Μιχάλης Σάλλας: «Να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή συγκυρία»

Μιχάλης Σάλλας: «Να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή συγκυρία»

Διαμορφώνεται μια ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας μετά την επιτυχημένη έξοδο της Πειραιώς στις αγορές.

Μιχάλης Σάλλας: «Να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή συγκυρία»
Ο κ. Σάλλας υπογραμμίζει πως η επανιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι εφικτή αλλά και αναγκαία, ώστε να μειωθεί κατά 20-25 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος. Αυτή την εβδομάδα η Πειραιώς με την πώληση τριετούς ομολόγου συνολικού ύψους 500 εκατ. έσπασε τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009. Το επιτυχημένο εγχείρημα της Πειραιώς δημιουργεί θετικό προηγούμενο και για τις άλλες τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα προλειαίνει το έδαφος για επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Πειραιώς δηλώνει ότι «μια σειρά από γεγονότα, όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην εσωτερική αγορά και το εξωτερικό, η διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, διαμορφώνουν μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την οικονομία μας. Τη δυναμική αυτής της συγκυρίας πιστεύω ότι θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε τα κεφάλαια  που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της ελληνικής αγοράς, υγιών κλάδων και επιχειρήσεων  που θα επωμισθούν το βάρος της ανάταξης και  της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».

«Παράλληλα με την επιμονή μας σε πολιτικές διατήρησης των δίδυμων πλεονασμάτων, δηλαδή του εξωτερικού ισοζυγίου και του δημοσιονομικού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες  για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», συνεχίζει ο κ. Σάλλας, «οφείλουμε να κινηθούμε με ταχείς ρυθμούς και για την επανιδιωτικοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Πιστεύω ότι η επανιδιωτικοποίηση όχι μόνο είναι εφικτή λόγω του ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οργανισμοί, αλλά ότι είναι κυρίως αναγκαία διότι θα ελαφρύνει κατά 20-25 δισ. ευρώ  το δημόσιο χρέος και θα επιταχύνει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές τόσο των τραπεζών και των επιχειρήσεων όσο και του Δημοσίου, με όρους πολύ πιο ανταγωνιστικούς. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, κινούνται οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες. Η επιτυχία των αυξήσεων θα επιβεβαιώσει, πιστεύω, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία. Τα μηνύματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά».

Κλείσιμο
Υπερκάλυψη κατά έξι φορές

Η διάθεση  του ομόλογου της Πειραιώς ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, καθώς υπήρξε υπερκάλυψη κατά έξι φορές, συγκεντρώνοντας προσφορές που ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αποτελεί σαφή ένδειξη επανάκτησης της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και προς το τραπεζικό σύστημα. Αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, και διαψεύδει έμπρακτα  όσους αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των stress tests της BlackRock.

Μεγάλα ονόματα μεταξύ των επενδυτών


Από το πρωί έως τις 12.30 μ.μ. που παρέμεινε ανοιχτό το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Πειραιώς, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον αγοράς από 240 θεσμικούς επενδυτές που προέρχονταν από 25 διαφορετικές χώρες. Το γεγονός ότι το επιτόκιο των ομολόγων καθορίστηκε στο 5% διέψευσε στην πράξη τους φόβους ότι η προσπάθεια  των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές θα συνοδευόταν από υψηλό κόστος. Μάλιστα το Bloomberg μετέδωσε ότι η Πειραιώς είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που πούλησαν ομόλογο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με χαμηλό επιτόκιο, ενώ και οι «Financial Times» έγραψαν πως το βιβλίο προσφορών είχε καλής ποιότητας  θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επενδυτών  του ομολόγου της Πειραιώς συμπεριλαμβάνονται τα μεγαλύτερα ονόματα των διεθνών αγορών και ειδικότερα:

Η αμερικανική BlackRock, η οποία είναι διεθνώς ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ανέρχονται σε 4,09 τρισ. δολάρια.

Η PIMCO του Bill Gross, που θεωρείται ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής ομολόγων στον κόσμο, με κεφάλαια υπό διαχείριση 1,91 τρισ. δολάρια. Με παρουσία σε 12 χώρες, η PIMCO διαθέτει το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο ομολόγων στις ΗΠΑ.

Η Deutsche Bank, η διεθνής γερμανική τράπεζα με 2.907 καταστήματα σε 70 χώρες στον πλανήτη.

Η Commerzbank, μια άλλη γερμανική τράπεζα με ηγετικό ρόλο που διαθέτει  15 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες, ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις στο πελατολόγιό της και 56.000 εργαζομένους.

Η Generali Investments Europe, ο επενδυτικός βραχίονας της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ιταλία, ο οποίος με 120 fund managers διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 342 δισ. ευρώ.

Η UBS Wealth Management, η θυγατρική της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας που ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση χρημάτων πελατών μεγάλου πλούτου.

Μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί όπως η HSBC, η ιταλική ΒΡΜ, η βελγική Dexia κ.ά.

Η Μοrgan Stanley, o μεγάλος αμερικανικός χρηματοοικονομικός οργανισμός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Η Fortress Investment Group, ένα από τα μεγαλύτερα private equity που διαχειρίζεται 62 δισ. δολάρια και στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται από την Abercrombie, μέχρι σιδηροδρομικά δίκτυα στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η αμερικανική Moore Capital που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Λούις Μπέικον. Τα δύο βασικά funds της Moore είχαν πέρυσι αποδόσεις 13% και 17%.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης