EuroWorking Group: Μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος

EuroWorking Group: Μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος

Η κοινή δήλωση των θεσμών μετά την συνεδρίαση του EWG ξεκαθαρίζει πως η όποια εφαρμογή μέτρων για το χρέος θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές - «Πάγος» στην Αθήνα και από τον ESM: Δεν βλέπουμε άμεσα ελαφρύνσεις για το χρέος

Ολοκληρώθηκε στις 17:40 η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, καλωσορίζοντας την προκαταρκτική συμφωνία και λέγοντας πως το Eurogroup στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση των προαπαιτουμένων.

Σε κοινή δήλωσή τους οι θεσμοί λένε τα εξής:

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

Το EuroWorking Group πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 15:00.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ενημερώσει τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι σημαίνει η δήλωση για το χρέος

Το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι» μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. 

Η Γερμανία δεν επιθυμεί την εφαρμογή επιπλέον μέτρων βιωσιμότητας χρέους (πέρα των βραχυπρόθεσμων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμοστεί) πριν τις γερμανικές εκλογές, αλλά, την ίδια στιγμή, έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως χρηματοδότη στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, δεν δέχεται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για το ελληνικό χρέος, που να το καθιστούν βιώσιμο, βάσει των δικών του εκτιμήσεων.

Η δήλωση του EWG αφενός καθορίζει έναν χρονικό ορίζοντα αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων -τις επόμενες εβδομάδες-, έτσι ώστε να δώσει στο ΔΝΤ το πλαίσιο που χρειάζεται, για να εισηγηθεί στο ΔΣ του την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας πως ως βάση δέχεται την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016, ξεκαθαρίζει πως η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.

Σημειώνουμε πως η δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπει πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM».

«Πάγος» στην Αθήνα από τον ESM: Δεν βλέπουμε άμεσα ελαφρύνσεις για το χρέος

Μήνυμα στην Αθήνα ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα έστειλε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Εν όψει των συζητήσεων που στοχεύουν στην διευθέτηση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να συμφωνηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος, στο πλαίσιο της «συνολικής συμφωνίας» Ελλάδας-δανειστών, ο εκπρόσωπος τύπου του ESM, Wolfgang Proissl, έστειλε το μήνυμα ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα». 

Όπως αναφέρει η Ημερησία, αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια», το οποίο ο εκπρόσωπος του ESM διέψευσε.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM, κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».

O B. Proissl διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ, σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ESM αναφέρει: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις ("κούρεμα χρέους")».

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ΣΤΟΝ ΛΟΥΛΗ Κ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥ ΛΟΥΛΗ

......ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΣΤΩ Κ ΓΙΑ 2-3 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΛΟΥΛΗ;;;;;;ΤΙ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ;;;;;; ΞΑΝΑΚΑΝΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΞΑΝΑΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΛΓΣΤΗ ΞΑΝΑΠΕΣΤΟΥΣ ΝΑ ΣΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΑΚΙ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ Κ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΞΑΝΑΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΦΙΛΕ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΑ ΞΑΝΑΛΕΩ ****ΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΕΜΜΟΝΕΣ

biondino

Εγώ λέω η ελάφρυνση να γίνει μετά τη Δευτέρα Παρουσία, είναι πιο πιστευτό νομίζω έτσι ?? Ελα Χριστούλη μου, κανόνισε νάρθεις λίγο νωρίτερα να γλυτώσουμε οι ταλαίπωροι από το βασανιστήριο των μνημονίων !

sss

Τα συριζάκια τα έκαναν σαλάτα, πάλι, δεν πήραν τίποτα, απλώς τα έδωσαν όλα, τζάμπα οι χοροί και τα τραγούδια

δημοκρατης

Ο τσιπρας για να περασει τα μετρα απο τη βουλη ειχε και εχει ως σημαια, το θεμα της διευθετησης του χρεους. Ομως απ οτι βλεπουμε το ζητημα του χρεους παει σε βαθος χρονου, στις καλενδες και στα.... τερμενα. Τωρα, για να σοβαρολογουμε και για να μην εχουμε... αυταπατες πιστευει καποιος οτι οι ξενοι θα κανουν κατι ουσιαστικο για να γινει το χρεος βιωσιμο ? Προσωπικα ειμαι σιγουρος οτι ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Το βλεπω σαν μια φωτοβολιδα που σκαει για να τραβηξει την προσοχη ολων απο τα σκληρα μετρα που ερχονται. Απο την αλλη, τιθεται ενα ερωτημα...Πως η κυβερνηση θα ψηφισει ενα σκασμο μετρα χωρις να εχει εξασφαλισει τιποτα για το χρεος ? Με τι δικαιολογια οι βουλευτες θα ψηφισουν μετρα που θα πληξουν συνταξιουχους, φτωχους, ανεργους και μικροεισοδηματιες ? Κατα τη γνωμη μου αν αυτα τα μετρα ψηφιστουν απο τους βουλευτες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η κυβερνηση θα υπογραψει και το τελος της. Ως μονη λυση βλεπω τις εκλογες, γιατι αν ειναι να χαντακωθει ξανα ο λαος για τις καρεκλες καποιων,το εργο αυτο το εχουμε ξαναδει, εχουμε αηδιασει και δεν βγαζει πουθενα, παρα μονο στο βολεμα καποιων καρεκλοκενταυρων. Πρεπει ομως να ξερουν οι βουλευτες της συγκυβερνησης οτι οι πραξεις τους καταγραφονται απο τους πολιτες και θα ....ξεπληρωθουν αναλογως....

Τσίπρας

Με έχουν πάρει όλοι στην πλάκα!

Μήπως πρέπει να πάρεις,εσύ,πρώτα τον εαυτό σου,στα σοβαρά;

Makakas

Θα πάρει τηλέφωνο ο Ντάκ την Αγγελικουλα και θα τρέχουν τα τσιράκια της Ολλανδός γαλατάς και οι άλλοι για το χρέος.

otinanai

τον εχουν ξεφτιλισει τον Πινοκιο τον Τσιπρα ... μη ξεχναμε τι ελεγε στη βουλη πριν μια βδομαδα, ετσι

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Τρεχα γύρευε δηλ.... Αλλη μια τεραστια επιτυχία των ΦΑΣΙΣΤΑΧΡΙΣΤΕΡΩΝ.

ΞΕΝΟΣ

Διαβάστε απλά τι ελεγε ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό στη Βουλή για να δείτε πόσο άχρηστος λαός είμαστε ποσά ψέματα ακόμη ρεεεεεεεεε!!!!!

Μιλάμε εντελώς άχρηστα τα ατομα. Απορω με ποια λογική τους ψήφισε ο κόσμος.

Λούλης

@20:48. Εγώ τους ψήφισα με την λογική ότι θα στρώσουν όμορφα όσους δηλώνουν το αφορολόγητο και δεν πληρώνουν μία. Άλλωστε, 40 χρόνια τώρα τραβάει αυτή η ιστορία. Μετά από αυτά που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι λογικό να τον ξαναψηφίσω, όπως άλλωστε το ίδιο θα πράξει και ο κάθε ικανός άνθρωπος. Κι αυτό διότι βαρέθηκε να πληρώνει αυτός, για να απολαμβάνεις εσύ παροχές και υπηρεσίες του κράτους.

ΠΡΟΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟ

Κοψε τον ληγμενο σανο γιατι εχεις καταντησει γελοιος. Ακομη και ο Πινοκιο γελαει με αυτα που γραφεις χαχαχα....

ddd

Λούλη, τι πείνεις και γράφεις αυτές τις παπαρολογίες ;

21 27

Εσυ λουλη που σε θρεφει ο πεθερος σου και η κουμουνδουρου και πινεις φραπεδες απο το πρωι μεχρι το βραδυ θεωρεισαι ικανο ατομο ?....Μεγαλη ιδεα εχεις για τον εαυτο σου ρεμπεσκε....χαραμοφαη.....

Λούλης

@23:22. Και ποιος είναι δηλαδή για σένα ο ικανός; Αυτός που δηλώνει το αφορολόγητο, ο άνεργος, ή μήπως ο κόκκινος δανειολήπτης; Διότι εγώ δεν ανήκω σε αυτές τις κατηγορίες. Γι αυτό και ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ.

@Λουλης

Λούλη παιδί μου, η δουλειά ανήκει σε αυτόν που την κανει κατα 75% τουλάχιστον και 25% σε φόρους και εισφορες και οχι το ΑΝΠΟΔΟ 75% φοροι και εισορες (...για την ΦΟΡΟΦΑΓΑ κοματικο-κρατικοδίαιτη νομενκλατουρα...με μηδαμινή ανταπόδοση,πλην ακριβοτατων Δημ υπηρεσιών,μετά γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας...,)... αυτο συμβαίνει στην ελληνική μπανανια και στις πρώην σοβιετιες,οι ποιες η μια μετά την άλλη,ως γνωστόν Λούλη,κατέρρευσαν(ως και η μπανανία)....αμφιβάλλεις;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

eurogroup_arthro

«Τελεσίγραφο» από τους δανειστές, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 

1
gew

Ο Όμιλος Alpha Bank, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Πελατών του (Φυσικά Πρόσωπα) και σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει προσαρμόσει τις
διαδικασίες του στις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 25 Μαΐου 2018.