Πόσο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης

Πόσο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης

Συνεχίζεται το «αλαλούμ» με τα συστήματα εισροών-εκροών - Παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης ζητούν οι πρατηριούχοι

Πόσο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης
Μπορεί ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, αλλά το αλαλούμ με τα συστήματα εισροών -εκροών συνεχίζεται, καθώς αρκετοί πρατηριούχοι αλλά και βυτιοφορείς δεν τα έχουν τοποθετήσει ακόμη και ζητούν παράταση.

Σύμφωνα με το νόμο, όσοι δεν διαθέτουν ως την Τρίτη 14 Οκτωβρίου συστήματα εισροών εκροών, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητά παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης προειδοποιώντας, για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης. 

Κλείσιμο
Η ΠΟΠΕΚ επικαλείται καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων από την πλευρά των τεχνικών εταιριών που αναλαμβάνουν τις σχετικές εργασίες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης ανταλλακτικών. 

«Στις 15 Οκτωβρίου 2014, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με πολλούς Πρατηριούχους και Εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατά πάσα πιθανότητα αυξημένη ζήτηση, εξ αιτίας των μειωμένων τιμών του αργού πετρελαίου η οποία επηρεάζει πολύ θετικά, σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΦΚ, τις λιανικές τιμές”, αναφέρει η επιστολή και εξηγεί ότι “οι βασικοί λόγοι της μη ανταπόκρισης στην διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, παραμένουν:

α) η εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών, από μόνον τέσσερις διαπιστευμένες και πιστοποιημένες εταιρείες από το ΕΣΥΔ και

β) η μη ολοκλήρωση από τις Εταιρείες εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών σε Πρατηριούχους και Εμπόρους, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης».

Σημειώνεται ότι μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και την υποχώρηση των διεθνών τιμών η τιμή του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο 1,04-1,06 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρσι διαμορφώθηκε στο 1,28 ευρώ το λίτρο. Για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης η τιμή θα είναι φθηνότερη προς 0,71-0,72 ευρώ το λίτρο, περίπου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης