Μια εικαστική διαδρομή στην Κυψέλη, ένας λαβύρινθος που αλλάζει την γειτονιά

Μια εικαστική διαδρομή στην Κυψέλη, ένας λαβύρινθος που αλλάζει την γειτονιά

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» φιλοξενεί τον Διονύση Χριστοφιλογιάννη στη Φωκίωνος Νέγρη 16 με μία εικαστική εγκατάσταση όπου γλυπτική, ζωγραφική και performance συνδιαλέγονται στα πλαίσια της έκθεσης Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης

Ένα εφήμερο art project σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, γύρω από τον πειραματικό χώρο τέχνης bhive. 

Έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους μεταμορφώνουν το αστικό τοπίο, ακόμα κι έναν απλό περίπατο στο δρόμο.8 καλλιτέχνες σε άδεια οικόπεδα, μαγαζιά, ταράτσες και υπόγεια δημιουργούν εφήμερα έργα τέχνης, σε μια διαδρομή που ξετυλίγεται όπως ο μίτος, και μας καλούν να βγούμε από τον Λαβύρινθο της Κυψέλης μέσα από δρόμους γεμάτους ανθρώπους, performances χορού, εικαστικές εγκαταστάσεις, αυτοσχέδιες ορχηστρικές performances και urban vegetable gardens.

Η ιδέα ενός παροδικού δημόσιου έργου τέχνης που βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλάζει το τοπίο της Κυψέλης και εμπνέει τα μέλη της κοινότητας να εμπλακούν, καθώς οι θεατές ξεναγούνται βήμα βήμα από τη μία τοποθεσία στην άλλη.

Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης, αναπτύσσεται σε μία διαδρομή που ξεκινάει από το εσωτερικό του πειραματικού χώρου τέχνης bhive (Μηθύμνης 18) και συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης σε 7 συνολικά σημεία.

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή (20:00–21:30) στο εσωτερικό –και συγκεκριμένα στον δεύτερο όροφο– του bhive οι θεατές καλούνται να γίνουν μέρος του δρώμενου σε μία Open Experience που απευθύνεται στις αισθήσεις. Όπου, οι δημιουργοί του πρότζεκτ Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης χαλαρώνουν τα όρια μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή, «διαμορφώνοντας» επί ενενήντα λεπτά ένα περιβάλλον, όπου η διάκριση μεταξύ περφόρμερ και κοινού, αρχηγών και οπαδών γίνεται δυσδιάκριτη. Σε μια «in vivo» ανταλλαγή αρχών σε πραγματικό χρόνο με πολλαπλές πιθανότητες δράσης και αντίδρασης.

Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης ξετυλίγεται ανάμεσα  στα έργα επτά καλλιτεχνών, από τους οποίους ξεχωρίζουμε τον Διονύση Χριστοφιλογιάννη. 

Ο Χριστοφιλογιάννης επαναχρησιμοποιεί κομμάτια παλιών ξύλινων επίπλων που βρίσκει στους δρόμους της Αθήνας και τα καλύπτει με λευκό κεντητό βελονάκι και λευκό γύψο. Με τα κατάλευκα γλυπτά συνομιλεί η video performance, που επιτελεί ο χορογράφος Γιάννης Αντωνίου, φορώντας μια ολόσωμη περιβολή από λευκό βελονάκι και καταγράφει ο Χριστοφιλογιάννης (κάμερα-μοντάζ: Γιάννης Μυρωνίδης).

Ενώ η in situ performance της μαύρης Βρετανίδας περφόρμερ Harriet Summer, έρχεται σε αντίθεση με την ηγεμονία του λευκού, θίγοντας, συγχρόνως ζητήματα έμφυλων και εθνικών ταυτοτήτων.

Η εγκατάσταση HOME(less) μια έμμεση αναφορά στο λευκό μοντερνισμό του Λε Κορμπυζιέ, σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Αργιανά, αποτελεί ένα σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνική, οικονομική και πολιτική συνθήκη, όπου ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα – το δικαίωμα στην κατοικία, τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

To project Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Επιμέλεια | Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Αβλάμης, Σταύρος Αποστολάτος
Το project είναι βασισμένο σε μία αρχική ιδέα του Γεράσιμου Αβλάμη.


Ωράριο λειτουργίας:
Open Experience, Τρίτη & Παρασκευή | 20:00 - 21:30
Walking the Labyrinth, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή | 19:00 - 22:00

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

terminal

Από την «πιο καυτή ξανθιά του κόσμου» στο «Λύκο της Wall Street», η Μάργκοτ Ρόμπι έφτασε στα Όσκαρ με την «πιο αμφιλεγόμενη ξανθιά» («Εγώ, η Τόνια») και τώρα μεταμορφώνεται στην «πιο δολοφονική/καλοντυμένη ξανθιά» - και σε κινηματογραφική παραγωγό - στο νέο νουάρ-θρίλερ «Τερματικός σταθμός». Η Αυστραλέζα σταρ, από τις πιο συμπαθητικές και, αν τολμά κανείς να πει, αυθεντικές παρουσίες στη δημόσια σφαίρα, αποκαλύπτει σταδιακά την πολύπλευρη προσωπικότητά της. *Βρείτε την στο Instagram – το πάθος της είναι μεταδοτικό!

echoes

Έκθεση Τελειόφοιτων Ζωγράφων & 3D Animator