Από το Μόντρεαλ με αγάπη

Από το Μόντρεαλ με αγάπη

Η Λώρη Κέζα «κάθε μέρα βλέπει από το παράθυρό της έναν σκίουρο. Για όνειρο βλέπει ότι κολυμπάει από νησί σε νησί στις Κυκλάδες» και «περνά τον ελεύθερο χρόνο της γράφοντας ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά».

keza
Η Λώρη Κέζα δεν μένει πια εδώ. Επέστρεψε – μαζί με τις δύο κόρες της – στην γενέτειρα της. Το γαλλόφωνο Μόντρεαλ. Εκεί γεννήθηκε το 1969, ένα χρόνο μετά το μυθικό ΄68 αλλά ήταν ένα παιδί της Μεταπολίτευσης με τα όλα του.

Η Λώρη αποφοίτησε από το λύκειο της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1988 εργάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από το 1989 ως το 1993 απασχολήθηκε στο Mega Channel ως βοηθός παραγωγής στις ειδήσεις. Από το 1992 και για 25 χρόνια εργάσθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα", αρχικά ως συντάκτης στον τομέα του βιβλίου και από το 2009 ως αρθρογράφος με τη καθημερινή στήλη "Κοινή λογική".

Στο βιογραφικό της η έκδοση- διεύθυνση της λογοτεχνικής επιθεώρησης "να ένα μήλο" αλλά και οι συναντήσεις εργασίας για νέους συγγραφείς (σύνολο 4). Εργάστηκε στη ΝΕΤ ως αρχισυντάκτρια στην εκπομπή για το βιβλίο "Για μια θέση στο ράφι". Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας.

Στη βάση Βιβλιονέτ βρήκα την λίστα με τα βιβλία της . Αρχίζω από το τελευταίο: Σ' ανοίγω, σε κλείνω - Μεταίχμιο, 2018. To 2016 κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο το βιβλίο 10 μέρες στην τρελογιαγιά. Είχαν προηγηθεί Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα: Υπόθεση Laurus (Διόπτρα, 2013), Η Κική και η Φωφώ (Μεταίχμιο, το e -book το 2011 και η χάρτινη έκδοση το 2011), Καλύτερα καρούμπαλο! (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2011), Η ώρα είναι εκατό( Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2010), Της ζωής τα γυρίσματα (Άγκυρα, 2010).

Μια καλή σοδειά δίχως άλλο για μια επαγγελματία δημοσιογράφο. Σήμερα ζει στο Μόντρεαλ και ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις μακριά από την Αθήνα και την αγαπημένη της Τήνο. Και όμως σε αυτό τον μεταβατικό χρόνο στη ζωή της μας έδωσε ένα ακόμη βιβλίο -πάλι για παιδιά αν και για λίγο μεγαλύτερα του αναμενομένου. Η ένδειξη είναι για παιδιά ηλικιών από τα 8 έως τα 12 αλλά βασίμως μπορώ να ισχυρισθώ ότι οι ιστορίες της Κέζα είναι και 50αρηδες ώριμους εφήβους που βίωσαν ως δεύτερη πατρίδα την Μεταπολίτευση και τα χρόνια της.  

Ο τίτλος του νέου βιβλίου, Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός.

Κλείσιμο
Στο σημείο αυτό μια απαραίτητη και αναγκαία σύνοψη:«Ένα αγόρι γίνεται ο αρχηγός των αρχηγών, το αφεντικό των μαφιόζων και θεωρείται ο πιο άγριος εγκληματίας που έζησε ποτέ στη Σικελία.

Ο Βιτόριο γίνεται μαφιόζος χωρίς να το ζητήσει, από ένα οικογενειακό μπλέξιμο, μια κληρονομιά που δεν ξέρει πώς να αρνηθεί. Τον ακολουθεί η φήμη του άγριου δολοφόνου ενώ το μόνο που θέλει είναι να παλεύει με τα κύματα κάνοντας σέρφ. Θα αναγκαστεί να παλέψει με το οργανωμένο έγκλημα αδιαφορώντας για το χρέος που έχει απέναντι στο όνομά του.

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία ενός αγοριού που είναι με το μέρος των κακών ενώ δεν τον ενδιαφέρει να είναι με το μέρος κανενός. Το μόνο που θέλει είναι να βρει ξανά την κανονική του ζωή αλλά για να το πετύχει αυτό πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν άθελά τους πολλοί κάτοικοι της Σικελίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης