Handelsblatt: Ο ESM έτοιμος να εξαγοράσει το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ

Handelsblatt: Ο ESM έτοιμος να εξαγοράσει το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ

Σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να εξαγοράσει τα 13 δισ. που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ

 Handelsblatt: Ο ESM έτοιμος να εξαγοράσει το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ
Την άποψη ότι ο ESM
μπορεί να προχωρήσει σε εξαγορά του χρέους των 13 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο
ΔΝΤ, επισημαίνει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Κλείσιμο
Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί με κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι πιστωτές είναι απόλυτα έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα η εξαγορά των 13 δισ. ευρώ από τον ESM θα αποβεί ευεργετική για την Ελλάδα, καθώς ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αυτό το ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη, μιας και θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια τα οποία δεν θα χρησιμοποιήσει η χώρα.

Μάλιστα η «Handelsblatt» επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση, τουλάχιστον κατ' αρχήν, με αυτήν την εξέλιξη. Το Βερολίνο αντιμετωπίζει αυτήν την πρόταση ως μία εναλλακτική λύση, αλλά καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από το πέρας του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.

Αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, επικεντρώνεται στο τρέχον πακέτο στήριξης και σε όσα οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Πάντως οι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλες λύσεις αναφορικά με το χρέος, μία εκ των οποίων είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 ή 15 έτη.

Επίσης η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούν να επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Πάντως το ΔΝΤ και κυρίως η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, με τη γερμανική εφημερίδα να προσθέτει ότι το ΔΝΤ το πιθανότερο είναι να συμμετάσχει, προσφέροντας χρήματα στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή μίας μονετούς «σύμβασης» με τη χώρα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης