Τα 8 ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξόφληση φόρου με εκχώρηση ακινήτου

Τα 8 ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξόφληση φόρου με εκχώρηση ακινήτου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε επιστολή επισημαίνει τις προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός 

Τα 8 ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξόφληση φόρου με εκχώρηση ακινήτου
Σοβαρά εμπόδια προκύπτουν στην υλοποίηση όσων προβλέπει η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με τη δυνατότητα εξόφλησης φόρων με εκχώρηση ακινήτων, αλλά και την παράταση αναστολής του φόρου υπεραξίας.

Με επιστολή της προς τον κ. Αλεξιάδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζει τις επιφυλάξεις της, αφού, όπως επισημαίνει, αφενός δεν μπορεί να γίνεται λόγος για φόρο υπεραξίας σε μια αγορά η αξία της οποίας έχει εκμηδενιστεί, αφετέρου, για την εκχώρηση ακινήτου πρέπει να συντρέχουν οκτώ προϋποθέσεις, που είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να ικανοποιηθούν, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ποτέ, κανείς πολίτης να επωφεληθεί από το μέτρο αυτό και να αποφύγει τον πλειστηριασμό ή τη φυλακή!»

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Κλείσιμο
Παράταση αναστολής φόρου υπεραξίας – εκχώρηση ακινήτων και για εξόφληση ΕΝΦΙΑ

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Σχετικά με δύο σημαντικά και επίκαιρα θέματα στα οποία πρόσφατα αναφερθήκατε, θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής αιτήματά μας:

Α. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Η παρ. 6 του άρθρου 82 ΚΩΔΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ & ΔΩΡΕΩΝ προβλέπει οκτώ (8) προϋποθέσεις για την υλοποίησή της:
1. Να βρίσκεται ο οφειλέτης σε πλήρη οικονομική αδυναμία
2. Να είναι «αξιόλογο» το μεταβιβαζόμενο ακίνητο
3. Να κατέχει ολόκληρο το ακίνητο, και όχι να είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου κλπ.
4. Να κατέχει την πλήρη κυριότητα, και όχι να είναι ψιλός κύριος ή επικαρπωτής
5. Να βρίσκεται το ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως
6. Να μην έχει εμπράγματα βάρη - διεκδικήσεις
7. Να μην καταβάλλεται στον πολίτη τυχόν διαφοράς τιμήματος
8. Να εκδοθεί ειδική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις, και ειδικά την τελευταία, δεν πρόκειται ποτέ, κανείς πολίτης να επωφεληθεί από το μέτρο αυτό και να αποφύγει τον πλειστηριασμό ή τη φυλακή!

Γι΄ αυτό ζητούμε νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δοθεί σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο κάθε ακινήτου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος για συμψηφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας, του φορολογουμένου και των μελών της οικογενείας του.
Επίσης ζητούμε να επεκταθεί άμεσα το δικαίωμα αυτό και για την εξόφληση χρεών από ΕΝΦΙΑ που υπερβαίνουν τις 10.000€, με τους ίδιους όρους.

Β. ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Στις 31.12.2016 λήγει η διετής αναστολή εφαρμογής του. Ο φόρος αυτός στην πράξη είναι τροχοπέδη στις συναλλαγές, και τελικά θανατηφόρος για τα δημόσια έσοδα, απέτυχε δε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας. Αλλωστε για ποια υπεραξία μπορούμε να συζητούμε ή να ελπίζουμε, στις συναλλαγές επί των ακινήτων, όταν δεν υπάρχει κτηματαγορά σε λειτουργία και όταν οι πραγματικές αξίες εκμηδενίζονται από το ίδιο το φορολογικό σύστημα, και ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, και τα ακίνητα κυριολεκτικά σήμερα «ξεπουλιούνται»! Επιτέλους δεν μπορεί να συζητάμε σήμερα για επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα. Έχει έλθει προ πολλού η ώρα για κατάργηση και μειώσεις φόρων.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για το ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαδικαστική δυνατότητα απρόσκοπτης υποστήριξης του συστήματος υπολογισμού και καταλογισμού του φόρου αυτού, ζητούμε την νομοθετική παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δύο ακόμη έτη, ήτοι μέχρι 31.12.2018.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματεύς

Στράτος Ι. Παραδιάς Αιμιλία Δ. Βαδόκα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης