LIVE

Κορωνοϊός

Ελευσίνα: Στην τελική ευθεία η εξαγορά του κτιρίου που θα στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Eleysina_arxaiologikos_xoros

Κατά την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον Γιώργο Πατούλη για τα επιπλέον έργα που πρέπει να γίνουν

Στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα περάσει πολύ σύντομα το κτίριο του παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας προκειμένου να φιλοξενήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων. Για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με την εξαγορά του κτιρίου από την Εθνική Τράπεζα, τις μελέτες για το μουσείο που θα εκπονηθούν άμεσα αλλά και τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας 2023 ενημέρωσε χθες αναλυτικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη κατά την χθεσινή επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης.

Τα έργα αυτά στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητας του αρχαιολογικού χώρου με την ανάδειξη και προστασία των μνημείων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών, εντός του χώρου. Το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου εντάχθηκε το 2018 στο ΠΕΠ Αττικής-ΕΣΠΑ 2021-2020 με μειωμένο προϋπολογισμό και χωρίς στην ουσία να έχουν εκτιμηθεί σωστά οι ανάγκες των μνημείων, αλλά και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η ανάγκη αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες.
Eleysina_-_Mendoni_-_Patoulis
Η Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Πατούλης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021 εκτελεί σημαντικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Έχοντας συζητήσει με τον κύριο Περιφερειάρχη προ κάποιων εβδομάδων τις ηυξημένες ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου και της πόλης, αποφασίσαμε να κάνουμε την σημερινή περιήγηση, προκειμένου να δούμε μαζί και κυρίως να ενημερωθούν ο Περιφερειάρχης και οι υπηρεσίες του για τις περαιτέρω επιβεβλημένες εργασίες, για τις επιπλέον παρεμβάσεις εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου όχι μόνον να συνεχίσει, αλλά και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των έργων μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε με νόημα: «Έχω πει πολλές φορές ότι το 2023, χρονιά που θα πραγματοποιηθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελευσίνα, για μία πόλη που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Αττική, αλλά και ιδιαίτερη πολιτισμική βαρύτητα στη μεγάλη ιστορική διάρκεια. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Εάν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα όλες οι πρωτοβουλίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2019, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή. Στόχος μας είναι στο τέλος του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος, το υφιστάμενο μουσείο, οι υποδομές εν γένει της πόλης, να είναι έτοιμες».

 «Η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει έμπρακτα στο έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, διαθέτοντας κονδύλι 1,65 εκ. ευρώ μέσω του Ε.Π. Αττική 2014-2020. Επιπλέον σήμερα, με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης προσθέτουμε και για την ολοκλήρωσή των εργασιών, ακόμα 650.000 ευρώ. τη συνάντηση μας με την Υπουργό κ. Μενδώνη συζητάμε για τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί μέσω του ΠΕΠ επιπλέον κονδύλι 1,5 εκ. ευρώ για έργα που θα αφορούν στην πύλη εισόδου του αρχαιολογικού χώρου» εξήγησε ο Γιώργος Πατούλης ευχαριστώντας την υπουργό Πολιτισμού για την δημιουργική συνεργασία τους.

Το σύνθετο έργο ανάδειξης του χώρου, περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, με τη δημιουργία νέων σύγχρονων εκδοτηρίων, την απομάκρυνση των αποθηκών και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων. Έργο, το οποίο συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. ευρώ.

Το έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με εργασίες προστασίας και συντήρησης συγκεκριμένων μνημείων, με τακτοποίηση των εκατοντάδων διασπάρτων μελών -προκειμένου ο χώρος να καταστεί ευανάγνωστος για τους επισκέπτες- με την αποκατάσταση των υφισταμένων διαδρομών και την δημιουργία περιπάτου για ΑμεΑ, σήμανση με νέες ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και την επανέκθεση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Περιλαμβάνονται επεμβάσεις στους χώρους μεταξύ των Μικρών και των Μεγάλων Προπυλαίων, στην περιοχή του Τελεστηρίου, στο Πεισιστράτιο Τείχος, καθώς και στην περιοχή δυτικά της Βόρειας Πύλης. Παράλληλα, προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης στο κωδωνοστάσιο και στον τοιχογραφικό διάκοσμο του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου (Μεσοσπορίτισσα). Για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του έργου, απαιτείται η αύξηση της χρηματοδότησης, με το ποσό των 650.000 ευρώ, για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες.

Ειδήσεις σήμερα 

Λύκεια: Στις αίθουσες με το δεύτερο self-test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Εργασιακά: Στο επίκεντρο η 4ημερη απασχόληση, ψηφιακή κάρτα και πλαφόν στις υπερωρίες

«Ισορροπία τρόμου» με μείωση κρουσμάτων αλλά αύξηση ασθενών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης