Ιδιωτικοποιείται το 17% της ΔΕΗ

Ιδιωτικοποιείται το 17% της ΔΕΗ

Με μικρο-αλλαγές οδεύει προς έγκριση το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Με μικρο-αλλαγές οδεύει προς έγκριση το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ καμία ενεργειακή ΔΕΚΟ
δεν εξαίρεται συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταφερθεί προς αξιοποίηση στο υπερταμείο.

Πηγές αναφέρουν ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει 19 ιδιωτικοποιήσεις, με την μόνη αλλαγή να εντοπίζεται στις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών και σε μαρίνες. Το 17% της ΔΕΗ
δεν γλίτωσε τελικά  από τα “δόντια” του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ, ενώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ αναμένεται  προκήρυξη νέου διαγωνισμού μέσα στο μήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με το προγραμματισμό του νέου σχεδίου το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε προκηρύξεις πρόσληψης συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ. Ο βασικός στόχος παραμένει η ιδιωτικοποίηση και δεν μεταφέρεται στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του υπερ-Ταμείου που θα αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο.

Στόχος την περίοδο 2016-2018 είναι  έσοδα 5,8 δισ. ευρώ, όπου έχουν εισπραχθεί… 499 εκατ. ευρώ, με  πολλές ιδιωτικοποιήσεις να παραμένουν ανοικτές ή παγωμένες.

Οι δανειστές, όπως φαίνεται, έδωσαν άκυρο στην κυβέρνηση για να μεταφερθεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο για την πώληση και εκχώρηση του management.  

Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας να πείσει ότι δεν πωλείται και τις διαψεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση επί του θέματος, οι δανειστές αρνούνται να «βγάλουν» από το τραπέζι την πώληση του 17% της επιχείρησης.


Βεβαίως, αν πωληθεί η ΔΕΗ θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, η οποία τάσσεται σθεναρώς υπέρ του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών ΔΕΚΟ και της ΕΥΔΑΠ. Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αρνούνται ότι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή θα προσφέρει στη ΔΕΗ φρέσκα κεφάλαια, καθώς η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε κατάρρευση, η κυβέρνηση φοβούμενη και τις εσωκομματικές αντιδράσεις διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα πώλησης του 17% της ΔΕΗ.

Αναφορικά με τα ΕΛΠΕ εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι αξιοποίησης για το 35% των μετοχών, ενω για τη ΔΕΗ επαναλαμβάνεται η τρέχουσα διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Αυτο σημαίνει την πώληση του 24% προς την κινεζική State Grid, στην μεταβίβαση του 25% στο Δημόσιο και στην προετοιμασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της εταιρείας Holding όπου και έχει μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ. Εντός του μήνα αναμένεται η προκήρυξη πρόσληψης συμβούλου, που θα προτείνει μεθόδους  αξιοποίησης του 17% των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

φιλελέ

Αλέξη δώσε πόνο στα αριστερά σκουπίδια. Κανένας δεν συγκρίνεται μαζί σου. Ούτε η Θατσερ δεν είχε κάνει τόσες ιδιωτικοποιήσεις μέσα στα δυο πρώτα χρόνια.

ΠΟΥ 'ΣΑΙ ΡΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Για σου ρε Σκουρλέτη, που χτυπιέσαι πως δεν ξε-πυλάτε την ΔΕΗ. ΣΥΡΙΖΑς: Όλα τα σκοτώνω, λέμε!

Βολιτάκης Μιχάλης

"Για να σας πώ. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδιωτικοποιούμε.Είναι αντίθετο στην ιδεολογία μας.Πουλάμε μόνο. Αυτό δεν απαγορεύεται. Αφού δεν μπορέσαμε να την κάνουμε προβληματική για να τη δώσουμε σε κάποιον δικό μας κοψοχρονής, ε, ας βγάλουμε και κανένα φράγκο. Να το έχουμε μετά τις εκλογές για να τροφοδοτούμε τους κουκουλοφόρους και τους διαμαρτυρόμενους αφού θάμαστε αντιπολίτευση."Τα εισαγωγικά για να μη με περάσετε για σύντροφο. Ξέρω εγώ από φυτά.

ΣΥΡΙΖΑΣ

Οχι στο ξεπουλημα λιμανιων αεροδρομιων και περιουσια του Ελληνικου λαου που επιδιωκουν οιι σαμαροβενιζελοι.

Γιάννης

Ναι για πληρώνω με τους φόρους μου τα λαμόγια. Ιδιωτικοποιήσεις τώρα σανό συριζαιε

Τι πίνεις, οεο?

Τι πίνεις? Εχεις πάρει χαμπάρι ποιος κυβερνάει τα τελευταία 2+ χρόνια? Και ξαναρωτώ: τι πίνεις?

oeo

ότι πινουν οι καρανικαιοι , σβιγγαιοι και δε συμμαζευεται .... έτσι τέρενς???

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΤΑΙ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

...

Με 1,1% ύφεση, νέα μέτρα κόφτη και τον Αλέκση να μη θέλει να καταλάβει; Ποιά ΔΕΗ; Όσοι μένουν στην Αθήνα να φυλάνε βάρδιες γιατί καμιά μέρα θα ψάχνουμε την ακρόπολη. Στο κάτω κάτω άν το δείς με το μυαλό του Αλέκση τή είναι η ακρόπολη άν όχι ένα σύμβολο του ιμπεριαλισμού των αρχαίων ελλήνων;

@Συνδικαλησταριό

Τον Φωτόπουλο τον ρωτήσατε?????? Τι θα απογίνει αυτός και το συνδικαλησταριό του αν ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ???? Θα δουλέψουν κανονικά????........ Έ! Όχι!!!!!!.... Τσίπρα κάνε τα δικά σου, το συνδικαλησταριό πρόσεξέ το σαν το γιό σου τον Ερνέστο, εκλογές έρχονται!!!! Πες στους θεσμούς ότι θα βάλεις ισοδύναμους φόρους για την αναπνοή αέρα στο λαό!!!!! Τη ΔΕΗ με τις μισθάρες, τις συνταξάρες, τα ταξιδάκια αναψυχής, τα τροφεία κλπ..... και τα μάτια σου λοιπόν!!!!!!! Αριστερή και.... "ηθική" Κυβέρνηση είμαστε.

...

Θα βγεί στη σύνταξη, θα περιορίσει τη ζωή του στα 2700 ευρώ το μήνα. Το ερώτημα με το Φωτόπουλο είναι άλλο, αλλά ξεχνάμε

Ανιψιός ΔΕΗτζη με σύνταξη 4.000 ευρώ

Οτιδήποτε λιγότερο από 100% ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι λίγο.

Alejei

Τιμή είναι η εξωτερική συνείδηση. Συνείδηση είναι η εσωτερική τιμή.

ΔΕΗ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΚΤΛ ΚΛΤ

ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΤΣΙΠΑΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΡΡΑΑΑΑΑΡΑΑΑΑ ΜΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 17% ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΠΑΕΙ 50 % ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΝΗ ΤΗΝ ΔΕΗ ΟΠΩΣ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΔΩ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΟΠΑΠ ΜΕ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜ.ΚΕΡΔΗ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΘΑ ΚΟΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΠΩ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΔΕΗ?ΜΜΜΜ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΟΒΗ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΛΕΧΡΙΤΕΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης