Χίος και μαστίχα, μια ιστορία

xios-mastixa

Η ιστορία των 80 χρόνων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου –μέσα από το αρχειακό της υλικό– εκτίθεται συμπράττοντας με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς στον χώρο του Μουσείου Μαστίχας Χίου, παρουσιάζοντας στο κοινό την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας»

Με έναρξη το περσινό έτος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς ανέλαβε με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη το αρχειακού υλικού της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
xios-mastixa-1


Τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας παρουσιάζονται -ως εκθέματα είτε ως υλικό- μέσα από φωτογραφίες αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα στην έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας» Έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το ΠΙΟΠ συμπράττει με την Ένωση και παρουσιάζουν αμφότεροι την περιοδική έκθεση, εγκαινιάζοντας την το Σάββατο 28 Ιουλίου στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, ο οποίος υπήρξε διαρκώς πυλώνας της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.
xios-mastixa-2


Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυση της Ένωσης καθώς ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

saxa

Στο ιστορικό κτήριο του ΑΣΑΧ (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας) στο Λιμάνι στις 27 Μαρτίου 2019 ενεργοί πολίτες- επιχειρηματίες, μάγειρες, δημοσιογράφοι κ.α- συμμετέχουν στην εναρκτήρια εκδήλωση της τοπικής πρωτοβουλίας «Εύριπος- Πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή»

alex

Μια νέα σε ηλικία αλλά ώριμη σε δημιουργικές ιδέες chef η Αλεξάνδρα Βασιλάτου έχει «στήσει» με την στήριξη του The People’s Trust το δικό της εργαστήριο – κουζίνα στη Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι

3
xelidonia

Και όμως το πιστό αντίγραφο, διαστάσεων 40x59cm, από μια λεπτομέρεια της περίφημης «Τοιχογραφίας της Άνοιξης» όπου «δύο χελιδόνια ερωτοτροπούν πετώντας σε τοπίο με κόκκινα κρίνα» από το Ακρωτήρι της Θήρας του 16ου αιώνα π.Χ ,που διατίθεται, έναντι 200 ευρώ, στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δεν μπορεί κανείς να το βρει στο e-shop του. Και αυτό, γιατί e-shop δεν υπάρχει!

2
nexamas

Ο ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Νεχαμάς στο νέο του βιβλίο – που μεταφράζει και προλογίζει ο Θεοφάνης Τάσης- υποστηρίζει ότι ήρθε ο καιρός για μια αναθεώρηση της αριστοτελικής σύλληψης της φιλίας διότι, παρά την ερμηνευτική της ισχύ, παραγνωρίζει τις αμφισημίες και τους κινδύνους, δηλαδή τη σκοτεινή της όψη

1
madam-koko

Η designer Αντωνία Σκαράκη με την δημιουργική της δουλειά έδωσε ζωή σε μια φάρμα που μας τροφοδοτεί με αυγά δίνοντας ρόλο στις ίδιες τις κότες!

2
bostani

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του Αγροκτήματος του στη περιοχή της Θέρμης και δίνει την δυνατότητα σε 100 εραστές του αστικού λαχανόκηπου να αποκτήσουν 100 τ.μ γης με ένα ετήσιο νοίκι 120 ευρώ

smyrni

Η Νίκη Σμυρνή μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα travelgems νέες και δυσεύρετες εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες