Σολτς: Η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και μετά θα συζητήσουμε...

scholz150

«Οποιαδήποτε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο» ξεκαθαρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών

«Οποιαδήποτε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο». Από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα το 2010 μέχρι και σήμερα, η επωδός της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την πιθανότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρέμεινε η ίδια. Και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς, φροντίζει να υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι η αλλαγή της σκυτάλης στην οδό Wilhelmstraße (την έδρα του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών) δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το Βερολίνο θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβερνημένη Τσίπρα – Καμμένου.

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας FAZ, ο κ. Σολτς στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι είναι η Αθήνα αυτή που «θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.»

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα. Μέχρι το καλοκαίρι περιμένουμε την τελική αξιολόγηση των Θεσμών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που να εγγυάται τις προοπτικές ανάπτυξης. Και μετά θα συζητήσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα (για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους)», αναφέρει ο κ. Σολτς. 

Καμία λευκή επιταγή στην Αθήνα


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ασκεί κριτική στην στάση του Eurogroup στην αρχή της ελληνικής κρίσης, την οποία χαρακτηρίζει ως αμφιλεγόμενη, καθώς αρχικώς υπήρχαν αντιρρήσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά την λευκή επιταγή προς την Αθήνα, λέγοντας ότι η βοήθεια προς την Αθήνα συνεπάγεται την εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σολτς ουσιαστικά επικρίνει τη στάση του Βερολίνου στην έναρξη της ελληνικής κρίσης. «Θυμάμαι όμως ακόμα πολύ καλά πώς στην αρχή της ελληνικής κρίσης διαλαλούνταν ότι η Αθήνα δεν θα βοηθηθεί χρηματικά. Και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα, ως Eurogroup, ως Γερμανία και Γαλλία. Αυτό δεν ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς μάλιστα αν «ήταν λάθος αυτή η πολιτική» ο Σολτς απαντά: «Ήταν σωστό να βοηθήσουμε και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η πολιτική οφείλει να είναι ειλικρινής. Αυτή τη στάση τηρούμε τώρα στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ»

Ενώ ως μέλος της ισχυρότατης, συντηρητικής, πτέρυγας του SPD, του λεγόμενου «Κύκλου Ζέεχαϊμ» (Seeheimer Kreis), ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα επιθυμούσε την εφαρμογή μέτρων για την, υπό συγκεκριμένους και αυστηρότατους όρους, ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δημοσίως πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Πρώτον, διότι είναι υπουργός μιας συγκυβέρνησης με την Χριστιανική Ένωση και δεύτερον, διότι όποιος πολιτικός στη Γερμανία ανοίξει δημόσια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, θα βαδίσει σε πολιτικό ναρκοπέδιο.

Οποιαδήποτε συζήτηση στο Bundestag, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει μια πιθανή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα θέσει σε δοκιμασία τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), θεωρούν ως ταμπού την ελάφρυνση του χρέους. Ο αριθμός των βουλευτών που ανήκουν στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU - CSU) και αντιτίθενται επίσης σε μια τέτοια προοπτική, είναι μεν άγνωστος, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως αυτοί οι βουλευτές αποτελούν την πλειοψηφία.

Ιδιαίτερα οι 46 βουλευτές των Βαβαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ενδέχεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό βαρίδι, καθώς τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βαβαρίας, το μοναδικό από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδίας στο οποίο μεταπολεμικά εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση από το CSU. Οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν ήδη υιοθετήσει σκληρότερες θέσεις για μια σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους και το ζήτημα της Ελλάδας, προσπαθώντας να επαναφέρουν τους ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στο AfD και απειλούν την απόλυτη κυριαρχία τους.

Δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις Μακρόν

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης (όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ένας κοινός προϋπολογισμός και η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) τις οποίες ανέπτυξε από τη Σορβόννη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είναι έναν πρώτο θετικό σημάδι για την ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιον είναι αδύνατον να γίνουν όλες δεκτές. Βασικό ζήτημα για το Βερολίνο, σύμφωνα με τον κ Σολτς, είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ο μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο η το Βερολίνο εκφράζει αντιρρήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) για όλη την Ευρωζώνη, κάτι που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα εξασφάλιζε την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Μια πρόταση την οποία θα ήθελε να δει να γίνεται πράξη και η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Γερμανία συμφωνούν ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων για όλη την Ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

prntscr1

ΣΧΟΛΙΑ (18)

ΝΙΚΟΣ

Γιατί ; Δεν σας αρέσει το πρόγραμμα με τους μετακλητούς, τις προσλήψεις κομματόσκυλων, τα επιδόματα πείνας κάθε Χριστούγεννα και τα σάντουιτς στα σχολεία ; Τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία και τα υπό κατάληψη πανεπιστήμια ; Τι έχει δηλαδή το πρόγραμμα με τις αποφυλακίσεις φονιάδων και ληστών ; Μια χαρά αριστερή πολιτική είναι, ξέρετε καμιά άλλη πιο προοδευτική κυβέρνηση από την δική μας ; Μέχρι και οι Καμένοι κεντροδεξιοί γίνανε .

simos

Δηλαδη δεν ειναι αξιοπιστη η εγκληματικη οργανωση της βουλης που ψηφιζει παρανομα μνημονια χωρις καμια λαικη εντολη και κυβερνα παρανομα με 50 εδρες δωρο? Αφου εκαναν οτι ειχαν υποσχεθει....εσκισαν τα μνημονια, εδωσαν αυξησεις, κατηργησαν τον ενφια, μειωσαν φορους κτλ κτλ....

Μ.ΠΑΣΟΚ

Το προγραμμα παπατζηλικι ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΑΠΟ ΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΥΑ.ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ.

Λαλάκιας

Ο Κούλης γνωρίζει ότι εάν ο Τσίπρας ολοκληρώσει το Μνημόνιο θα τελειώσει πολιτικά αφού αμφισβητούσε ότι δεν χρειαζόταν περισσότερη λιτότητα και επεδίωκε τη συσπείρωση των Ευρωπαϊστών με το φόβο της δραχμής. Επομένως αυτός αποκάλυψε το σκάνδαλο της Novartis για την εξόντωση πολλών μεγάλων πολιτικών πλην Καραμανλικών ώστε να εκβιαστεί η Ευρώπη ότι αν δεν ρίξει τον Τσίπρα αρνούμενη κούρεμα χρέους, έξοδο στις αγορές, λήξη εποπτείας και άρση των capital controls, τότε η έρευνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Κούλης θα προχωρήσει και θα κυριαρχήσουν οι Καραμανλικοί, στερώντας από την κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ που θα θελήσουν να επαναπατριστούν προκαλώντας πολιτική αστάθεια. Οι Καραμανλικοί έχουν καλύτερες σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία και χειρότερες με Ευρώπη από κάθε άλλο πολιτικό φορέα. Οπότε η Ευρώπη παύει να είναι συνεργάσιμη στις μεταρρυθμίσεις και κόβει τις προσφυγικές ροές χωρίς πιέσεις σε Τουρκία για να πέσει γρήγορα ο Τσίπρας και να προλάβει ο Κούλης να πάρει την εξουσία κλείνοντας την υπόθεση Novartis που αυτός άνοιξε πριν αλώσουν τη Νέα Δημοκρατία οι Καραμανλικοί που φοβάται η Ευρώπη ότι θα της πάρει την Ελλάδα αλλάζοντας συμμαχίες. Επίσης ο Κούλης εμπόδισε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απειλώντας τους ότι δεν θα πιέσει τη Φώφη να συγκυβερνήσει μαζί του και θα προτιμήσει συνεργασία με Χρυσή Αυγή αν δεν ρίξουν τον Τσίπρα και με τον καιρό ο Κούλης χάσει ψήφους και ανεβεί η Φώφη παύοντας να είναι δεκανίκι. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να φέρει επενδύσεις αλλά σίγουρα θα θίξει πολλούς που για χάρη του Κούλη κόβουν τη ρευστότητα από την Ελλάδα όσο κυβερνά ο Τσίπρας για να μην ενωθεί η Χρυσή Αυγή με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές όσο ανέρχεται το Κίνημα Αλλαγής. Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα επειδή αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές και δεν θέλει να συγκεντρωθούν στην Τουρκία ενώ η Ευρώπη έπαυσε ακαριαία να δέχεται πρόσφυγες όπως εδώ και χρόνια, οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία που πρωταγωνίστησαν στο προσφυγικό σε σύγκρουση χωρίς να παίρνει υπεύθυνη στάση περιμένοντας τον Κούλη, ενώ αν δεν πέσει ο Τσίπρας σύντομα Ρωσία και ΗΠΑ ετοιμάζονται με Καραμανλή ή Χρυσή Αυγή να στήσουν μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια που οδηγούν κατευθείαν σε Τρίτο Παγκόσμιο, κάτι που η Τερέζα Μέι εκμεταλλεύεται στη διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε με τον Πούτιν για να κερδίσει ψήφους απέναντι στον αναδυόμενο Κόρμπιν, όσο η παγίωση Τραμπ ευνοεί τον Καραμανλή και τη Χρυσή Αυγή ενώ ο Ομπάμα ήταν πιο διπλωμάτης με Τουρκία και υπέρ των προσφύγων, στηρίζοντας με άμεσες παρεμβάσεις την Ευρωπαϊκή ενότητα.

Βεροιώτης

Να πίνεις αλλά με μέτρο. Έχεις καεί εντελώς.

Α.Κ

Μητσοτάκης, Αδωνις, ΚωσταςΑχιλλεα Καραμανλή, Βοριδης, Χατζιδάκις, Σταικουρας, Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπουλου, Κεγκερογλου, Αμυρας κλπ πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μηνυμα σε Αγορές, ΕΚΤ, Γερμανία, Κομισιον και ΔΣ ΔΝΤ ότι δεν θα αποδεχθούν συριζέικο οικον. πρόγραμμα μετά τις εκλογές (σε κάποιους μηνες είναι το ντεντλάιν λογω έναρξης προεκλογ. εκστρατ ευρωεκλογών σε 10 μήνες)

Vasileios

Οι μπούφλες μάς έρχονται η μια μετά την άλλη ανά ώρα.

jan

αξιόπιστο? χαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. άγνωστη λέξη για τους άπλυτους απατεώνες.

kyriakos

Αν αφήσετε έστω και λίγο περιθώριο στα αριστερά ρεμάλια, θα μας αποτελειωσουν μια ώρα αρχυτερα.

Από τη μια έχουν δικιο

Που δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα, από την άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πίεση για αλλά πράγματα, στην ουσία δικαίωμα βέτο σε καθε απόφαση του κράτους, όπως εξωτερική πολιτική και άμυνα. Στην ουσία αποδεχόμαστε επικυριαρχία ως ότου, και αν, μπορέσουμε να τους διώξουμε όπως οι Τούρκοι έδιωξαν το ΔΝΤ. Και εδώ το πρόβλημα είναι εσωτερικό, δεν υπάρχει συνοχή. Προτεκτοράτο λοιπόν, μέχρι νεωτέρας.

ampos

Δεν έδιωξαν. Πλήρωσαν. Όπως πλήρωσε η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ισλανδία.

Εκαναν αυτά που τους

ζήτησαν να κάνουν, αυτά που έπρεπε να κάνουν για το δικό τους καλό και για το καλό του κόσμου γενικά. Οι έλληνες αδυνατούν να κάνουν το πρέπον. Οι ΄χωρες αυτές προόδευσαν επειδή έκαναν το σωστό που τους ζητήθηκε απο έναν διεθνή οργανισμό. Και πέτυχαν οικονομικά, τουλάχιστον προς το παρόν. Εσύ τι έκανες τα τελευταία δέκα χρόνια?

Γερμανός εκπαιδεύεται στις σφαλιάρες στο σβέρκο του Τσίπρα

Σκάει μύτη κάθε τόσο ο αντιπρόσωπος του Τσίπρα, Τσακαλώτος με το σακκίδιο στη πλάτη και με τα αναπτυξιακά προγράμματα της τρίτης δημοτικού και γυρνάει με ένα κάρο σφαλιάρες και μερικές υποσχέσεις. ,,, και φυσικά η Ελλάδα ματώνει όλο και περισσότερο.

Τρώει σφαλιάρες η χωρα

Επειδή υπάρχει διχασμος. Που τον δημιουργούν οι γερμανοτσολιάδες. Αν υπήρχε ενωμένο κράτος τα πράγματα θα ήταν διαφορετικα. Η κυβέρνηση, σωστά, είχε και έχει σαν προτεραιότητα την αποφυγή εμφυλίου. Είχαν αυταπάτες, όπως όλοι, ότι έχουμε συνοχή. Η Ελλάδα δεν είναι, αποδεδειγμένα, κρατος-εθνος, αλλά στρατοί κομματοσκυλων που τίποτα κοινό δεν έχουν μεταξύ τους. Γι'αυτό και έχασε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

4