Το παραμύθι, η όπερα και το animation

aidoni-tou-aytokratora

Τo «Αηδόνι του αυτοκράτορα», ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε μια σύμπραξη με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros»

Το 1989 η Λένα Πλάτωνος -στην συνεργασία της με την δισκογραφική εταιρία Lyra- συνέθεσε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα». Ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας» -όπως το έχει χαρακτηρίσει, γραμμένο πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 30 παραστάσεις, με οριζόμενη έναρξη στις 17 Οκτωβρίου και διάρκεια έως τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Πριν την επίσημη πρεμιέρα στην ΕΘΛ, το έργο θα παρουσιαστεί όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, σε μια παραγωγή για παιδιά και νέους όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation αποκλειστικά στο «Animasyros 11», την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της ΕΘΛ διαβάζουμε σχετικά:

«Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Χρήστος Στασινόπουλος, ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vrekos

Τρία αδέρφια από το Καρπενήσι, ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο Βασίλης Βρέκος, έχουν δημιουργήσει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα κρέατος και μέσα από την προϊοντική τους γκάμα έχουν κατοχυρώσει την πατέντα ενός είδους λουκάνικου, γεμιστού με τραχανά και φέτα

o-kosmos-tis-evripidou

Για 34 χρόνια, από το 1977 έως το 2011η φιλόλογος-λαογράφος κα Ζωή Ε. Ρωπαϊτου εργάσθηκε στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ερευνήτρια, ενώ έχει προλάβει να «γράψει» 4 βιβλία για πρόσωπα, επαγγέλματα, γειτονιές της πρωτεύουσας.Στις αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο της βιβλίο για την Ευριπίδου

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν