Το ελαιοτριβείο του Κύκλωπα

kyklopas

Ένα αγουρέλαιο και ένα dressing βασιλικού αποτελούν δύο βραβευμένα προϊόντα ενός οικογενειακού ελαιοτριβείου λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη

Τα κομψά γυάλινα μπουκαλάκια στο ράφι με τα φυσικά αρωματισμένα ελαιόλαδα είναι μια καινούργια τάση των τελευταίων ετών για τις γευστικές τσαχπινιές στις σαλάτες και τα φαγητά. Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου – συνήθως μικρές παραγωγές από την περιφέρεια- δοκιμάζουν την τύχη τους στην αναδυόμενη αυτή αγορά της γεύσης.

Μια από αυτές είναι και η Κύκλωπας Α.Ε., μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την πορεία της αρκετές γενιές πίσω και έχει τη βάση της στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης (11 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης- Κομοτηνής). Μάλιστα, η εταιρεία μπορεί να αισθάνεται και δικαιωμένη καθώς στα φετινά Great Taste Awards 2018 κέρδισε 1 αστέρι για το Dressing Βασιλικού, μια από τις 5 γεύσεις των φυσικά αρωματισμένων ελαιολάδων που προωθεί στα ράφια (Dressing Βασιλικού, Dressing Σκόρδου, Dressing Tσίλι, Dressing Πορτοκαλιού, Dressing Λεμονιού).

Στο site της εταιρείας διαβάζουμε: «Ο Αργύρης Κελίδης από μικρό παιδί γνωρίζει τον κόσμο της ελιάς δίπλα στον πατέρα και την μητέρα του. Με γερά θεμέλια και άριστη γνώση που του κληροδοτήθηκαν αποφασίζει με την σύζυγό του Νίκη Κελίδου και τη δικιά τους πλέον οικογένεια να δημιουργήσουν από το 1982 το δικό τους ελαιοτριβείο.

Το ελαιοτριβείο Κύκλωπας κτίζεται στη Μάκρη, μέσα σε έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου ,δίπλα στην σπηλιά του Κύκλωπα του Ομήρου και την αρχαία Εγνατία οδό. Φτάνοντας στο σήμερα, η οικογένεια Κελίδη μετά από συνεχή ενημέρωση , πάθος και αγάπη γι αυτό που κάνουν καλλιεργούν πλέον 12.000 ελαιόδεντρα και 2.000 βιολογικής καλλιέργειας της τοπικής ποικιλίας. Παράγουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κύκλωπας, ένα από τα πιο βραβευμένα ελαιόλαδα στην Ελλάδα».

Για το βραβευμένο dressing βασιλικού διαβάζουμε στο site της εταιρείας: «Φρέσκος βασιλικός από την Κρήτη ενώνεται ιδανικά με ελιές Μάκρης και το αποτέλεσμα σε κάνει να βρίσκεις τρόπους να το χρησιμοποιείς καθημερινά στην κουζίνα σου. Σαν βουτήματα ψωμιού , στις μακαρονάδες, στην πίτσα, στη ντοματοσαλάτα, στις σάλτσες και σε πέστο».

Η εταιρεία, πάντως, είχε και άλλη μια επιτυχία. Άλλο ένα αστέρι στον ίδιο διεθνή διαγωνισμό. Αυτή την φορά για το αγουρέλαιο της. Όπως διαβάζουμε στο site της εταιρείας: «Ένα μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πολύ χαμηλής οξύτητας ,ποικιλίας Μάκρης μοναδικής προσωπικότητας χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής κ την εδαφική δομή του εδάφους των κτημάτων από τα οποία συλλέγεται στα μέσα του Οκτώβρη. Χαρακτηρίζεται από φρουτώδες μεσαίας έως υψηλής έντασης με έντονη φρεσκάδα πράσινης ελιάς κ νότες πράσινης μπανάνας, αγκινάρας κ φρεσκοκομμένου χόρτου. Ελαιοποιείται σε 4-8 ώρες από τη συλλογή του σε άριστες συνθήκες ελαιοποίησης και ψυχρής έκθλιψης. Στη γεύση πολύπλοκο κ ντελικάτο με μέτριας έντασης πίκρα κ πικάντικα, προτείνεται να καταναλωθεί ωμό σαν τελευταία πινελιά σε όλα σας τα πιάτα».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες