Το παραμύθι, η όπερα και το animation

aidoni-tou-aytokratora

Τo «Αηδόνι του αυτοκράτορα», ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε μια σύμπραξη με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros»

Το 1989 η Λένα Πλάτωνος -στην συνεργασία της με την δισκογραφική εταιρία Lyra- συνέθεσε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα». Ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας» -όπως το έχει χαρακτηρίσει, γραμμένο πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 30 παραστάσεις, με οριζόμενη έναρξη στις 17 Οκτωβρίου και διάρκεια έως τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Πριν την επίσημη πρεμιέρα στην ΕΘΛ, το έργο θα παρουσιαστεί όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, σε μια παραγωγή για παιδιά και νέους όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation αποκλειστικά στο «Animasyros 11», την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της ΕΘΛ διαβάζουμε σχετικά:

«Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Χρήστος Στασινόπουλος, ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

taygetos-herbs

Μια ομάδα Μεσσήνιων – ο Νίκος Λαγούδης, ο Γιώργος Μπακάλης και ο Ιωάννης Τζανετουλέας- είχαν μια τρελή ιδέα και την υλοποίησαν: Να μαζεύουν με τα χέρια άνθη τσαγιού στα 1700 μέτρα υψόμετρο στον Ταΰγετο και να το προσφέρουν σαν ένα ακριβό, αυθεντικά μοναδικό δώρο στον χρήστη/καταναλωτή

mimis-nikolopoulos

Ένα μουσικό marketplace που συστήνει τον σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο στο διεθνές ακροατήριο θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας μέσα σε αυτό τη συμμετοχή του νέου Μίμη Νικολόπουλου με την μπάντα του

corphes

Ο Αστέριος Γκανάς και ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος δημιούργησαν μια σειρά βοτάνων και αρωματικών φυτών αποσπώντας τα πολυπόθητα αστεράκια στον διαγωνισμό Great Taste Awards