Το Μηλόξυδο από τον Αετόλοφο!

Το Μηλόξυδο από τον Αετόλοφο!

Η οικογένεια Ντελή από τον Αετόλοφο Αγιάς, ανατολικά της Λάρισας, παράγει –παράλληλα με την καλλιέργεια φρούτων– ένα είδος βιολογικού μηλόξυδου με ταυτότητα και ιστορία

xryi-milia
Όχι πολύ μακριά –μόλις 36,5 χλμ απόσταση– από την Λάρισα και σε μικρή απόσταση από την Αγιά βρίσκεται ο Αετόλοφος.

Ανατολικά της πρωτεύουσας του Θεσσαλικού κάμπου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκεί βρίσκεται η βασική καλλιέργεια του μήλου, καθώς 18 χιλιάδες τόνοι ετησίως καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης γης.

Χωρίς να έχω εντοπιότητα από τα μέρη και δίχως άλλο λόγο, δε θα μπορούσα να μάθω περισσότερα για το χωριό και τις καλλιέργειές του εάν δεν ανακάλυπτα μια μικρή αγροτική εταιρεία –δυναμική οικογενειακή επιχείρηση– που έχει την έδρα της εκεί, την Χρυσή Μηλιά.

Κάπου εδώ πρέπει να κάνω της απαραίτητες συστάσεις.
chrysi-milia-1

Κλείσιμο
Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του ’50 από τον παππού της οικογένειας, Δημοσθένη Ντελή, ο οποίος ασχολήθηκε συστηματικά με την καλλιέργεια της μηλιάς. Σήμερα, το έργο του συνεχίζει ο γιος Αλέξανδρος Ντελής με τη δυναμική υποστήριξη της νεότερης γενιάς της οικογένειας, έχοντας επεκταθεί στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας φρέσκων φρούτων και ξηρών καρπών υψηλής ποιότητας, που ευνοείται από το κλίμα και τη σύσταση του εδάφους.

Οι μεταβολές των καταναλωτικών αναγκών και προτιμήσεων ήταν το έναυσμα για την απαραίτητη ¨στροφή¨. Έτσι, το 2009 η οικογένεια στράφηκε αποκλειστικά στη βιολογική δενδροκαλλιέργεια ιδρύοντας και επίσημα τη Χρυσή Μηλιά.

Το 2015 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την επιχείρηση με την δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής χυμού και μηλόξυδου, με στόχο την αξιοποίηση των ίδιων πρώτων υλών για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα με την παραγωγή 9 διαφορετικών ποικιλιών μήλου, που αποτελούν το 80% της συνολικής παραγωγής, επιπλεόν των αχλαδιών, των κερασιών καθώς και των κάστανων και των καρυδιών, το 2017 ξεκίνησε η παραγωγή του αφιλτράριστου βιολογικού μηλόξυδου με την παραδοσιακή μέθοδο της Ορλεάνης.

Όπως μου εξηγεί η Μαρία Ντελή, πρόκειται για έναν τύπο αφιλτράριστου ξυδιού που αποτελεί προϊόν της φυσικής ζύμωσης του μηλίτη, διαδικασία η οποία συντελεί στη διατήρηση των πολύτιμων φιλικών ένζυμων, των ιχνοστοιχείων, της πηκτίνης, των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχει, καθιστώντας το ως ένα προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία.

Το μέλλον βρίσκει την οικογενειακή επιχείρηση να συνεχίζει να επιμελείται με υπευθυνότητα κάθε στάδιο από την παραγωγή και μέσω την ιστοσελίδας τους chrisimilia.gr να κάνουν γνωστό το προϊόν τους στην ελληνική και τις εκτός συνόρων αγορές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης