Parthenώn Film Festival: Όταν μια παρέα παιδικών φίλων αποφάσισε να ζωντανέψει τον τόπο της μέσω του σινεμά

Parthenώn Film Festival: Όταν μια παρέα παιδικών φίλων αποφάσισε να ζωντανέψει τον τόπο της μέσω του σινεμά

Το πιο νοσταλγικό φεστιβάλ ταινιών της Ελλάδας επιστρέφει στην πλατεία του Παρθενώνα Χαλκιδικής

Parthenon_Film_Festival_2
Το Parthenώn Film Festival 2023 – Σινεμά στο χωριό είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση κινηματογραφικού φεστιβάλ. Φτιάχτηκε από μια παρέα παιδικών φίλων που θέλησαν να δείξουν τον τόπο τους σε όλους – τον Παρθενώνα Χαλκιδικής, και βρήκαν τον πιο νοσταλγικό τρόπο για να οδηγήσουν τους επισκέπτες στην πλατεία του χωριού τους.

Parthenon_Film_Festival_1


Ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στη Σιθωνία Χαλκιδικής, χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Το Parthenώn Film Festival λοιπόν επιστρέφει για 8η χρονιά στην αγαπημένη, γραφική, πέτρινη πλατεία του χωριού από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023. Φέτος το Φεστιβάλ είναι ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, που εξερευνά τις έννοιες του «διαφορετικού» και της συμπερίληψης.

Κλείσιμο
«Η ισότητα και συμπερίληψή είναι στο dna του Parthenωn Film Festival. Η φετινή μας θεματική είναι ένας φόρος τιμής σε όσους αγωνίζονται για να μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή τους και να μην την αφήσουν αβίωτη!» λέει ο Άγγελος Μαλλίνης, πρόεδρος του Φεστιβάλ.

«Δεν αξίζει σε κανένα να ζει στο περιθώριο. Θεωρούμε ότι ένα βήμα πριν την ισότητα και τη συμπερίληψη βρίσκεται η κατανόηση. Ε λοιπόν, αυτός είναι ο ρόλος των συγκεκριμενών ταινιών. Να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του αποκλεισμένου Κουασιμόδου στη Παναγία των Παρισίων, να πείσουμε τον πατέρα του Billy Elliot ότι ο γιος του είναι γεννημένος για χορό και όχι για γροθιές. Να σφίξουμε τα δόντια και να κάνουμε με μια μεγάλη αγκαλιά στον Έντουαρντ τον Ψαλιδοχέρη και να βροντοφωνάξει όλη η πλατεία «αντιστεκόμαστε στο ρατσισμό» σε όποιον στέκεται απέναντι στον Άτικους Φιντς στην ταινία Σκιες και Σιωπή».

Parthenon_Film_Festival_3


Ο Παρθενώνας είναι ένας πανέμορφος διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι – γιατί η περιοχή πέρασε από τη δική της πτώση και άνθιση - οι κάτοικοί του άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του 1970 αλλά το 1980 μια νέα ζωή ξεκίνησε – τα περισσότερα κτίσματα αναστηλώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο. Το 1985 ιδρύθηκε από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος "Ο Παρθενών", που συνέβαλε στην ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.
Η Χαλκιδική είναι και ήταν πάντα ένας ιδανικός προορισμός διακοπών. Για τους διοργανωτές του φεστιβάλ, ήταν, ένα σημείο αναφοράς, ακόμη κι αν έφυγαν μακριά της για να ξεκινήσουν αλλού μια νέα ζωή – στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας.

«Στον χάρτη η Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα τα πόδια της θυμίζουν τονισμό στον χάρτη. Δασεία ή ψιλή. Εγκεφαλικά έτσι μπορώ να την αντιλαμβάνομαι ως τόνο στη ζωή μου. Η Μάγδα, ο Φώτης, ο Στράτος, ο Χρήστος και η αφεντιά μου κάναμε τα πάντα για να φύγουμε μακριά από αυτόν τον τόπο» λέει ο Άγγελος Μαλλίνης. «Αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μην μας αναπαύει πιο πολύ από αυτή την επιστροφή. Για μένα προσωπικά η Χαλκιδική είναι η απλότητα του χειμώνα και η υπερβολή του καλοκαιριού. Δεν είναι βιώσιμος ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον τουρισμό. Αυτή η μαζικότητα θα αφήσει καμένη γη. Οι επισκέπτες αναζητούν πια αυθεντικές εμπειρίες που βασίζονται στην τοπική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Parthenώn Film Festival που προσφέρει μια θετική βιωματική εμπειρία. Αυτό το φεστιβάλ είναι μια εμπειρία που δημιουργεί μνήμη και νοσταλγία και δέσιμο με τον τόπο, ο κόσμος θα το θυμάται για πολλά χρόνια και θα ψάχνει τρόπους να το ξαναζήσει».

Δείτε το πρόγραμμα των προβολών ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καμμένος θυμήθηκε το 2015: Τι είπε για το δημοψήφισμα και τη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα - Δείτε βίντεο

Survivor All Star: Η Στέλλα είπε «αντίο» πριν τα ημιτελικά και ο Σάκης... έκλεισε θέση στο Γαλάτσι - Δείτε βίντεο

«Καμίνι» η χώρα και τις επομενες μέρες - Πού θα βρέξει σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης