LIVE

Κορωνοϊός

ΕΥΑΘ: «Απαντάμε στην υγειονομική κρίση με επενδύσεις» δηλώνει η διοίκηση

eyath29962

Ποια είναι τα  βασικά σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020

Η ΕΥΑΘ διατήρησε, παρά την υγειονομική κρίση, την ανθεκτικότητά της και εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα με απουσία δανεισμού, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ανθιμος Αμανατίδης, κατά την παρουσίαση σε αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας το 2020, σήμερα Παρασκευή.

eyath
O κ.Άνθιμος Αμανατίδης


Η ελαφρά μείωση των κερδών, σημειώνει, οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω πανδημίας και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ από 15% σε 5%, που οδήγησε στην αύξηση του κόστους ενέργειας.

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΥΑΘ ΑΕ συνοψίζονται στο τρίπτυχο:

-Προστασία Περιβάλλοντος
-Βελτίωση της ποιότητας ζωής με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών
-Οικονομική Ανάπτυξη της εταιρίας

Το διάστημα αυτό υλοποιούμε επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατομμυρίων ευρώ:

-Επεκτείνουμε την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, για να παράγουμε επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού ημερησίως.
-Αναβαθμίζουμε περιβαλλοντικά και ενεργειακά την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, γινόμαστε ιδιοπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσοντας μονάδα συμπαραγωγής Ηλεκτρικής/Θερμικής Ενέργειας 5 MW και φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW.
-Επισκευάζουμε τον υδαταγωγό της Αραβησσού σε πλήρη λειτουργία.
-Ολοκληρώνουμε το SCADA, το σύστημα τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του δικτύου μας, ώστε να έχουμε καλύτερη πρόγνωση της λειτουργίας του και διαχείριση των αποθεμάτων.
-Συνδέουμε το αποχετευτικό δίκτυο των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16 με την ΕΕΛΘ.
-Ανασχεδιάζουμε ενεργειακά, αντισεισμικά, λειτουργικά το κτίριο διοίκησης της Εγνατίας μετατρέποντάς το σε ένα «πράσινο» κτίριο, που θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Στα επενδυτικά έργα προς συμβασιοποίηση περιλαμβάνονται:

-Η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» (προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ), με πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό 800 KW.
-H λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλε-εποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).
-Η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Παράλληλα, είμαστε στην φάση της αναζήτησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα όπως:

-Η αντικατάσταση 250.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα» υδρόμετρα
-Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων και μικρο-υδροηλεκτρικών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ
-Η κατασκευή νέων δεξαμενών στην ΕΕΝΘ για την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης διυλισμένου και ανεπεξέργαστου νερού.

Επίσης, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Νάουσας για μεταφορά τεχνογνωσίας GIS και συμμετείχαμε στον διαγωνισμό για το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική (συνολική αξία 167 εκατ. ευρώ).

Η συνεργασία των τελευταίων μηνών με το ΑΠΘ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στα λύματα είναι ένα μόνο παράδειγμα της ερευνητικής μας δράσης και μάλιστα με υγειονομική σημασία. Στο ίδιο πλαίσιο ενισχύσαμε το ΕΣΥ και ευπαθείς ομάδες με εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια.

Ως Διοίκηση απαντήσαμε στην υγειονομική κρίση με επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη με σταθερά και σίγουρα βήματα προς όφελος της κοινωνίας, των συμπολιτών αλλά και των μετόχων.

Ειδήσεις σήμερα

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της νέας βιογραφίας της Κάλλας για «βασανιστήρια που υπέστη» στα χέρια του Ωνάση

Ασθενείς με πολύμηνα συμπτώματα κορωνοϊού έχουν αυξημένο κίνδυνο ιατρικών προβλημάτων και θανάτου

Εξαδάκτυλος (ΘΕΜΑ 104,6): Αποποιούμαι των προνομίων του ακαταδίωκτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης