Στο «φως» η επιστολή που ενέπνευσε τον Τζακ Κέρουακ να γράψει το «Στον δρόμο»

Στο «φως» η επιστολή που ενέπνευσε τον Τζακ Κέρουακ να γράψει το «Στον δρόμο»


Βρέθηκε εξήντα χρόνια μετά- Ο Αμερικανός λογοτέχνης πίστευε ότι η επιστολή είχε πεταχτεί στη θάλασσα


Μία επιστολή -16.000 λέξεων- γραμμένη από τον συγγραφέα Νιλ Κασάντι προς τον Τζακ Κέρουακ, στάθηκε η αφορμή να δημιουργηθεί το λογοτεχνικό κίνημα, μπητ (Beat Generation), που έδρασε στην Αμερική τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Το γράμμα, ενέπνευσε σε τέτοιο βαθμό τον Κέρουακ, που πέταξε το προσχέδιο που είχε ετοιμάσει για το έργο του «Στο Δρόμο» και αποφάσισε να το γράψει εκ νέου, ακολουθώντας το στιλ του Κάσαντι. Ο Κέρουακ πίστευε ότι η επιστολή είχε πεταχτεί στην θάλασσα, όταν ο Allen Ginsberg τξν είχε δανείσει σε έναν φίλο του που είχε πλωτό σπίτι στην Βόρεια Καλιφόρνια. «Η επιστολή ήταν ιδιοκτησία που, είχε σταλεί σε εμένα, έτσι ο Άλεν δεν έπρεπε να είναι τόσο απρόσεκτος, ούτε ο  τύπος στο πλωτό σπίτι» είχε πει ο Κέρουακ. Μάλιστα, πριν πεθάνει ο Αμερικανός λογοτέχνης, είπε ότι αν το συγκεκριμένο γράμμα του Κάσαντι δεν είχε χαθεί, θα τον είχε καθιερώσει ως κορυφαία λογοτεχνική προσωπικότητα. «Ήταν το πιο εξαιρετικό πράγμα που είχα διαβάσει, καλύτερο από ο,τιδήποτε έχω διαβάσει στην Αμερική» είχε πει ο Τζακ Κέρουακ.

Στην πραγματικότητα όμως, ο Ginsberg δεν έχασε το γράμμα του Κάσαντι. Αντίθετα, είχε προσπαθήσει να το δημοσιεύσει και το είχε στείλει σε έναν εκδοτικό οίκο, στο Σαν Φραντσίσκο. Το σπάνιο γράμμα ανακάλυψε εξήντα χρόνια μετά, η Τζιν Σπινόζα, η κόρη ενός ιδιοκτήτη μίας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας που μοιραζόταν τα γραφεία της με τον εκδοτικό οίκο. Γνωστό ως, «Το γράμμα της Τζόαν Άντερσον» -το όνομα είναι μίας γυναίκας που είχε σχέση ο Νιλ Κασάντι- θα βγει στο σφυρί τις 17 Δεκεμβρίου, από τον οίκο δημοπρασιών Profiles in History της Καλιφόρνιας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

louvre-davinci-exhibition

Οι πέντε πίνακες και τα 22 σκίτσα του Ντα Βίντσι που αποτελούν τη συλλογή του Λούβρου, θα περιλαμβάνονται σε σχεδόν 120 έργα (ζωγραφική, σκίτσα, χειρόγραφα, γλυπτά, αντικείμενα τέχνης) που προέρχονται από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία

gallery_ar

Ο γιος του παπουτσή από τα Φιλιατρά που άνοιξε δρόμους με την Τέχνη του - Έφτιαξε έναν ιδιότυπο εικαστικό κόσμο κατασκευάζοντας έργα με κομμάτια από αφίσες και γλυπτά με δυσδιάκριτα όρια με την ζωγραφική - Το έργο του αποθεώθηκε από τους Γάλλους και τους Νέους Ρεαλιστές, ενώ εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Μπιενάλε της Βενετίας