Το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank «κοκκίνισε» τη Wall Street - Πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

Το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank «κοκκίνισε» τη Wall Street - Πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης στάθηκαν οι εξελίξεις γύρω από Silicon Valley Bank - «Βουτιά» στον τραπεζικό κλάδο

wall_01
Στο «κόκκινο» έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις και της Silicon Valley Bank.

Ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες μετριάστηκαν, έπειτα απότην ανακοίνωση για το «λουκέτο» στην SVB, διευρύνθηκαν οι απώλειες με τον Dow Jones να χάνει τουλάχιστον 400 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε στις 344 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 31.80μονάδες. Ομοίως και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 περιορίστηκε στο -1,80% και τις 3.847 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εκλεισε στο -2,12% και τις 11.095 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από την αρχή τους έτους με απώλειες πέριξ των 3,3%.

Δεδομένου ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, στο επίκεντρο τουλάχιστον για σήμερα στάθηκαν οι εξελίξεις γύρω από Silicon Valley Bank, η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Κλείσιμο
Όλα ξεκίνησαν μόλις η διοίκηση της μικρής τράπεζας ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων, επιδιώκοντας την ενίσχυση των κεφαλαίων της, τα οποία έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των μεγάλων απωλειών στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων –και συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων.

Έτσι, η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Εξάλλου όπως δήλωσε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί «κάποιες» τράπεζες «πολύ προσεκτικά» και ότι το γεγονός ότι τράπεζες όπως η SVB Financial αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες είναι «θέμα ανησυχίας».

«Αναφερθήκατε στη Silicon Valley Bank – υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν μερικές τράπεζες τις οποίες παρακολουθώ πολύ προσεκτικά», δήλωσε η Γέλεν την Παρασκευή, σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από ερώτηση για το εάν ανησυχεί για τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων που προέρχονται το θέμα της SVB.

«Όταν οι τράπεζες υφίστανται οικονομικές απώλειες, είναι και πρέπει να είναι ένα θέμα ανησυχίας”, δήλωσε η Γέλεν χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Να σημειώσουμε ότι η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.

Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».

Παράλληλα, η FDIC σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα της τράπεζας στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη, ενώ θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα των πελατών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.

Eν τω μεταξύ, οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός δύναται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 311.000 τον Φεβρουάριο του 2023, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι επενδυτές εστιάζουν στη μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση στους μισθούς (+4,6% έναντι +4,8%).

Στο ταμπλό, με κέρδη ολοκλήρωσε την Παρασκευή ο χρυσός, με τον παραδόσεως Απριλίου να ενισχύεται 1,8%, για να διαμορφωθεί στα 1.867,20 δολάρια η ουγγιά. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου πρόσθεσε 3,1% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 20,785 δολάρια η ουγγιά, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 2,2%.

Ο χαλκός είδε το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου να κερδιζει 1,3 σεντς ή 0,3% στα 4,052 δολάρια η λίβρα. Το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου σκαρφάλωσε 0,3% στα 1.378,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου κατέγραψε άνοδο 2,2% και διαμορφώθηκε στα 970,60 δολάρια η ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Ερεύνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για τις συμβάσεις του ΟΣΕ

Λαύριο: «Βγες έξω να σε καθαρίσω» φώναζε ο 53χρονος που άνοιξε πυρ έξω από καφενείο

Σύγκρουση τρένων: Στον μηχανοδηγό και στη διοίκηση που τον έκρινε επαρκή καταλόγισε ευθύνες ο σταθμάρχης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης