημοσιότητας οικονομικών στοιχείων, τη διατήρηση της προστασίας των δικαιωμάτων πιστωτών και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων εταίρων, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την κατάργηση τέλους χαρτοσήμου δανειακών συμβάσεων.

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΕΒ, την Τετάρτη, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη, οικονομικών διευθυντών και φορολογικών στελεχών των επιχειρήσεων-μελών του.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Αυλωνίτης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα της πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου με στόχο να αποτελέσει χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο. Η εν λόγω προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των αποδιδόμενων φορολογικών κινήτρων για τους μετασχηματισμούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών».

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του ΣΕΒ, προέτρεψε τους καθ' ύλην αρμοδίους να μεριμνήσουν άμεσα για την τροποποίηση και των φορολογικών διατάξεων, για να μη μείνουν τα οφέλη του νέου νόμου μόνο στα χαρτιά, καθώς οι εταιρικοί μετασχηματισμοί έχουν και σημαντικές φορολογικές προεκτάσεις.

Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής κκ. Θεόδωρος Κατσάς, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεώργιος Ψαρουδάκης, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέλυσαν το νέο σχέδιο, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων, που επιτρέπει πλέον όλα τα πιθανά είδη μετασχηματισμών μεταξύ κάθε νομικής μορφής.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4588069

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στο χθεσινό Eurogroup το γερμανογαλλικό σχέδιο για έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης - Οι υπουργοί χαιρέτισαν μεν την πρωτοβουλία, ζητούν όμως περαιτέρω διευκρινίσεις

ecb

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης των 4,8 δισ. ευρώ

7
graffiti_main

Νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στην Οδό Αθηνών - Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με υποχώρηση των καθαρών τους εσόδων από τόκους - Bundesbank: Κερδοσκοπικές κινήσεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όλο και φορτώνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Bloomberg: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει «κολλήσει» σε καθοδική πορεία

9