Οι εκπρόσωποι της μπύρας

Οι εκπρόσωποι της μπύρας

Τρία νέα μέλη – από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Πάτρα και την Λάρισα- ήρθαν να ενισχύσουν την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών που συγκεντρώνει στους κόλπους της ζυθοποιία ανεξαρτήτως μεγέθους, ενώ την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας παραμένει, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι του, ο φορέας που συσπειρώνει την πλειοψηφία της μικροζυθοποίας στη χώρα μας

fimi
Τα αναψυκτικά με την φίρμα «Φήμη» αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουλτούρας της Κρήτης εδώ και σχεδόν ένα αιώνα. Η οικογενειακή επιχείρηση που παράγει και εμπορεύεται τα αναψυκτικά ξεκίνησε από το Βασίλη Ζηδιανάκη το 1925. «Με πενιχρά μέσα αλλά με περίσσιο κόπο, φωτισμένο όραμα και αταλάντευτη εμμονή στην ποιότητα, εξελίχθηκε από μια μικρή οικοτεχνία σε μια πολλά υποσχόμενη βιοτεχνία», όπως διαβάζουμε στο site της επιχείρησης. Επιπλέον, στο site μαθαίνουμε για την ιστορία και τη διαδρομή της: «Ο Βαγγέλης Ζηδιανάκης έθεσε το θεμέλιο εργοστασιακό λίθο αλλάζοντας την κλίμακα της παραγωγής. Διατήρησε τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης και παράλληλα προχώρησε σε εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού, ακολουθώντας την πλέον προχωρημένη τεχνολογία της εποχής. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης, εγγονός του ιδρυτή, οδήγησε τη «Φήμη» στη νέα χιλιετία και έφερε τη «Φήμη» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου.
fimi-3

Η σχέση με την παράδοση και τον τόπο μας είναι ιδιαίτερη και άρρηκτη. Οι χυμοί και τα αναψυκτικά «Φήμη» φτιάχνονται από το 1925 έως σήμερα στο χωριό μας, τις Αγιές Παρασκιές στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σ’ αυτή τη μακρόχρονη πορεία, η επιχείρηση, θεμελιώθηκε, αναπτύχθηκε και ευδοκίμησε στα χέρια της οικογένειας Ζηδιανάκη. Ο «οικογενειακός» χαρακτήρας είναι αυτός που σηματοδοτεί και τη λειτουργία της εταιρείας σε κάθε επίπεδο. Στη «Φήμη», είμαστε μια οικογένεια!».

Πρόσφατα, σε μια ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών – που συσπειρώνει στους κόλπους της τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς της δυναμικής αυτής αγοράς- διαβάσαμε ότι μεταξύ των 3 νέων μελών της περιλαμβάνεται η Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης ΑΕ. Μια καινούργια σχετικά προσπάθεια που προέκυψε από την κοινή οικογενειακή μήτρα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει ολοκληρώσει μια μεγάλη επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης έχοντας δημιουργήσει μια σύγχρονη μονάδα ζυθοποιίας. Η διαφορά της σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ένωσης είναι ότι η Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης ΑΕ δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ούτε έρχεται σε επαφή με τον τελικό καταλωτή. Έχει επιλέξει ως προνομιακό της ακροατήριο τον κλάδο των ξενοδοχείων κλπ λειτουργώντας ως προμηθευτής μπύρας με βαρέλι και μόνο με βαρέλι.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στην εισδοχή των νέων μελών στην Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών. Πέραν της Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης ΑΕ εντάχθηκαν και η Πρότυπη Συνεργατική Νανοζυθοποιία Πατρών ΟΕ (από το Πλατάνι της Πάτρας που υπογράφει μια ευρεία γκάμα από μπύρες με την φίρμα ΚΥΚΑΩ) και η Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ ( με τις μπύρες LoLa).

Από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ένωση χρειάζεται να σημειωθεί η επανεκλογή στην Προεδρία του Σοφοκλή Παναγιώτου, συνιδιοκτήτη της μικροζυθοποιίας Septem από το Αυλωνάρι της Εύβοιας. Ο ίδιος αλλά και τα άλλα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής διαβεβαιώνουν ότι «θα συνεχίσουν όλοι μαζί δυναμικά το έργο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον κλάδο της ζυθοποιίας και για την ανάπτυξη της κουλτούρας της μπύρας στην Ελλάδα».
fimi-1

Κλείσιμο
Αναλυτικά η σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής είναι η εξής:
Πρόεδρος, ο Σοφοκλής Παναγιώτου / Μικροζυθοποιία Septem.
Α' Αντιπρόεδρος, Αλέξανδρος Δανιηλίδης /Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Β Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Μαρμαρέλλης / Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος.
Γραμματέας, Παντελής Κουγιός / ΒΑΠ Π. Κουγιός.
Ταμίας, Γεώργιος Βάγιας / Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Μέλη, Dejan Beko / Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Γεώργιος Δενεδιός/ Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Παντελής Αβραμίδης / Έλιξη Ελληνική Ζυθοποιία.
fimi-2

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ιδρύθηκε το 2004 ως Ένωση μεγάλων ελληνικών ζυθοποιείων. Σήμερα, αποτελείται από 15 ζυθοποιεία-μέλη, τα οποία είναι μεγάλοι και μικροί Ζυθοποιοί από όλη την Ελλάδα. Τα μέλη της (κατ’ αλφαβητική σειρά) είναι: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΒΑΠ Π. Κουγιός (Ρόδος), Έλιξη Ελληνική Ζυθοποιία (Χαλκίδα), Ζυθοποιία Πηνειού (Λάρισα), Ζυθοποιία Πλάστιγγα (Βόλος), Ζυθοποιία Σαντορίνης (Σαντορίνη), Ζυθοποιία Χίου (Χίος), Κρητικές Ζυθοποιίες- Ζηδιανάκης (Ηράκλειο Κρήτης), Κρητική Ζυθοποιία (Πλατανιάς Χανίων), Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο (Τήνος), Μικροζυθοποιία Μυκόνου (Μύκονος), Μικροζυθοποιία Septem (Αυλωνάρι Εύβοιας), Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος (Σέρρες), Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Πρότυπη Συνεργατική Νανοζυθοποιία (Πάτρα).

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών αποτελεί επίσης μέλος της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης, «Brewers of Europe», η οποία ιδρύθηκε το 1958 και έχει σήμερα ως μέλη 29 εθνικές ενώσεις Ζυθοποιών από 26 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επί πλέον της Νορβηγίας, Ελβετίας και Τουρκίας (www.brewersofeurope.org).

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών δεν είναι η μοναδική που εκπροσωπεί τον κλάδο στην χώρα μας . Υπάρχει και λειτουργεί και ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (Σ.Μ.Α.Ζ.Ε), που όπως επισημαίνουν τα στελέχη του είναι «ο φορέας που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των μικρών ανεξάρτητων Ελλήνων ζυθοποιών από το 2003».

Το Δ.Σ του Συνδέσμου αποτελείται από τον Χρήστο Δημτσούδη της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ( μπύρες Βεργίνα) ως πρόεδρο, τον Κωνσταντίνο Αντωνακόπουλο της Πατραϊκής Ζυθοποιίας (μπύρες Διώνη) ως αντιπρόεδρο, τον Άγγελο Κανιατσάκη της Πρότυπης Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης (μπύρες Sknipa και Salonikia) ως γραμματέα, τον Σπύρο Καλούδη της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας ( μπύρες Corfu Beer, Royal Ionian κ.α) ως ταμία και τον Ιωάννη Ρηγανέζη από την Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας (μπύρες Argo και Molotov).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης