ΑΑΔΕ: Από το POS κατευθείαν… στο κράτος τα έσοδα και ο ΦΠΑ

ΑΑΔΕ: Από το POS κατευθείαν… στο κράτος τα έσοδα και ο ΦΠΑ

Online παρακολούθηση των εισπράξεων με κάρτες από 1 Ιανουαρίου του 2023

business_daily_POS
Καθημερινό έλεγχο και διασταυρώσεις της εφορίας στον τζίρο των επιχειρήσεων, επιφυλάσσει για την αγορά το 2023. Μέσα σε 5 μήνες θα πρέπει να γίνει η αγορά και η προετοιμασία των μηχανισμών για την συνδεση των ταμειακών/φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα μηχανήματα αποδοχής πληρωμών με κάρτες POS, ώστε να βλέπει ηλεκτρονικά κάθε μέρα η ΑΑΔΕ τα στοιχεία όλων των εισπράξεων ("Ζ") αλλά και των επιμέρους συναλλαγών.

Το νέο σύστημα λέγεται «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)». Τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Με το νέο σύστημα, από 1.1.2023 ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα, όπως ακριβώς περιγράφεται στην απόφαση Πιτσιλή, που θέτει τις προδιαγραφές για τις νέες συσκευές που θα μπουν στη ζωή μας. Και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει "πληρωμή με κάρτα" και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) "online έγκριση" ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.

Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός - ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Καθώς ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) η ΑΑΔΕ συλλέγει πλέον σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Με το νέο σύστημα πλέον, η εφορία θα γνωρίζει όχι μόνο ότι πραγματοποιήθηκε κάθε συναλλαγή αλλά και τον τρόπο που εξοφλήθηκε (με μετρητά ή κάρτα), για να ελέγχει τον αποδιδόμενο ΦΠΑ, αλλά και το «ταμείο» της επιχείρησης –δηλαδή πώς κινούνται η είσπραξη αλλά και οι απόδοση των υποχρεώσεων στο δημόσιο.

Κλείσιμο
Το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό -ΦΗΜ.

Επιτρέπεται επίσης η διεκπεραίωση συναλλαγών στο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών POS χωρίς σύνδεση, σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου ο Φορολογικός Μηχανισμός καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται το πρωτόκολλο online σύνδεσης με την ταμειακή και στο σύστημα πληρωμών POS.

Για την προμήθεια και απόκτηση των νέων συστημάτων και μηχανημάτων, έχει σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εφοδιαστούν εγκαίρως οι επιχειρήσεις τον εξοπλισμό και από το 2023 κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης να εκδίδεται ταυτόχρονα και σε πλήρη συμφωνία με την απόδειξη που εκδίδει το POS.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά για 7η μέρα - Ξεκινούν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα

Οι συμφωνίες που «έκλεισαν» οι Σαουδάραβες στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης