Ένας απολογισμός για το act4Greece

act4greece

Μέσα στα 2 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος και της συνοδευτικής πλατφόρμας έχουν συγκεντρωθεί δωρεές που ξεπερνούν τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε υποστηριχθεί 22 δράσεις, εκ των οποίων οι 13 ολοκληρώθηκαν ήδη. Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από 7.600 δωρητές- νομικά και φυσικά πρόσωπα

O Δημήτρης Ν. Καρ. και ο Ιωάννης Ν. Καρ. είναι αδέλφια. Και οι δύο μαθητές Λυκείου που αποφάσισαν να «σπάσουν» τον «κουμπαρά» τους και να εισφέρουν από 20 ευρώ σε ένα καλό σκοπό. Για τη δράση «Μελέτες αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης» με φορέα υλοποίησης το Σωματείο Διάζωμα με πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας και υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο.

Η δράση αυτή για το αρχαίο θέατρο στην περιοχή της Πρέβεζας – πολύ κοντά στο Ζάλογγο- ήταν απολύτως επιτυχημένη (κρινόμενη από το τελικό αποτέλεσμα) και συγκέντρωσε από με τη μέθοδο της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) 80.580 ευρώ – 500 και πλέον ευρώ πάνω από τον αρχικό στόχο. Η δράση «ανέβηκε» και «έτρεξε» στη πλατφόρμα act4greece που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.

Η τελευταία -με την διοίκηση και τα στελέχη πρώτης γραμμής- θέλησε σε μια λιτή αλλά ανθρώπινα ζεστή εκδήλωση να τιμήσει πρόσωπα και φορείς που με τον ένα ή άλλο τρόπο στήριξαν το act4greece. Μάλιστα, από τα χέρια της διοίκησης – ο πρόεδρος ΔΣ Κώστας Μιχαηλίδης και ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης- παρέλαβαν τα βραβεία τους εκπρόσωποι σημαντικών στρατηγικών υποστηρικτών του προγράμματος, ως ένδειξη αναγνώρισης για τη δυναμική συνεισφορά τους στην επιτυχημένη πορεία του act4Greece, και συγκεκριμένα οι εκπρόσωπο των εταιρειών: Aegean Airlines, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Όμιλος Σκλαβενίτη, Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Factors, Mellon Technologies, Accenture, ΕΚΟ, Media Markt και Grant Thornton.
act4greece-1

Ας μείνουμε, όμως, στα της εκδήλωσης που έγινε για τη συμπλήρωση δύο χρόνων επιτυχημένης λειτουργίας του προγράμματος act4Greece το απόγευμα της Πέμπτης 26 Απριλίου στον υποβλητικής ατμόσφαιρας χώρο του Μικρού Χρηματιστηρίου.

Το πρόγραμμα act4Greece, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής και έχει στόχο την προώθηση κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων μέσω της συμμετοχικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει τους πολίτες, από κάθε γωνιά του πλανήτη, να συνεισφέρουν οικονομικά και να βοηθήσουν να πραγματοποιηθούν έργα τα οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Το act4Greece πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων, αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
act4greece-5

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Κώστας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία περιλαμβάνει 17 στόχους παγκόσμιου χαρακτήρα, τους οποίους όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύονται να υλοποιήσουν και να εντάξουν στις πολιτικές τους έως το 2030. Ο 17ος στόχος της Ατζέντας (Parternships for the goals) εκφράζει την ανάγκη συνεργασιών χωρίς αποκλεισμούς, οι οποίες βασίζονται σε αξίες, αρχές και σε κοινούς στόχους, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Όπως επισήμανε «το πρόγραμμα act4Greece είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον στόχο 17 της Ατζέντας του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από το πρόγραμμα στοχεύουμε στην άσκηση θετικής επιρροής στην κοινωνική συνείδηση, επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων για το κοινό καλό και αποσκοπούμε στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ φορέων υλοποίησης δράσεων, δωρητών και κοινωνικών ομάδων».
act4greece-4

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στο όραμα του act4Greece να υποστηρίξει ενεργούς φορείς, φορείς που δημιουργούν και παράγουν, που συμβάλουν στη διαμόρφωση μίας κοινωνίας που προοδεύει και αναπτύσσεται. Και υπογράμμισε ότι «το act4Greece ξεκίνησε σαν μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο τη συγκέντρωση μικρών ποσών από πολλούς δωρητές. Στην πορεία όμως διαπιστώσαμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έλαβε σημαντική υποστήριξη και από την επιχειρηματική κοινότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο ενσωμάτωσης της υπεύθυνης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η συμβολή των νομικών προσώπων είναι καθοριστική στην επιτυχία και τη βιωσιμότητα του προγράμματος».
act4greece-3

Η κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, έκανε τον απολογισμό των δύο ετών επιτυχημένης λειτουργίας του προγράμματος και ευχαρίστησε τους στρατηγικούς εταίρους και όλους τους συνεργάτες, εντός και εκτός Εθνικής Τράπεζας, που πίστεψαν στο act4Greece και το έκαναν πραγματικότητα. Όπως ανέφερε «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, από την έναρξη λειτουργίας του act4Greece έως σήμερα έχουμε συγκεντρώσει δωρεές που ξεπερνούν τα €1,8 εκατομμύρια και έχουμε υποστηρίξει 22 δράσεις, εκ των οποίων οι 13 ολοκληρώθηκαν ήδη». Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από 7.600 δωρητές- νομικά και φυσικά πρόσωπα, με τη συνεισφορά των νομικών προσώπων να είναι καθοριστική και να ανέρχεται στο 84% του συνολικού ποσού. Και επισήμανε ότι «το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταφέραμε όχι απλά να υλοποιήσουμε μία πλατφόρμα crowdfunding, αλλά να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο εργαλείο κοινωνικής συνεισφοράς, με διαφάνεια και αναγνωρισιμότητα. Η εκτεταμένη συμμετοχή των συμπολιτών μας και η αξιοποίηση του προγράμματος από τις πλέον κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις, μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον και δύναμη να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά τις προσπάθειές μας».
act4greece-7

Το act4Greece, το πρωτοποριακό Πρόγραμμα crowdfunding που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, συμπλήρωσε φέτος δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας.

Μέσα σε δύο χρόνια, το Πρόγραμμα κατάφερε να κινητοποιήσει δεκάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες απλούς πολίτες, με σκοπό την πραγματοποίηση σημαντικών έργων για την κοινωνία και την οικονομία.

Το χρονικό διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 13 μοναδικές δράσεις με επίκεντρο την πρόνοια, την υγεία, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την έρευνα και την εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες από αυτές τις δράσεις το ποσό-στόχος συγκεντρώθηκε πολύ πριν λήξει η προκαθορισμένη περίοδος πραγματοποίησης προσφορών.

Από την έναρξή του, το Φεβρουάριο του 2016, το act4Greece κατάφερε να συγκεντρώσει πόρους €1,8 εκατ. Από το ποσό που συγκεντρώθηκε, το 93% αντιστοιχεί σε συνεισφορές νομικών προσώπων και το 7% σε συνεισφορές φυσικών προσώπων, ενώ η συνεισφορά της Τράπεζας και των εταιρειών του Ομίλου ανήλθε σε 47% (€ 843 χιλ.).
act4greece-6

Πάντως, στην εκδήλωση της Πέμπτης 26 Απριλίου είχε ιδιαίτερη αξία το πάνελ που «στήθηκε» με συντονίστρια την κα Τζάκου και συμμετέχοντες, την κα Ρούλα Σαλούτση από την Aegean που μεταφέρει το μήνυμα του act4greece σε εκατομμύρια επιβάτες όλες τις εποχές του χρόνου αλλά και 3 εκπροσώπους από φορείς υλοποίησης δράσεων του προγράμματος όπως η κα Λένα Παπαλεξοπούλου (αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Δεσμός για την δράση Νοιάζομαι και Δρώ), την κα Έλλη Φλέγγα (CEO των Holmes Place Greece, από το Charity4U για τη δράση στήριξης νέων σε ηλικία αθλητών για τη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες) και ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης για τη δράση You Go Culture, μια πλατφόρμα που υλοποιείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το Πρόγραμμα θα συνεχίσει για τρίτη χρονιά να στηρίζει σημαντικά έργα και δράσεις με επίκεντρο την φροντίδα οικογενειών και παιδιών, την προαγωγή της υγείας, τη στήριξη της έρευνας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, την ενίσχυση του αθλητισμού.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

674

Αμερικανοπιθηκισμοί και υποδομές ξεπλυματος παράνομου χρηματος. Τα γνωστά...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mousitsa

Η 34χρονη Μυρτώ Ξύδη από τη Ναύπακτο δημιούργησε ένα online κατάστημα τοποθετώντας την αγάπη της για τη μόδα, το στυλ και το χειροποίητο κόσμημα

tomatos

Ένα ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου ταξιδεύει στο Βερολίνο για να αφηγηθεί μια ιστορία ενός χωριού της Καρδίτσας όπου οι ντομάτες «μεγαλώνουν» με τη συνοδεία κλασσικής μουσικής

pros-eleusis

Το Pros-Eleusis -ένα σύγχρονο οικομουσείο/εφαρμογή με στόχο τον εμπλουτισμό της τουριστικής/πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελευσίνα ή αν προτιμάτε, ένα «μουσείο» χωρίς τοίχους που ενώνει την Ελευσίνα με τους ανθρώπους της- μας θυμίζει ένα γεγονός που συνέβη στη πόλη της Δήμητρας πριν από 100 χρόνια

kontoglou

Μια φορητή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από τη συλλογή του Κεφαλλονίτη συλλέκτη Διονυσίου Π. Λοβέρδου παρουσιάζει ως ¨έκθεμα του μήνα¨ το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

1
athenslab

Οι Atenistas δημιουργούν το AthensLab, ένα εργαστήρι πολιτών για «την συλλογή αστικών επισημάνσεων, δημοτικών παραλείψεων και δυσλειτουργιών, ιδεών που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην πόλη στο υπάρχον πλαίσιο, με τις υπάρχουσες δυνάμεις και αρμοδιότητες»

dimodi

Δεκαοκτώ καλλιτέχνες με τα έργα τους εμπνευσμένα απ’ τη δημώδη παράδοση -γλυπτά, υφαντά, κεντήματα, ξυλογραφίες, κεραμικά και εγκαταστάσεις – συμμετέχουν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων στη Πλάκα

adam-eva

Στο Studio Μαυρομιχάλη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου, και πρωταγωνιστές την ίδια και τον Δημοσθένη Φίλιππα παίζεται για δεύτερη σεζόν το «Αδάμ και Εύα»

9i-symfonia

Ο Τίτος Γουβέλης και ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος –δύο νέοι σε ηλικία πιανίστες, παρουσιάζουν την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven (Ωδή στη Χαρά) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης