Χρηματιστήριο: Έβδομη συνεχόμενη μέρα με πτώση - Πάνω από 5 δισ. ευρώ οι απώλειες

Χρηματιστήριο: Έβδομη συνεχόμενη μέρα με πτώση - Πάνω από 5 δισ. ευρώ οι απώλειες

Στο μείον 0,14% και στις 687,79 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης - Στο μείον 5,7% οι απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας

chrimatistirio
Επτά συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το χρηματιστήριο και η αγωνία πλέον δεν είναι οι ζημιές που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, αλλά η επόμενη ημέρα. Με άλλα λόγια, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ξένων επενδυτών, οι οποίοι πωλούν ωσάν να μην υπάρχει αύριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 687,79μονάδες χάνοντας 0,14% ενω σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατέγραψε απώλειες 5,7%.

Μέσα στην εβδομάδα οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν η μετοχή της Εθνικής έχασε 19%,η μετοχή της Alpha bank 11%, η Τράπεζα Πειραιώς 13% και η Eurobank 10%.

Ύστερα από ένα κλίμα παροχολογίας το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός η αγορά έχασε τις 700 μονάδες με υψηλούς τζίρους και οι τράπεζες έφθασαν σε μια κεφαλαιοποίηση κάτω των 6 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι απάντησαν σκληρά τόσο στα ομόλογα, όσο και στις μετοχές απέναντι στα μέτρα παροχών, καθώς δεν θέλουν πλέον λόγια, αλλά έργα, και φυσικά όχι επιδόματα.

Κλείσιμο
Αυτή η αποτίμηση των τραπεζών από τους ξένους επενδυτές είναι ένα μήνυμα για την κυβέρνηση, αλλά και τους Έλληνες επενδυτές. Όταν οι ξένοι πωλούν δίχως να υπολογίζουν τις τιμές θεωρούν ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ ήδη προεξόφλησαν το γεγονός ότι δεν μπορούν να προσφύγουν στις αγορές γα ομολογιακά δάνεια.

Απο την άλλη πλευρά, οι αγοραστές, όμως, σ αυτά τα επίπεδα τιμών αναμένεται να βγάλουν πολλά λεφτά καθώς οι τιμές φθάνουν έως και το 0,17 της λογιστικής αξίας. Δίχως, όμως, τις τράπεζες η ελληνική οικονομία θα παραμένει εγκλωβισμένη.

Συνεπώς, η ελληνική αγορά θα παραμένει μια ρηχή αγορά η οποία θα προσελκύσει κεφάλαια, μόνο όταν επανέλθει στον δρόμο των αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων. Οι επενδυτές θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην ΔΕΘ κι εφόσον κρίνουν ότι το μίγμα των μέτρων δεν ευνοεί την Ελλάδα, τότε οι αντιδράσεις θα είναι ασύμμετρες, όπως έδειξαν οι προηγούμενες ημέρες.

Πτώση 0,14%

Με μια προσπάθεια αντίδρασης πάνω απο 1% η αγορά σήμερα προσπάθησε να πάρει πίσω ορισμένες από τις ζημιές που έχασε. Το γεγονός, όμως, ότι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις 700 μονάδες και με χαμηλό τζίρο δείχνει τον προβληματισμό γαι την επόμενη ημέρα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 687,79 μονάδες χάνοντας 0,14%. Η μετοχή της Alpha bank έχασε 0,21% στα 1,396 ευρώ. Με κέρδη 0,56% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,981 ευρώ. Με πτώση 0,45% η Eurobank στα 0,66 ευρώ. Κέρδη 1,96% για την Πειραιώς στα 2,084 ευρώ. κέρδη 1,08% για τον ΟΤΕ σατ 10,26 ευρώ. Οριακή άνοδος σε ΟΠΑΠ στα 8,90 ευρώ. οι συναλλαγές ανήλθαν στα 35,6 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης