«Την πόρτα ανοίγω το βράδυ»

«Την πόρτα ανοίγω το βράδυ»

Τα Λυρικά (ποίηση Τάσου Λειβαδίτη – μουσική Μίκη Θεοδωράκη) παρουσιάζονται για πρώτη φορά για συμφωνική ορχήστρα και 3 φωνές σε διασκευή και ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, στενού συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη και πιανίστα της ορχήστρας του για περισσότερο από μια δεκαετία

ta-lyrika
Στο διαδίκτυο -στο youtube- υπάρχει ένα μοναδικό τεκμήριο μνήμης του νεοελληνικού πολιτισμού. Ο Μίκης Θεοδωράκης με την ξεχωριστή φωνή του κεντρίζει τις ευαισθησίες μας αξιοποιώντας τους στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη: «Χαμένη γενιά τραγουδάς/ Χαμένη γενιά πού με πας;».

Ένα τεκμήριο – μια ζωντανή ηχογράφηση από τον κύκλο των συναυλιών με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικός Αύγουστος» (2ος κατά σειρά) το καλοκαίρι του 1977. Το αρχικό σχέδιο ήταν να τραγουδήσει ο Μίκης Θεοδωράκης και να τον συνοδεύσει στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Στις εφημερίδες της εποχής βρίσκει κανείς αρκετό υλικό – ρεπορτάζ αλλά και παρασκήνιο για αυτή την σύμπραξη των δύο συνθετών. Πάντως, ο Χατζιδάκις (τότε διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – ΚΟΑ) ήταν παρών ως θεατής στην συναυλία και μάλιστα φωτογραφήθηκε μαζί με τον πατέρα και τον γιο Θεοδωράκη.

Στο δίσκο που κυκλοφόρησε μετά – η μοναδική δισκογραφική παρουσία του κύκλου των τραγουδιών- αναφέρονται και τα ονόματα των τραγουδιστών που συνόδευσαν τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Είναι ο Πέτρος Πανδης, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η Σοφία Μιχαηλίδου.

Ο μοναδικός αυτός κύκλος τραγουδιών, παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση με συμφωνική ορχήστρα, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 στις 20:30 στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, σε μια μοναδική συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων.

Στη συναυλία Τα Λυρικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά για συμφωνική ορχήστρα και 3 φωνές σε διασκευή και ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, στενό συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη και πιανίστα της ορχήστρας του για περισσότερο από μια δεκαετία. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας οι τρεις σολίστες, Μπέττυ Χαρλαύτη, Σπύρος Κλείσσας και Δήμητρα Σελεμίδου, θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια από την εργογραφία του συνθέτη σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις για συμφωνική ορχήστρα του Γιάννη Μπελώνη.

Όποιοι/ες θέλουν να ακούσουν την ποίηση του Λειβαδίτη σε μουσική Θεοδωράκη ας είναι στο Ολύμπια την επόμενη Πέμπτη το βράδυ. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 10 ευρώ ( 10€, 12€, 15€, 20€, 25€), ενώ το εισητήριο για φοιτητές, νέους μέχρι 25 ετών, άνεργους και άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών έχει ορισθεί στα 7 ευρώ. Τέλος, το εισητήριο για θέσεις περιορισμένης ορατότητας είναι στα 5 ευρώ.

Κλείνοντας, παραθέτω τους στίχους από τραγούδι «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ».
ta-lyrika-1

Κλείσιμο
«Την πόρτα ανοίγω το βράδυ,
τη λάμπα κρατώ ψηλά,

να δούνε της γης οι θλιμμένοι,
να 'ρθούνε, να βρουν συντροφιά.

Να βρούνε στρωμένο τραπέζι,
σταμνί για να πιει ο καημός
κι ανάμεσά μας θα στέκει
ο πόνος, του κόσμου αδερφός.

Να βρούνε γωνιά ν' ακουμπήσουν,
σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός
κι εκεί καθώς θα μιλάμε
θα 'ρθει συντροφιά κι ο Χριστός».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης