Χίος και μαστίχα, μια ιστορία

xios-mastixa

Η ιστορία των 80 χρόνων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου –μέσα από το αρχειακό της υλικό– εκτίθεται συμπράττοντας με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς στον χώρο του Μουσείου Μαστίχας Χίου, παρουσιάζοντας στο κοινό την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας»

Με έναρξη το περσινό έτος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς ανέλαβε με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη το αρχειακού υλικού της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
xios-mastixa-1


Τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας παρουσιάζονται -ως εκθέματα είτε ως υλικό- μέσα από φωτογραφίες αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα στην έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας» Έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το ΠΙΟΠ συμπράττει με την Ένωση και παρουσιάζουν αμφότεροι την περιοδική έκθεση, εγκαινιάζοντας την το Σάββατο 28 Ιουλίου στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, ο οποίος υπήρξε διαρκώς πυλώνας της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.
xios-mastixa-2


Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυση της Ένωσης καθώς ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

beer-chios

Μια νέα γυναίκα, η Στέλλα Δημητριάδου, που βρέθηκε να πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση στο μικροζυθοποιείο στο Κάμπο της Χίου είναι πίσω από την συνταγή της νέας ξεχωριστής μπύρας με το κυρίαρχο το τοπικό ιδίωμα

meloma

Το θυμαρίσιο μέλι μιας επιχείρησης από τα Χανιά συλλέγεται από την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και εκτός από θυμάρι περιέχει μαλοτήρα καθώς και αλλά σπάνια και εκλεκτά βότανα της κρητικής χλωρίδας

vomvila

Στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7 στο Νέο Κόσμο, βρίσκεται η παραδοσιακή οικογενειακή παραγωγική μονάδα της εταιρείας Βομβύλα -με τα χειροποίητα λουκούμια και το υποβρύχιο βανίλια- έχοντας μια ιστορία 70 χρόνων

1