Έξι παραστάσεις και τρεις ταινίες

Έξι παραστάσεις και τρεις ταινίες

Το Φεστιβάλ Αθηνών 2018 με 6 παραστάσεις αλλά και το Athens Open Air Film Festival με 3 ταινίες συμμετέχουν με τον δικό του τρόπο στη διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

6-parastaseis-3-tainies-new
Μπέκετ, Πόε, Τζαίημς Τζόυς, Μπολάνιο, Μπράντμπουρυ. Έξι παραστάσεις που βασίζονται ή αναφέρονται στο βιβλίο και τη λογοτεχνία, αλλά και τρεις ταινίες στο Αthens Open Air Film Festival.

Αλλά, ας δούμε μια προς μια αυτές τις παραγωγές – τις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018, που εντάσσονται στο πλαίσιο τις διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος τις Αθήνας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου ( ως τις 22 Απριλίου 2019).
6-parastaseis-3-tainies-1

Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου
Κλείσιμο
( μια παράσταση του Δημήτρη Κουρτάκη εμπνευσμένη από το μπεκετικό σύμπαν στην Πειραιώς 260 -Χώρος Δ στις 1, 3, 4 και 5 Ιουνίου, στις 21:00 και στις 2 Ιουνίου, στις 20:00)

Μεγάλη περσινή επιτυχία του Φεστιβάλ Αθηνών με την οποία ανοίγει τις πύλες της η φετινή Πειραιώς 260.

Ο Δημήτρης Κουρτάκης δημιούργησε ένα πρωτότυπο σκηνικό σύμπαν, ένα τεράστιο διώροφο κτίσμα, που έχει στηθεί στο μέσον του χώρου Δ. Μέσα σε αυτό, ξεχωρίζει για την σπαρακτική, καθηλωτική του ερμηνεία ο Άρης Σερβετάλης, ακολουθούμενος από την κάμερα που χειρίζεται ο video artist Jérémie Bernaert, γνωστός και από τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Julien Gosselin. Οι θεατές, καθισμένοι εκατέροθεν της σκηνής, παρακολουθούν τη δράση που προβάλεται στους τοίχους του οικοδομήματος.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

 
Δημήτρης Κουρτάκης | Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου - Video (2)
 
Φαρενάιτ 451 του Ραίη Μπράντμπουρυ
( Μια παράσταση σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Πόρτα και με κορυφαία παρουσία εκείνη της Ξένιας Καλογεροπούλου στην Πειραιώς 260 – Χώρος Η στις 8 - 10 Ιουνίου, στις 21:00)

Σ’ ένα μελλοντικό, ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων. Πώς μπορεί να σπάσει το εφιαλτικό πρόσωπο του ολοκληρωτισμού, μέσω της διεκδίκησης της «προσωπικής ανάγνωσης»; Το 1953, εν τω μέσω της Μακαρθικής περιόδου, εμφανίζεται στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία το εμβληματικό έργο του Μπράντμπουρυ, που θα αποτελέσει από τα σημαντικότερα δυστοπικά μυθιστορήματα 20ού αιώνα.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μεταφέρει έξοχα στη σκηνή τη θεατρική διασκευή που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας. Με την μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή και με ερμηνευτές τους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Άννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Χάρης Τσιτσάκη, Μάνο Γαλανή, Θάνο Λέκκα και την Ξένια Καλογεροπούλου.

Μια πολυφωνική ανάγνωση που ανατριχιάζει με την επικαιρότητα του έργου, 50 χρόνια μετά από τη δημιουργία της ομώνυμης ταινίας του Φρανσουά Τρυφώ.
6-parastaseis-3-tainies-2

Πορνοστάρ - Η αόρατη βιομηχανία του σεξ της Έλενας Πέγκα
( Ο Κωνσταντίνος Ρήγος πάνω στο κείμενο της Έλενας Πέγκα - εμπνευσμένο από δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο- στήνει μια παράσταση στην Πειραιώς 260 – Χώρος Δ στις 23 - 25 Ιουνίου, στις 21:00).

Η Έλενα Πέγκα εμπνέεται από τον ερωτισμό, το μυστήριο και τη μοναξιά των ηρώων σε δύο έργα του Ρομπέρτο Μπολάνιο, για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό έργο μεταφερμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Ο Λάλο από το Περιστέρι, γιος μιας παλιάς Ελληνίδας πορνοστάρ, ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι καθώς ψάχνει απαντήσεις για την ύπαρξή του και προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν. Μια αναζήτηση της αληθινής ταυτότητας σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και συγκίνησης. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί τέσσερις ικανότατους ηθοποιούς, σε μία ιστορία πέρα από στερεότυπα και χαρακτηρισμούς, πίσω από την απρόσωπη του πορνό. Μεταξύ αυτών και ο νικητής του φετινού βραβείου Χορν, Γιάννης Νιάρρος.
6-parastaseis-3-tainies-3

Παράξενες ιστορίες του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
( Μια ιδιόμορφη συναυλία της Violet Louise στην Πειραιώς 260 – Χώρος Β στις 26 - 28 Ιουνίου στις 21:00)

Τα γνωστότερα διηγήματα και ποιήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε διασκευάζονται σε μουσική παρτιτούρα και παρουσιάζονται σαν μία ιδιόμορφη συναυλία. Η Voilet Louise (Λουίζα Κωστούλα), η νεαρή δημιουργός που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία πολυμεσικών παραστάσεων, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση εμπνευσμένη από το σκοτεινό και παράξενο σύμπαν του γνωστού λογοτέχνη. Υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη μουσική και τη δραματουργία και πρωταγωνιστεί μαζί με τη γνωστή ηθοποιό Αγλαΐα Παππά.
6-parastaseis-3-tainies-4

Οδυσσέας του Τζαίημς Τζόυς
(Ένα ορατόριο, ωδή στην καθημερινότητα, επεισόδια 11 & 18 από τους Elephas tiliensis / Δημήτρης Αγαρτζίδης - Δέσποινα Αναστάσογλου στην Πειραιώς 260 – Χώρος Η στις 1 - 3 Ιουλίου, στις 21:00).

Οι Εlephas Τiliensis ιδρύθηκαν το 2013 από τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου και από τότε διακρίνονται στη μεταφορά λογοτεχνικών έργων στη θεατρική σκηνή. Στο φετινό φεστιβάλ παρουσιάζουν μία παράσταση βασισμένη στον εμβληματικό Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς, εστιάζοντας στη φιγούρα της Πηνελόπης και δυναμιτίζοντας το ομηρικό πρότυπο του Οδυσσέα και. Μία «φιλοσοφική stand up comedy», που σχολιάζει τον πατριαρχικό τρόπο ύπαρξης και σκέψης στη Δύση, με ζωντανή μουσική και πρωταγωνιστή τον γνωστό μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Παύλο Παυλίδη, στο ρόλο του Οδυσσέα / Λεοπόλδου Μπλουμ.
6-parastaseis-3-tainies-5

Αγαθόφρων / Ο άτλας του συλλέκτη
( Μια βιωματική εγκατάσταση στο Αίθριο Μουσείου Μπενάκη από τις 28 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου - Πέμπτη & Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-22.00)

Το 1840, ο Κωνσταντίνος Αγαθόφρονας Νικολόπουλος αποφασίζει να δωρίσει στη γενέτειρά του, την Ανδρίτσαινα, μία από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων της εποχής. Μέσα στα 47 ξύλινα κιβώτια, 3.696 σπάνια βιβλία ξεκινούν από τη σοφίτα του στο Παρίσι με προορισμό την Πελοπόννησο. Ο Νικολόπουλος τραυματίζεται κατά τη συσκευασία των κιβωτίων και υποκύπτει από τέτανο μόνος στο Παρίσι κι έτσι τα βιβλία συνεχίζουν μόνα τους το ταξίδι τους με το καράβι. Η βιωματική εγκατάσταση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη δημιουργήθηκε από επαγγελματίες της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και του βιβλίου και επιχειρεί να αποκαλύψει τους κρυμμένους θησαυρούς της γνώσης και το αέναο ταξίδι τους στον χρόνο.

Η παράσταση χρηματοδοτείται εξ’ολοκλήρου από την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και έχει ελεύθερη είσοδο.

Η σύλληψη και ο συντονισμός ανήκει στη Δάφνη Κοκκίνη, ενώ στην Δημιουργική ομάδα της εγκατάστασης συμμετέχουν: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Δάφνη Κοκκίνη, Γιώργος Κουρμαδάς, Καρολίνα Μωρέττη

Τέλος, μια αναφορά στο Athens Open Air Film Festival. Το φετινό Athens Open Air Film Festival περιλαμβάνει τρεις ταινίες που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τις ακριβείς ημερομηνίες και χώρους προβολής, μαζί με μία μεγάλη έκπληξη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης