Το παραμύθι, η όπερα και το animation

Το παραμύθι, η όπερα και το animation

Τo «Αηδόνι του αυτοκράτορα», ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε μια σύμπραξη με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros»

aidoni-tou-aytokratora
Το 1989 η Λένα Πλάτωνος -στην συνεργασία της με την δισκογραφική εταιρία Lyra- συνέθεσε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα». Ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας» -όπως το έχει χαρακτηρίσει, γραμμένο πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 30 παραστάσεις, με οριζόμενη έναρξη στις 17 Οκτωβρίου και διάρκεια έως τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Πριν την επίσημη πρεμιέρα στην ΕΘΛ, το έργο θα παρουσιαστεί όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, σε μια παραγωγή για παιδιά και νέους όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation αποκλειστικά στο «Animasyros 11», την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της ΕΘΛ διαβάζουμε σχετικά:

Κλείσιμο
«Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Χρήστος Στασινόπουλος, ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης