Χρηματιστήριο Αθηνών: Μία ανάσα από το υψηλό 8 ετών - Κέρδη άνω του 1,5% στην εβδομάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μία ανάσα από το υψηλό 8 ετών - Κέρδη άνω του 1,5% στην εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης άφησε «πίσω» την αρχική μεταβλητότητα και έκλεισε άνω των 1.030 μονάδων - Ξεχώρισαν ΟΠΑΠ, Dimand και Jumbo

xrimatistirio_comeback
Άνω των 1.030 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να αφήνουν «πίσω» την αρχική μεταβλητότητα και να φλερτάρουν με το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014 (1.035 μονάδες). Η ανοδική συνεδρίαση εδράστηκε εν πολλοίς στις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες διατήρησαν ζωηρό το ενδιαφέρον στο ταμπλό.

Η μετοχή της Attica Bank, ενδεικτικά, εκτινάχθηκε στο +29% μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, ενώ η MIG έδωσε συνέχεια στο διψήφιο ράλι, εν μέσω των σεναρίων για τις προθέσεις της οικογένειας Ηλιόπουλου. Την ίδια στιγμή, το deal εισόδου της Intracom στο μετοχικό κεφάλαιο της Κλουκίνας – Λάππας παρείχε ισχυρή ώθηση στις δύο μετοχές, με την Dimand να ακολουθεί δυναμικά. Στηρίγματα παρείχε και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος σκαρφάλωσε σε υψηλό 11ετίας. Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, παρά τις διαβεβαιώσεις για το deal με τις First – Macquarie.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη άνοδο κατά 0,37% και διαμορφώθηκε στις 1.033,44 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.029,68 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.025,76 έως 1.036,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 106,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική αγορά, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ακόμη μία θετική εβδομάδα, αποχαιρετώντας το πενθήμερο με κέρδη 1,7% και διευρύνοντας το ράλι του 2023 στο εντυπωσιακό +11%.

Στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014
Κλείσιμο
Η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία μετράει άνοδο 1,7% μέσα στην εβδομάδα αλλά και 11% μέσα στο 2023, κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, παρά την εν μέρει αγοραστική κόπωση αλλά και το γεγονός ότι ορισμένοι επενδυτές επέλεξαν να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη.

Επόμενος στόχος, αναμφίβολα, αποτελούν οι αντιστάσεις των 1.035 μονάδων και σ’ αυτό τον δρόμο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική αγορά διαθέτει πολλούς και διαφορετικούς «φωτεινούς σηματοδότες» (τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές), με το κλίμα να παραμένει εν μέρει αισιόδοξο.


Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι περιμένουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές, δεν αποκλείεται η τρέχουσα ανοδική κίνηση να συνεχιστεί και μέσα στον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals έρχονται να τονώσουν έτι περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον, πιστοποιώντας την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε την καθιερωμένη αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI (στις 9 Φεβρουαρίου), η οποία ενδεχομένως «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για τις εισηγμένες (Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΠΕ). Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι».

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς μια ξαφνική και άρδην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να επηρεάσει άμεσα και την ελληνική αγορά, η οποία θα δυσκολευτεί αισθητά να διαφοροποιηθεί και να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία.

Ένας από τους δυνητικούς κινδύνους έγκειται στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αφήσει ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Ας σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ έστειλε σήμα για νέα παρέμβαση 50 μ.β. και τον Μάρτιο.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις στις 459 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,59% και ο ιταλικός FTSE MIB περιορίζεται κατά 0,84%. Αντίθετα, ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά 0,29% και ο βρετανικός FTSE 100 διευρύνεται κατά 0,87%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 170 μονάδες, υπό τον φόβο νέων επιτοκιακών αυξήσεων.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν ελαφρώς «γκάζι», εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,91% και τα 77,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,59% και τα 83,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, περιορίζεται στο -1,8% και τα 1.895 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισότερα οικονομικά νέα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα το ύστατο χαίρε στον σμηναγό Τσιτλακίδη στο Νευροκόπι Δράμας

«Κληρώνει» σήμερα για τον χιονιά που έρχεται - Διχογνωμία των μετεωρολόγων

Αποχώρησε ο Αναγνωστόπουλος, «σφαγή» για τον αγώνα δίχως τέλος του Survivor All Star
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης