Χαρδούβελης στο Reuters: Αναμένουμε μεταβατική περίοδο 6-12 μηνών με «ελαφρύτερη εποπτεία»

Χαρδούβελης στο Reuters: Αναμένουμε μεταβατική περίοδο 6-12 μηνών με «ελαφρύτερη εποπτεία»

Διαπραγματευόμαστε τον τρόπο που θα γίνει αυτό - Μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να μην πλέον είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών - Η μικροδιαχείριση θα τελειώσει, θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή - Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στην επόμενη μέρα γιατί αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά προτιμούμε το «πάνω χέρι» να έχει η ΕΕ, είπε

Χαρδούβελης στο Reuters: Αναμένουμε μεταβατική περίοδο 6-12 μηνών με «ελαφρύτερη εποπτεία»
Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας έως και ενός έτους περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αφότου βγει από το μνημόνιο περί τα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικροδιαχείριση» από μέρους των πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του μνημονίου πριν από την τυπική λήξη του προκάλεσαν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και αναστάτωση στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά, με τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν σε ένα επίπεδο υψηλότερο από το 8%.

Αυτό όμως δεν μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είπε ο κ. Χαρδούβελης στο Ρόιτερς. Η κυβέρνηση της Ελλάδας διαπραγματεύεται τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας υπό τη μορφή μιας γραμμής πιστώσεων, την οποία θα μπορεί να αξιοποιεί τη μεταβατική περίοδο, θα διαρκέσει από έξι έως δώδεκα μήνες και θα συμπεριλαμβάνει πολύ πιο ελαφριά επιτήρηση από ό,τι στο παρελθόν, όπως προέβλεψε.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα υπάρχει ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με «μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους» (enhanced conditions credit line, ECCL) που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά χωρίς τους όρους του Μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης. Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση, ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, αναμένει ότι θα αξιολογηθεί επί ενός πολύ μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων —10 ως 15, εκτίμησε— κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, είπε, καθώς η Αθήνα εκαλείτο να εφαρμόσει περίπου 800 χωριστά μέτρα μόνον από τον Απρίλιο.

«Επομένως η μικροδιαχείριση θα τελειώσει, με την έννοια ότι θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο. «Αναμένουμε ότι οι αξιολογήσεις δεν θα είναι εξίσου επίσημη, και δεν θα δημιουργεί την αναστάτωση που προκαλούσε κατά την διάρκεια αυτών των τελευταίων τεσσάρων ετών» πρόσθεσε ο ίδιος.


Reuters: Οι Έλληνες μισούν το ΔΝΤ
Το Reuters φροντίζει να καταγράψει και ορισμένα ιστορικά στοιχεία, χωρίς, πάντως, να παραλείπει και την «κριτική» για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Όπως αναφέρει κλιμάκια ΕΕ και ΔΝΤ επισκέπτονται τακτικά την Αθήνα από το 2011, όταν η Ελλάδα κινδύνεψε να  χρεοκοπήσει. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτές οι επισκέψεις ήταν ιδιαίτερα απωθητικές για τους Έλληνες, με τα συνδικάτα να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες ενίοτε είχαν βίαιη κατάληξη, ενώ  οι όμιλοι λιανικών πωλήσεων του κέντρου της Αθήνας εξέφραζαν συνεχή παράπονα για το κλίμα φόβου που επικρατούσε κατά τη διάρκειά τους.

Μάλιστα το Reuters σπεύδει να υποστηρίξει  ότι «οι Έλληνες μισούν περισσότερο το ΔΝΤ, λόγω της εμμονής του στην εφαρμογή προγράμματος λιτότητας».

Όμως η Αθήνα, όπως τονίζει ο κ. Χαρδούβελης, αναμένει ότι το ΔΝΤ θα έχει κάποιον ρόλο και στη μετά το μνημόνιο εποχή.

«Θα θέλαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, υπό την έννοια ότι (η παρουσία του) δίνει αυτοπεποίθηση στις αγορές οι οποίες μας παρακολουθούν. Ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Εμείς επιθυμούμε η Ε.Ε. να έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην όλη υπόθεση».

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της απόδοσής τους – η οποία πρόσφατα ξεπέρασε εκ νέου το 8% -, μόλις η Αθήνα κατορθώσει να συμφωνήσει με τους εταίρους της για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας του μνημονίου.

«Θα κάνουμε τη διαφορά μόλις υπάρξει επίτευξη συμφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την επόμενη ημέρα. Μόλις εξασφαλίσουμε την επόμενη ημέρα, θα δώσουμε και στην αγορά να καταλάβει προς τα που κατευθύνεται η Ελλάδα. Θέλουμε να “βγούμε” στις αγορές αφού υπάρξει συμφωνία, καθώς μόλις αυτή κλειστεί περιμένουμε υποχώρηση του spread», προσθέτει ο κ. Χαρδούβελης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκαλύψει στο Reuters τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, αλλά περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν θα είναι πολύ μεγάλες» και ταυτόχρονα θα είναι διαχειρίσιμες. Επίσης διέψευσε τις φήμες ότι η τελευταία αξιολόγηση της χώρας θα καθυστερήσει.

Η τρόικα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα, μετά τη διακοπή του ελέγχου τον Σεπτέμβριο. Το διάστημα που απομένει, όμως, είναι μικρό, με δεδομένο το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
 
«Αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική από τους προηγούμενες, καθώς ξέρουμε  ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχύτητα. Δεν υπήρχε deadline στις προηγούμενες αξιολογήσεις», δήλωσε ο κ. Χαρβούβελης, προσθέτοντας ότι μόλις κλείσει και αυτό το θέμα, μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρεος.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης