Προθεσμία 24 ωρών στην Ελλάδα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Προθεσμία 24 ωρών στην Ελλάδα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Προϋπόθεση για να πάρει η Αθήνα τη δόση είναι να ολοκληρώσει μέχρι αύριο κάποια τεχνικά βήματα, όπως η δημοσίευση των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης

Προθεσμία 24 ωρών στην Ελλάδα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αλλά με... αστερίσκους, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Euroworking Group, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω το το παράλληλο πρόγραμμα, μετά και από την αντίδραση των δανειστών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Euro Working Group -προκειμένου να μη θεωρηθεί «μονομερής ενέργεια» η κατάθεση του νομοσχεδίου- και όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, το EWG ενέκρινε προσωρινά την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση είναι να ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως η δημοσίευση των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, μέχρι αύριο.

Συγκεκριμένα, μέχρι αύριο, η Ελλάδα πρέπει να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.
Κλείσιμο

«Θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να κάνει την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Η κυβέρνηση πήρε πίσω το παράλληλο πρόγραμμα
Μετά την σφοδρή αντίδραση των Ευρωπαίων δανειστών που απείλησαν ακόμη και με πάγωμα της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το σχέδιο νόμου με το παράλληλο πρόγραμμα!

Η απόφαση αυτή ελήφθη, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και άλλους υπουργούς αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα αποσύρεται. Είναι προφανές ότι μετά τα διαβήματα των Ευρωπαίων που χαρακτήρισαν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με το παράλληλο πρόγραμμα μονομερή ενέργεια, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να «παγώσει» μέχρι νεοτέρας τις ρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει για έγκριση από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το επανακαταθέσει μέτα τις γιορτές, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές. Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο protothema.gr παραδεχόταν ότι η βασική διαμαρτυρία των δανειστών συμπυκνώνεται στο γεγονός πως το πολυνομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα δεν ήταν κοστολογημένο. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο protothema.gr ότι το νομοσχέδιο ​δεν θα προχωρήσει στη Βουλή αλλά ​θα έρθει μετά τις γιορτές​, ​και ότι η απόφαση αυτή είναι οριστική. 

Επί της ουσίας, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ​​την ενόχληση των θεσμών για την κίνηση του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουν και ​αυτοί τα δίκια τους». 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης