O Δημήτρης Δανίκας προτείνει την… Ανορθόδοξη

O Δημήτρης Δανίκας προτείνει την… Ανορθόδοξη

«Birdman» και «Ιστορίες Γάμου» είναι οι ταινίες που προτείνει

unorthodox-netflix-tv-1
Ενθουσιάστηκα. Καθηλώθηκα. Υποκλίθηκα. Και προσυπογράφω την προχτεσινή ανάρτηση σε αυτό το site της εκλεκτής φίλης και συναδέλφου Τίνας Μανδηλαρά. Το είδα μονορούφι, μονοκοπανιά και από την πρώτη στιγμή αναγνώρισα όλες τις αρετές της. Ομοιογένεια, δραματουργική επεξεργασία χαρακτήρων, υποδειγματική ρυθμολογία και ερμηνευτικές επιδόσεις που σου κόβουν την ανάσα. Ιδιαιτέρως αυτής της μικροσκοπικής, εύθραυστης, απροστάτευτης Σίρα Χάας, ηλικίας 25 από το Ισραήλ. Στιγμές, στιγμές, σε εκείνα τα αποκαλυπτικά γκρο πλάνα, το πορτραίτο της έμοιαζε με της Νάταλι Πόρτμαν.

Αναφέρομαι στη μίνι σειρά του Netflix με τον χαρακτηριστικό όσο και συμβολικό τίτλο «Unorthodox» (ανορθόδοξη). Μόλις τεσσάρων επεισοδίων. Διάρκειας τριών ωρών και τριάντα λεπτών. Με αφηγηματική και αισθητική ροή ποταμιαίας, συμπυκνωμένης ταινίας. Που την βλέπεις με την ανάσα στο στόμα. Δεν κουνήθηκα ούτε στιγμή.

Μια ιστορία περί τυφλού δογματισμού. Αυτό-εγκλεισμού. Αυτό-μαστιγώματος. Μια ιστορία που παραπέμπει σε τίτλο γαλλικής ταινίας του Ρομπέρ Μπρεσόν «Ενας καταδικασμένος σε θάνατο δραπέτευσε».

Unorthodox | Official Trailer | Netflix


Φανταστείτε, πράγμα που όλοι αγνοούμε, πως σε μια γειτονιά του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Μια γειτονιά με την ονομασία Ουίλιαμσμπουργκ, κατοικούν φανατικοί Ζηλωτές Εβραίοι. Πλήρως αποκομμένοι από το περιβάλλον. Με τρομερή περιφρόνηση και απέχθεια προς οτιδήποτε έχει να κάνει με σύγχρονη μόρφωση, τεχνολογία και πάσης φύσεως σχέσεις. Στον κόσμο τους, στο δικό τους παράλληλο σύμπαν. Όπως συμβαίνει σε σέχτες. Πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές. Η ζωή τους σκέτο βάσανο. Η αυτομαστίγωση καθημερινό τους βίτσιο.

Όλα βάσανο. Ερωτας, σχέσεις, γάμος, τα πάντα. Μια κοπέλα, ορφανή και ευαίσθητη, μόλις 19 χρονών, από συνοικέσιο παντρεμένη, αποφασίζει έτσι στα ξαφνικά να φύγει προς Βερολίνο χωρίς να πάρει μαζί της ούτε αλλαξιά εσωρούχων. Ο αρχιραβίνος θυμώνει, η αλυσίδα της υποταγής σπάει, ο σύζυγος σπεύδει να την βρει παρέα με το «παιδί που κάνει τις βρόμικες δουλειές». Ακόμα και με την απειλή του όπλου

Κλείσιμο
Η παραγωγή είναι Γερμανο-αμερικανική. Η εξαιρετική σκηνοθεσία είναι της Γερμανίδας Μαρίας Σρέντερ. Ηθοποιός κι αυτή. Που πριν από τέσσερα χρόνια είχε σκηνοθετήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία με τίτλο «Στέφαν Τσβάιχ αποχαιρετισμός στην Ευρώπη» που ούτε χίλιοι νοματαίοι την είδαν! Και το ακόμα πιο καλύτερο και γυναικείο είναι πως ανάμεσα στους πέντε σεναριογράφους, οι τρεις είναι του «ασθενούς φύλου». Και ανάμεσά τους η Ντέμπορα Φέλντμαν από τη γειτονιά Ουλίαμσμπουργκ της Νέας Υόρκης. Προφανώς πρόκειται από δικές της βασανιστικές μνήμες. Να το δείτε. Οπωσδήποτε!

Οσο για επιλογές κινηματογραφικές που μπορείτε να κατεβάσετε από το Netflix, προτείνω δύο:

«Birdman η η απρόσμενη αρετή της αφέλειας» (Birdman)
Αμερικανικής παραγωγής 2014 σε σκηνοθεσία Αλεχάντρο Ινιάριτου από Μεξικό με πρωταγωνιστές: Μάικλ Κίτον, Εντουαρντ Νόρτον, Εμμα Στόουν, Ναόμι Γουότς. Ταινία με 4 Οσκαρ ανάμεσά τους εκείνο της καλύτερης ταινίας. Καθώς και σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας. ΟΙ επιδόσεις του Ινιάριτου μοναδικές στα Οσκαρ. Ελαβε δύο μέσα σε τρία χρόνια.

Το στόρι αφορά στην περίπτωση ενός ηθοποιού του θεάτρου που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής απόφραξης. Μπαινοβγαίνει στο θεάτρο, κυκλοφορεί στα παρασκήνια, «βλέπει» διάφορα και σαν καταλύτης ανατινάζει όλες τις σχέσεις του. Η αφήγηση με την μηχανή στο χέρι. Εξαιρετικό. Αλλά μόνο για κοινό που αναζητεί κάτι το διαφορετικό.

BIRDMAN - Official Worldwide Trailer


«Ιστορία γάμου» (Marriage story)
Αμερικανικής παραγωγής 2019 σε σκηνοθεσία Νόα Μπάουμπαχ με πρωταγωνιστές Σκάρλετ Γιόχανσον, Ανταμ Ντράιβερ καθώς και την Λόρα Ντερν που για την ερμηνεία της κέρδισε Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου.

Πρόκειται για οικογενειακό δράμα, για την πορεία προς το διαζύγιο, την δικαστική διαδικασία αλλά και την καταστρεπτική παρέμβαση των δικηγόρων. Μια ιστορία τόσο γνωστή, τόσο κοινή και ταυτόχρονα τόσο ασυνήθιστη. Γιατί και οι δύο είναι νέοι, και οι δύο ταλαντούχοι και οι δύο λαμπεροί. Ωσπου μια μέρα η σύζυγος (ηθοποιός στο πρωτοποριακό θίασο του άντρα της) εγκαταλείπει Νέα Υόρκη και οικογενειακή στέγη. Προς Λος Αντζελες και Χόλιγοντ. Μαζί της παίρνει το παιδί τους και στη συνέχεια ζητάει διαζύγιο με αδιαπραγμάτευτο πείσμα. Τι έφταιξε;

Marriage Story | Official Trailer | Netflix

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ερευνούν αν ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα

ΟΗΕ: Μόνο ένα ασφαλές εμβόλιο θα επιτρέψει την επάνοδο στην κανονικότητα

Νέο υποψήφιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Το β' εξάμηνο του 2020 οι κλινικές δοκιμές 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης