ΗΠΑ: Άκαρπες οι συνομιλίες Μπάιντεν για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους - Αναστάτωση στις αγορές

ΗΠΑ: Άκαρπες οι συνομιλίες Μπάιντεν για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους - Αναστάτωση στις αγορές

Οι διαφωνίες του Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων - Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ το ανώτατο όριο χρέους

BIDEN_2
Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκεται το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία περνά από αναταράξεις, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, που κυμαίνεται στα 31,4 τρισ. δολάρια.

Άκαρπη κατέληξε, νωρίτερα, η συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Ρεπουμπλικανό, Κέβιν ΜακΚάρθι για συμφωνία πάνω στο χρέος.

Ο ΜακΚάρθι καλεί τον Μπάιντεν να προβεί σε περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και ο Μπάιντεν με τη σειρά του απορρίπτει την πρόταση και προωθεί την επιβολή νέων φόρων κάτι που οι Ρεπουμπλικανοί δεν δέχονται.

Συνεχίζει, στο μεταξύ, την πτωτική πορεία του ο χρυσός υπό την πίεση της ανόδου του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες για τον ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ ενώ αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί κατά 0,6% στα 1.958,10 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν πτώση 0,9% στα 1.960,30 δολάρια.

Επιπλέον τα σχόλια του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπουλάρντ, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο ενίσχυσαν την πίεση στις τιμές του χρυσού. Ωστόσο, ο διευθυντής της εταιρικής συμβουλευτικής AirGuide, Μάικλ Λάνγκφορντ δήλωσε ότι οι βασικοί κίνδυνοι για τον χρυσό φαίνεται να αμβλύνονται, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ «έδωσε σήμα» ότι ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Κλείσιμο
Οι αγορές προεξοφλούν τώρα μια πιθανότητα 80,1% να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο η Fed τον επόμενο μήνα, όπως έδειξε το εργαλείο FedWatch της CME.

Οι επενδυτές επίσης αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του PMI στην Ευρώπη, την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα εντός της ημέρας, πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της 2ας και 3ης Μαΐου την Τετάρτη.

Τι είναι το ανώτατο όριο του χρέους

Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα όριο δαπανών που τίθεται από το Κογκρέσο (η Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) και το οποίο καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση. Εάν δεν αυξηθεί πέρα ​​από το τρέχον ανώτατο όριο των περίπου 31,4 τρισ. δολαρίων έως τον Ιούνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ.

Αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δανειστεί άλλα χρήματα ή να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της. Μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε επίσης να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας τις τιμές και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε άλλες χώρες.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια, η συμφωνία για την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος ήταν γενικά τυπική διαδικασία, αυτή τη φορά είναι διαφορετικά γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να δώσουν πράσινο φως δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δεκαετίας.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα για εμάς, αλλά... φοβάμαι και για την κοινωνία και όσους ψήφισαν ΝΔ

Δολοφονία στη Βαρβάκειο: Τουλάχιστον πέντε μαχαιριές στο λαιμό της νεκρής γυναίκας - Μυστήριο με την ταυτότητά της

Χαλκιδική: Μαρτυρικός ο θάνατος της 39χρονης - Την πυροβόλησε 4 φορές και την κυνηγούσε να την αποτελειώσει

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
 Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης