Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες

Το «πράσινο φως» για την 10η αύξηση επιτοκίων έδωσε η ΕΚΤ – Ο… ανήφορος των επιχειρηματικών δανείων και η προστασία των τραπεζών στα νοικοκυριά

daneio
Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει τον τελευταίο χρόνο χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι καλούνται – και, μάλιστα, σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον – να αποπληρώσουν με… καπέλο τον δανεισμό τους από τις τράπεζες, ως απόρροια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις κορυφαίων αξιωματούχων πως η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ άφησε… ορθάνοιχτη την πόρτα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η κουίντα μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει ανάλογα με τις απαιτήσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για τη 10 η κατά σειρά αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης από πέρυσι τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε περίπου 12 μήνες ένα δάνειο έχει ανατιμολογηθεί συνολικά 10 φορές, καθιστώντας αργά ή γρήγορα αδύνατη την αποπληρωμή του. Αποκαλυπτικά αυτού είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αναφορικά με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων: Από 3,55% που ήταν τον Ιούλιο του 2022 «σκαρφάλωσε» στο 6,24% τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ σήμερα αυτό έχει αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι έκτοτε έχουν μεσολαβήσει ακόμη δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ, ύψους 0,50 μ.β..

«Το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο για τις επιχειρήσεις, μιας και τα νοικοκυριά απολαμβάνουν προστασίας έως τον Απρίλιο του 2024, μετά την απόφαση των τραπεζών να “παγώσουν” τα επιτόκια», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή έχει αποβεί… σωτήρια, αφού έχει διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αθετήσεις πληρωμών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αποταχθείς αστυνομικός ο Τούρκος που συνελήφθη μετά την εκτέλεση των 6 στη Λούτσα


Μπαίνουν επιθεωρητές του Λιμενικού για έλεγχο στην Attica Group μετά τον θάνατο του Αντώνη


Βίντεο: Το νερό στην Ντέρνα έφτασε στον 5ο όροφο πολυκατοικίας - Κάτοικοι ανέβηκαν στον 7ο για να σωθούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης