Αργεντινή: Το ΔΝΤ «θα εξετάσει» την επιτάχυνση της εκταμίευσης των δόσεων

Αργεντινή: Το ΔΝΤ «θα εξετάσει» την επιτάχυνση της εκταμίευσης των δόσεων

Έπειτα από τις νέες πιέσεις στο πέσο που χθες απώλεσε το 6,99% της αξίας του έναντι του δολαρίου

ARGEN
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα «εξετάσει» την επιτάχυνση της εκταμίευσης δόσεων του δανείου 50 δισεκ. δολαρίων το οποίο συμφώνησε να χορηγήσει στην Αργεντινή τον Ιούνιο και την «ενίσχυση» του προγράμματος στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ανακοίνωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντριά του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον, ακολούθησε τη νέα αναταραχή στις αγορές, με το αργεντίνικο χρηματιστήριο να κλείνει με πτώση 5,11% και, κυρίως, την πτώση του πέσο να επιταχύνεται: το νόμισμα της Αργεντινής απώλεσε 6,99% της αξίας του την Τετάρτη για να κλείσει σε ισοτιμία 34,38:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος της Αργεντινής τα τελευταία τρία χρόνια, αφότου επετράπη η ελεύθερη διακύμανσή του, τον Δεκέμβριο του 2015. Το πέσο έχει απολέσει πάνω από το 45% της αξίας του έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ φέτος, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της λατινοαμερικάνικης χώρας (BCRA) να φρενάρει την πτώση του ρευστοποιώντας αποθεματικά της και αυξάνοντας τα κατευθυντήρια επιτόκιά της από το 40% στο 45% — επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα του κόσμου.

«Λαμβανομένων υπόψη των πιο αρνητικών συνθηκών της διεθνούς αγοράς, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί πλήρως στο αρχικό πρόγραμμα της Αργεντινής, οι αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί», ανέφερε η Λαγκάρντ έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι.

«Έδωσα οδηγίες στο προσωπικό του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τις αρχές της Αργεντινής για να ενισχυθούν οι διευθετήσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο και να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα» των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε νέες εκταμιεύσεις, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι οι αρχές δεσμεύθηκαν να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Κλείσιμο
Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μάκρι δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη πως το Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς», ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα». Το διάγγελμά του όμως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, επιτείνοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών και τις ανησυχίες περί κήρυξης νέας στάσης πληρωμών, παρότι κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό τουλάχιστον ως τη λήξη της θητείας του Μάκρι, κατά αναλυτές.

Η οικονομία της Αργεντινής — η τρίτη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική — βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 19,6% και για όλη τη χρονιά, η άνοδός του αναμένεται να φθάσει το 30%, προκαλώντας απόγνωση στους πολίτες και ξεσηκώνοντας τα συνδικάτα. Η CGT, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Αργεντινής, έχει καλέσει σε 24ωρη γενική απεργία την 25η Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα λιτότητας (περικοπές στις κρατικές δαπάνες, απολύσεις στο δημόσιο...) που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μάκρι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Τα νεύρα είναι όλο και πιο τεταμένα στην Αργεντινή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων που την πλήττουν σχεδόν κάθε δεκαετία. Η πιο πρόσφατη, το 2002, κορυφώθηκε με την κήρυξη στάσης πληρωμών που συνέθλιψε τη μεσαία τάξη οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης