Βερολίνο, ESM και EWG ξεκαθαρίζουν: Από το 2018 και αν, τα μέτρα για το χρέος

Βερολίνο, ESM και EWG ξεκαθαρίζουν: Από το 2018 και αν, τα μέτρα για το χρέος

Η ψήφιση των μέτρων θα κλείσει την β΄αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσουν συζητήσεις για το χρέος, ξεκαθάρισαν χθες σε όλους τους τόνους οι Ευρωπαίοι - «Χρησμός» Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν μόνο κρέας και ψάρι

«Κουμπωμένους» για την τελική λύση για το χρέος βρήκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αργά τη νύχτα εξάλλου ήρθε και
η επίσημη διάψευση εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πως «κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους δεν προετοιμάζεται». Ωστόσο το αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία, μαζί με τα πιθανά αντίμετρα, αποτελούν το κύριο επικοινωνιακό «όπλο» για την ψήφιση των μέτρων που θα κλείσουν την 2η αξιολόγηση

Η υποδοχή της «προκαταρκτικής» τεχνικής συμφωνίας στο Euro Working Group χθες στις Βρυξέλλες ήταν μάλλον χλιαρή, χωρίς πανηγυρισμούς ή εκφράσεις «ανακούφισης» για άρση της πολύμηνης αβεβαιότητας. Όπως αποτυπώθηκε και στην κοινή δήλωση των θεσμών μετά την συνεδρίαση, το EWG:
- Ξεκαθαρίζει ότι μόλις θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα, θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Η ψήφιση των μέτρων θα κλείσει την β΄αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσουν συζητήσεις για το χρέος.
- Παραπέμπει στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για την διευθέτηση του χρέους
- Δείχνει ότι η όποια εφαρμογή μέτρων για το χρέος θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Έτσι, καθορίζεται μεν ένας χρονικός ορίζοντας λίγων εβδομάδων για αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά, με βάση την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016,  η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018.


«Δώρα» σε ΔΝΤ και Βερολίνο
Μήνυμα στην Αθήνα ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα έστειλε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εν όψει των συζητήσεων που ξεκινούν, στο πλαίσιο της «συνολικής συμφωνίας» Ελλάδας-δανειστών για χρέος, πλεονάσματα και τον ρόλο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του ESM, Wolfgang Proissl, είπε ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».  

Στο παρασκήνιο, κάτι φαίνεται να κινείται  αλλά μάλλον στην «πεπατημένη λογική» παλαιότερων προτάσεων, προκειμένου κυρίως να δελεαστεί το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για να κυλήσει ομαλά η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία, παρά για να ικανοποιηθεί το αίτημα της Αθήνας που ζητά «χέρι με χέρι» ανταλλαγή των μέτρων που θα ψηφίσει, με ρύθμιση για το χρέος. 

Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανική Handelsblatt αποκάλυπτε χθες ότι οι πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν πρόταση για ένα πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τα εξής χαρακτηριστικά:

- Ανταλλαγή χρέους με βάση την οποία ο ESM θα «αγοράσει» τα δάνεια του ΔΝΤ των 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης. Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν τα 13 δισ. από το τρέχον δάνειο του ESM τα οποία περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι το ΔΝΤ παίρνει εγγυήσεις για να μπει με νέο μικρότερο δικό του δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα.

- Χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις στο ελληνικό χρέος, όπως περιγράφηκαν τον Μάιο πέρυσι και συζητούνται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια. Μια εναλλακτική, είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 -15 χρόνια. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν τα ANFA’s και SNP’s που έχασε η Ελλάδα όταν διεκόπη απότομα το Β΄Μνημόνιο, δηλαδή η  ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα. Άγνωστο παραμένει όμως αν αυτό θα ικανοποιήσει το Ταμείο, καθώς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής το Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, αλλιώς δεν θα μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την Handelsblatt, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα ένα πακέτο διάσωσης μικρής διάρκειας, μόλις 1-1,5 έτους.

Το δημοσίευμα αυτό της Handelsblatt, διαψεύσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με δήλωση στο πρακτορείο Reuters. «Κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους δεν προετοιμάζεται» αναφέρει και προσθέτει πως αυτό που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων: «Όσον αφορά στα μέτρα για το ελληνικό χρέος, υπήρξε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο Eurogroup τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτή, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει μια αξιολόγηση για το αν είναι απαραίτητα τα μέτρα ελάφρυνσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Χρησμός» Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν μόνο κρέας και ψάρι
 
Λίγο μετά την ενημέρωση του Πόουλ Τόμσεν για την κατάσταση στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να συνοψίσει με εύθυμη διάθεση τη δική της θέση της για τη διαμάχη γύρω από το ελληνικό χρέος, γράφει η Handelsblatt. Για την ίδια δεν φαίνεται να αρκεί ότι οι Ευρωπαίοι μιλούν μόνο γενικόλογα για πιθανές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. 

«Όταν πάτε σε ένα εστιατόριο ο κατάλογος έχει περισσότερες επιλογές από ό,τι μόνο κρέας και ψάρι, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση του διευθυντηρίου του ΔΝΤ την Τετάρτη», σημειώνει η Handelsblatt.

«Σύντομα η Λαγκάρντ θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν να 'σερβίρουν' οι Ευρωπαίοι ως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ έχουν συντάξει έγγραφο με πιθανές επιλογές. Μεταξύ άλλων εκεί προβλέπεται μια ανταλλαγή χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ». Στο έγγραφο παρατίθενται πέντε διαφορετικές δυνατότητες για απομείωση του χρέους, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσιάζονται με πολλές υποεπιλογές και συνδυασμούς δυνατοτήτων», αναφέρει η Handelsblatt σημειώνοντας: «Μεταξύ άλλων προτείνεται να επιμηκυνθεί η διάρκεια των υφιστάμενων δανείων διάσωσης σε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι ή ακόμη περισσότερα χρόνια.

Επιπλέον η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν να αποστέλλουν στην Αθήνα τα κέρδη που θα αποκόμιζαν από τα ελληνικά ομόλογα». Ένα άλλο κομβικής σημασίας στοιχείο: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης EMΣ θα μπορούσε να αναλάβει τα δάνεια που έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για 13 δις ευρώ για το 2019, σύμφωνα με το έγγραφο. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας κίνησης: Τα επιτόκια του ΕΜΣ είναι εμφανώς χαμηλότερα, οι προθεσμίες εξόφλησης των δανείων μεγαλύτερες. Η Ελλάδα έτσι θα απαλλαγεί από το βάρος. Το ΔΝΤ θα έχει έτσι τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του από τον ΕΜΣ και όχι από την Ελλάδα. Και ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την όλη διαδικασία: Είναι ήδη σαφές ότι η Αθήνα μακροπρόθεσμα δεν θα χρειαστεί όλα τα χρήματα από το βαρύ πρόγραμμα βοήθειας των 86 δις ευρω. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόλις 36 δις ευρώ».


 

ΣΧΟΛΙΑ (17)

ΝΙΚΟΣ

Ο απατεώνας πάντως το δήλωσε. Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, καμία μείωση συντάξεων, μέτρα αντίμετρα και χρέος πακέτο, δεν απειλείται δεν εκβιάζεται, θα βγάλει την χώρα απ' τα μνημόνια. Τι ; Στις 17 Μαίου ψηφίζει τα νέα μέτρα που είναι τέταρτο μνημόνιο μέχρι το 2021 και θα αποφασίζει το ΔΝΤ για την επιβολή νέων μέτρων ; Σωπάτε καλέ. Αυτός είναι επαναστάτης που θα αλλάξει την Ευρώπη και θα διώξει το ΔΝΤ.

διαπραγματευτικός εξοπλισμός συριζαιου

Νταούλι Παραδοσιακό 20''- Κουρδιστό Διάμετρος: 50cm Βάθος: 35cm Α' πλευρά ζελατίνα - B' πλευρά ζωικό δέρμα Κόπανος Βίτσα Θήκη Τιμή: 69

χαρης

Οι συριζαιοι θα πουνε τα παντα για να παραμεινουν στην εξουσια και να βγαζουνε λεφτα.Με την τρελαρα τους γεμιζουν την κοιλαρα τους. Τιποτα , απλα μεταφερουν τις διαταγες Γιουνκερ και τις ψηφιζουν. Ουτε αριστεροι ουτε τιποτα , απλα τυχοδιωκτες και αρπαχτικα.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Και καποια μετρα ( φυσικα της πλακας ) να υπαρξουν οι συριζανελ στο σαπιο δημοσιο θα τα χωσουν παλι..Δεν βλεπεται τι γινεται.; Αρα για την μεγαλη πλαιοψηφια του Ελληνικου λαου..μηδεν εις το πηλικον..Αν δεν τσακιστουν να φυγουν αυτα τα κρατικοδιαιτα παρασιτα...δεν γινεται απολυτως τιποτα..

Σπύρος

Μην ασχολείστε με το χρέος της χώρας, αλλά με την αύξηση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών ώστε να γίνουν πλουσιότεροι, όσο για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους ξεχάστε τους δεν ενδιαφέρεται κανένας για αυτούς και δεν έχουν καμιά ελπίδα σε αυτή τη ζωή.

Με λιγα λογια...

Ελληνες θα σας εχουμε σε ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ μεχρι να σας τα παρουμε ΟΛΑ !!!!!!!!

Γιώργος

Όπως συμβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια, του χρόνου θα ανακάμψει ακτη η χώρα. Ποτέ φέτος. Του χρόνου. Το όραμα που μας ταίζουν οι προτεστάντες είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εφέτος λοιπόν φτώχια και μιζέρια, καταλήστευση ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, και του χρόνου.......σωτηρία. Για όσο ακόμα τους ανεχόμαστε!!! Η λύση είναι μονομερή διαγραφή η συμψηφησμό του χρέους με τις γερμανικες αποζημιώσεις και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής με επίκεντρο τις ανέγκες τις Ελληνικς κοινωνίας. Και οι μετανάστες να πάνε απο κει που ήρθαν!!

βρεγμένη σανίδα

Πολύ σωστός...Η μόνη λύση είναι όσα ανέφερες, με επιστοφη στην δραχμή φυσικά.

dim

Όαο γιγαντώνεται το δημόσιο και επιβραβεύεται και ενθαρρύνεται η κάθε είδους φοροδιαφυγή τόσο η μοίρα μας οδηγεί σε εξαθλίωση,ταπείνωση και φτώχεια. Με αυτή τη λογική πάμε σε συντάξεις των 300ευρώ και μισθούς των 500 και τσιπροδωράκια της τάξης των 20ευρώ κάθε Χριστούγεννα τα οποία βέβαια θα κάνουμε και τούμπες για να τα πάρουμε. Αποτέλεσμα : χαμένες 2-3 γεννεές, επίτευξη της εμμονικής καταστροφικής αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής οικονομικής υποταγής στους δανειστές και σε ενοίκιο η χώρα (το τελευταίο είναι το μόνο καλό αλλά υπό άλλους όρους).Οι πολιτικοί αυτού του τόπου είναι πλέον μαριονέτες,άβουλοι,άτολμοι,ανίκανοι και δυστυχώς χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την πρόοδο και ανάπτυξη αυτής της χώρας. Η δικαιοσύνη είναι πολλών ταχυτήτων και κυρίως προς όφελος μεγάλων ψαριών.

Φευγάτος

Ο Αλέξης πλέον δίνει και δεν παίρνει τίποτα. Εάν αυτό δεν ειναι εθνική προδοσία δεν ξέρω τι ειναι.

Λογική

Είπε κοιτάζοντας τον καθρέπτη του ο ΚΟ γνωστός και ως και χορευτής στο σύνταγμα....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

eurogroup_arthro

«Τελεσίγραφο» από τους δανειστές, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 

1
gew

Ο Όμιλος Alpha Bank, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Πελατών του (Φυσικά Πρόσωπα) και σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει προσαρμόσει τις
διαδικασίες του στις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 25 Μαΐου 2018.