«Ποδαρικό» με προσφορές έως 15 δισ. για ελληνικό 10ετές ομόλογο

«Ποδαρικό» με προσφορές έως 15 δισ. για ελληνικό 10ετές ομόλογο

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια Έλληνας ανάδοχος

omoligas
Το «στοίχημα» να συγκεντρώσει η Ελλάδα το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη από πολλούς καλούς θεσμικούς επενδυτές (δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικούς οίκους και διαχειριστές κεφλαίων του εξωτερικού αντί καιροσκοπικά funds) βάζουν σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με την επιλογή να βγουν νωρίς εφέτος ξανά στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα -για πρώτη φορά το 2021- και θεωρείται βαρόμετρο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, εν μέσω και της αναταραχής που προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Χθες μάλιστα, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδος στην δευτερογενή ομολόγων ήταν ουσιαστικά τα ίδια. Έφτασε δηλαδή η χώρα μετά από μια δεκαετία μνημονίων και "ελεγχόμενης χρεωκοπίας", να «τιμολογείται» όσο και ανεπτυγμένη βιομηχανικά και εμπορικά Ιταλία.

Με την νέα έκδοση ομολόγου λήξεως 2031 ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον (pre-marketing που εκτιμάται πως θα οδηγεί σε προσφορές έως 15 δισ. ευρώ και τελικό επιτόκιο περίπου 0,7%-0,8%.

Σημεία των καιρών; Η Αθήνα πάντως δεν «καίγεται» να αντλήσει παραπάνω από 2,5 δισ. ευρώ το πολύ. Με ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 34,5 δισ. ευρώ (και άλλα 2 δισ. που άντλησε προ ημερών μόλις) το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να αποθεματοποιήσει και άλλα χρήματα, αν δεν έχουν λογικό κόστος.

Η έξοδος στις αγορές, αν και τολμηρή, δεν γίνεται εσπευσμένα λόγω lockdown στην Ευρώπη, όπως κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν. Αντιθέτως ήταν προγραμματισμένη να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, αν δεν ξεσπούσε η πολιτική κρίση στην Ιταλία που, λόγω του υπέρογκου χρέους της, θεωρείται η μεγάλη ασθενής της Ευρώπης και ταράζει περισσότερο τα «νερά» των αγορών.

Με αυτά τα δεδομένα, «το μόνο που απέμενε ήταν η Ελλάδα να πατήσει το κουμπί». Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, εκτός από 5 ξένους αναδόχους (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura) συμμετέχει ως ανάδοχος έκδοσης και μία ελληνική τράπεζα ( Eurobank).

Πηγή: www.newmoney.gr 


Ειδήσεις σήμερα

Αγορές, ουρές και μεταλλάξεις αλλάζουν τα δεδομένα – «Plan B» για νέα μέτρα και πιθανό «πισωγύρισμα»

Ενοίκια... τριών «ταχυτήτων» στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Πόλεμος για τα εμβόλια: Το αλαλούμ στην ΕΕ φέρνει ως και 60% μείωση των εμβολιασμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης