Φίλης: Πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει την πολιτική τόλμη να αναστείλει τις περικοπές στις συντάξεις

Φίλης: Πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει την πολιτική τόλμη να αναστείλει τις περικοπές στις συντάξεις

«Ο ΕΦΚΑ πάει καλά, το ΔΝΤ δεν μπήκε στο πρόγραμμα και το γαλλικό κλειδί δεν μας το έδωσαν - Άρα για ποιο λόγο πρέπει να δεχθούμε εμείς συμφωνίες που έγιναν σε… άλλη εποχή» είπε ο πρώην υπουργός 

55555
Στην εκτίμηση ότι «ο λαός θα καταλάβει πως η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι εθνικά επωφελής και βοηθά στη σταθερότητα στην περιοχή» προέβη απόψε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνευει να χάσει τους πασοκογενείς ψηφοφόρους από τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στη Φώφη Γεννηματά για την στάση που κρατά στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

«Η κ. Γεννηματά σκέφτεται ότι λειτουργώντας, ως μακεδονομάχος, έστω… Λάιτ, ότι έτσι μπορεί να έχει μία επικοινωνία με αυτό που ονομάζεται παλαιότερα πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης και παράλληλα σημείωσε ότι η σιωπή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το συγκεκριμένο θέμα δείχνει πολιτική υπευθυνότητα.

Για μια ακόμη φορά ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι η πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ που έγινε στη βάση μνημόνιο - αντιμνημόνιο έχει φτάσει στα όρια της και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να διατυπώσει μια πρόταση συνεργασίας προς το κέντρο.

«Είναι σαφές ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν μία αναγκαστική συνεργασία. Στη βάση της διαιρετικής τομής, μνημόνιο, αντιμνημόνιο και το πρόβλημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, έχουμε φτάσει τώρα σε ένα σημείο που βγαίνουμε από τη δανειακή σύμβαση, άρα έχει σχετικοποιηθεί αυτή η τομή. Και άρα όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, θα πρέπει να δούμε τη διαμόρφωση δύο διακριτών πόλων, κυβερνητικών, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και συμπτώσεων. Είναι προφανές ότι η Αριστερά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά, στη φυσιογνωμία της μέσα έχει το στοιχείο των συνεργασιών. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει Κέντρο. Μπορεί, όμως να έχει μία ηγεμονική πρόταση που να εκπροσωπεί το σύνολο των λαϊκών συμφερόντων, μία εθνική πρόταση. Σε αυτή την πρόταση συμπεριλαμβάνονται και συμμαχίες με τις δυνάμεις του Κέντρου» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Τέλος αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική τόλμη να τις αναστείλει.

Κλείσιμο
«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική τόλμη και τον πολιτικό σχεδιασμό, εφόσον δεν υφίστανται οι λόγοι που μας επέβαλαν πέρυσι να πάμε σε προαναγγελία της περικοπής των συντάξεων και του αφορολογήτου, τώρα να… ανασταλεί. Να μην γίνει δηλαδή η περικοπή των συντάξεων. Να σας εξηγήσω γιατί. Πιστεύω ότι έχουμε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και στον ΕΦΚΑ πηγαίνουμε πολύ καλά και το ΔΝΤ δεν μπήκε και το γαλλικό κλειδί δεν μας το έδωσαν. Άρα για ποιο λόγο πρέπει να δεχθούμε εμείς συμφωνίες που έγιναν σε… άλλη εποχή» είπε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης