Ο Πολύβιος και η Αριστερά

Ο Πολύβιος και η Αριστερά

Οι διηγήσεις του συγγραφέα κινούνται στον καμβά μιας διαδρομής περίπου 50 χρόνων έως σήμερα σε Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα ( που δεν κατονομάζονται ευθέως) και εκφράζονται με τη φρέσκια προσωπική πινελιά του συγγραφέα

polyvios34
Το πιο υπέροχο σχετικά με το χρόνο είναι να τον τουμπάρεις, Μα μετατρέπεις τον χαμένο χρόνο σε κερδισμένο. Να ανιχνεύεις τα παλιά του χνάρια και να δρομολογείς νέα πορεία. Να ξεσκεπάζεις τη κατσουφιά της σπατάλης του και να τον μετατρέπεις σε τρέχουσα προσιτή απόλαυση. Το καταφέρνει με αφηγηματική ζωντάνια στις σκόρπιες ιστορίες του ο δικηγόρος -νομικός Γιώργος Ηλιόπουλος στο βιβλίο του «Ο Πολύβιος και η Αριστερά».

Με μεστή, άμεση καθημερινή χυμώδη γλώσσα, χωρίς φιοριτούρες και φλυαρίες κουμαντάρει με μαστοριά τις διηγήσεις του για τις περιπέτειες του «Πολύβιου», πότε φανταστικές, πότε επινοημένες και άλλοτε βιωματικές αυτές οι, συχνά δοσμένες με ισχυρή δόση υπερβολής, ιστορίες του αποτυπώνονται σπαρταριστές. Κινούνται στον καμβά μιας διαδρομής περίπου 50 χρόνων έως σήμερα σε Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα ( που δεν κατονομάζονται ευθέως) και εκφράζονται με τη φρέσκια προσωπική πινελιά του συγγραφέα.

Με το διαρκές άγρυπνο βλέμμα του στον εαυτό, στους άλλους, στην κοινωνία. Πάντα με υψηλή αίσθηση χιούμορ. Όχι ανάλαφρου, παλακατζίδικου, εύθυμα ρηχού. Αντίθετα, ανατρεπτικού, αντισυμβατικού, σχεδόν αναρχικού ύφους., που αποτελεί το υπόστρωμα για να ξεδιπλωθεί συνεκτικά η κάθε εξιστόρηση. Το κρυμμένο ή το ολοφάνερο αστείο της κάθε περιγραφής έχει το ψυχαγωγικό χαρακτήρα που αναβλύζει από τη πηγαία συγκίνηση. Το χαμόγελο ή το γέλιο προκύπτει αβίαστο από τη γλυκόπικρη διεισδυτικότητα του σε καθημερινά ζόρια, χαρές, πίκρες, γλέντια, καημούς και διλήμματα.

Η πένα του απλώνεται σε μια ανεπιτήδευτη πρόζα που γίνεται σαρκαστικά καυστική. Ιδίως όταν ξεσκεπάζει πόζες και συμπεριφορές. Όταν ξεμπροστιάζει λαμόγια, συνδικάλες, ινστρούχτορες, δημοσιοϋπαλληλικούς γραφειοκράτες. Όταν ξεπουπουλιάζει υπουργικά επιτελεία , παρασκηνιακούς μυστικοσυμβούλους, κομματική καμαρίλα και πελατεία.

Επί του συγκεκριμένου η γραφή του δεν εγκλωβίζεται σε στερεοτυπικές πλαγιοκοπήσεις , φευγαλέους υπαινιγμούς και συγκαταβατικά ξεπλύματα ανομιών. Είναι ευθεία και κοφτερή αποκρυπτογραφώντας εξονυχιστικά τη υποκρισία της Αριστεράς που περιστρέφεται μονίμως τον φαύλο κύκλο υπόσχεσης και αναξιοπιστίας. Ο συγγραφέας, οργανωμένος παλιότερα στη Αριστερά με αντιστασιακή δράση επί χούντας, κάτι ξέρει παραπάνω από την αναλλοίωτη στο χρόνο ιδεοληπτική μανιέρα της.



Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης στην πυγμαχία Βασίλης Τόπαλος

Πούτιν: Με fake στρατιώτες το μήνυμά του - Ποια είναι η ξανθιά γυναίκα που εμφανίζεται συνεχώς δίπλα του

Κατάρ-gate: Ξεκινά η διαδικασία για την άρση ασυλίας των ευρωβουλευτών Ταραμπέλα και Κοτσολίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης