Credit Suisse: Αναστροφή του κλίματος και κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Credit Suisse: Αναστροφή του κλίματος και κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδική πορεία μετά τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί ανθεκτικότητας

sxolio-europaika-xrimatistiria-deiktis-dax
Με αναστροφή του κλίματος, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων περί ανθεκτικότητας, στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και τις 427,9 μονάδες στις πρώτες ώρες των συναλλαγών, σταδιακά ανέκαμψε και τελικά ολοκλήρωσε στις 440,6 μονάδες με άνοδο 1% και όλους τους κλάδους του στο «πράσινο».

Ενδεικτικό είναι ότι ο τομέας των τραπεζών SX7P έκλεισε τελικά με άνοδο 1,2% παρότι είχε βρεθεί ξανά σε κλοιό ρευστοποιήσεων στο άνοιγμα, ενώ ο κλάδος των εξορυκτικών πραγματοποίησε ράλι 3%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με άνοδο 1,15% στις 14.937 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 7.013 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημείωσε άνοδο 0,9% στις 7.403 μονάδες.

Ακόμα καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,55% στις 25.890 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 8.831 μονάδες.

Στην είδηση που βρέθηκε στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, όπως προαναφέρθηκε η «ταλαιπωρημένη» από προβλήματα Credit Suisse εξαγοράστηκε από την UBS, ωστόσο προβλημάτισε έντονα η «εξαΰλωση» ομολόγων cocos της πρώτης ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαριών, καθώς οι ομολογιούχοι θεωρούσαν ότι είναι καλύτερα ή το ίδιο προστατευμένοι έναντι των μετόχων.

Κλείσιμο
Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της Credit Suisse κατέρρευσε στη Ζυρίχη με απώλειες άνω του 55%, ενώ και η UBS είχε βρεθεί να χάνει έως και περίπου 15%. Στην πορεία των συναλλαγών ωστόσο ανέκαμψε και τελικά ολοκλήρωσε με κέρδη 1,3%, αν και είχε βρεθεί έως και στο +6%.

Διαβεβαιώσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι λέει για τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν αντοχές καθώς και ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, διαβεβαίωσαν ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας SSM και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διάσωση της Credit Suisse.

Όπως αναφέρουν, το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι το βάρος της εξυγίανσης μίας προβληματικής τράπεζας πρέπει να το φέρουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές της.

Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η απομείωση των ομολόγων ΑΤ1 (Αdditional Tier 1 bonds).

Aυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων.

Το πρόσθετο Tier 1 υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Ο απόστρατος είχε προσπαθήσει να πνίξει τη μητέρα των διδύμων, λέει η θεία της

Καραμανλής: Παραλάβαμε το 18% της σύμβασης 717 και το προχωρήσαμε στο 70%

Εξαγορά της Credit Suisse από την UBS - Ελβετικά ΜΜΕ: Ντροπή για ολόκληρη τη χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης