Oι μετά-πολιτικοί
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Oι μετά-πολιτικοί

Σε πολύ πρόσφατη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο διαπρεπής Έλληνας καθηγητής φυσικής, Δημήτρης Νανόπουλος, είπε μεταξύ άλλων σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους:

“Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται συνεχώς. Υπάρχει μία συνέχεια… Είμαστε ήδη μέσα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Σε λίγο θα εμφανιστεί ο νέος άνθρωπος. Ο άνθρωπος έτσι όπως τον ξέρουμε…τελειώνει. Θα έχουμε τσιπάκια στο μυαλό και αυτό που θα υπάρχει θα είναι ο βιονικός άνθρωπος ή αν θέλετε, ο «μετα-άνθρωπος», ο «υπεράνθρωπος» που δεν θα έχει καμία σχέση με εμάς. Αυτή είναι η εξέλιξη του ανθρώπου, που αυτή τη φορά θα την κάνουμε μόνοι μας…”

Και πράγματι, αυτή είναι η αλήθεια. Ζούμε την επαναστατική εποχή που, ύστερα από χιλιάδες χρόνια, την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, δεν θα καθορίζουν μόνο οι φυσικοί νόμοι της εξέλιξης των ειδών μέσω των γενετικών μεταλλάξεων, αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος με την τεχνολογία που έχει αναπτύξει!..

Οι μεταλλάξεις, δηλαδή οι μεταβολές στο γενετικό υλικό των οργανισμών, μέχρι σήμερα συμβαίνουν τυχαία, και βασικός παράγων που τις προκαλεί, είναι το περιβάλλον. Από το αποτέλεσμά τους στην εξέλιξη των ειδών, οι μεταλλάξεις χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές, εάν συμβάλλουν στην βελτίωση των χαρακτηριστικών ενός οργανισμού, σε επιβλαβείς εάν συμβάλλουν στο αντίθετο και σε ουδέτερες εάν δεν έχουν καμία επίδραση στο είδος. Οι ευνοϊκές μεταλλάξεις είναι πιο σπάνιες. Συχνότερες είναι οι ουδέτερες μεταλλάξεις, οι οποίες δεν επηρεάζουν τον φαινότυπο, δηλαδή την εμφάνιση και τη λειτουργία του οργανισμού. Οι επιβλαβείς μεταλλάξεις εξαφανίζονται συνήθως με το πέρασμα του χρόνου, αφού το είδος στο οποίο συμβαίνουν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι μεταλλάξεις που υπέστη το γενετικό υλικό όλων των εμβρύων όντων κατά την διάρκεια των εκατομμυρίων ετών της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας, συνέβαλλαν καθοριστικά στην μορφή που έχει η ζωή σήμερα.
…Μεταλλάξεις όμως συμβαίνουν συνεχώς και στο πεδίο της πολιτικής , τόσο στο διεθνές, όσο και στο ελληνικό περιβάλλον…

Αλλαγές απόψεων και θέσεων, διαμετρικά αντίθετες με τις αρχικές που είχαν διατυπωθεί, είναι όχι ασυνήθεις τόσο για το πολιτικό προσωπικό, όσο και για τους πολιτικούς σχηματισμούς.

Κλείσιμο
Πολιτικές μεταλλάξεις στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση, έχουν συμβεί πάρα πολλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απίστευτη μετάλλαξη της κυβέρνησης του 1981, πού κατέλαβε την εξουσία επαγγελλόμενη δημαγωγικά τα πάντα, τόσο ως προς την εσωτερική πολιτική με το σύνθημα “ο λαός στην εξουσία” , όσο και ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας, με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” και το « ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο…” . Βέβαια, τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Το μόνο που συνέβη ήταν μια εντυπωσιακή μετάλλαξη των κυβερνώντων …Η μετάλλαξη αυτή όμως τότε, συνέβη σε ένα ευνοϊκό διεθνές και εγχώριο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, και παρ’ ότι ήταν επιβλαβής μετάλλαξη , έγινε αποδεκτή από τον ελληνικό Λαό.

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πολιτική μετάλλαξη της παρούσας κυβέρνησης, έχει ξεπεράσει όλα το όρια… Παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που κατέλαβε την εξουσία στο όνομα και με τις αξίες της αριστεράς, που υποσχέθηκε ευημερία, μείωση φόρων, προστασία των αδυνάτων, άμεση έξοδο από τα μνημόνια, καλύτερη υγεία και παιδεία και καλύτερη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων…

Αντί για αυτά, στην πράξη εφαρμόζονται ακριβώς τα αντίθετα. Αντί της ευημερίας του λαού, επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του, αύξηση των άμεσων και εμμέσων φόρων, έλλειψη προστασίας των αδυνάτων, παραμονή στα μνημόνια, χειρότερη υγεία και παιδεία και η διεθνής θέση της χώρας να επιδεινώνεται. Με αποκορύφωμα την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών, παρά την καταγεγραμμένη αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μιας συνθήκης που προφανώς επέβαλαν οι σύμμαχοι και που εξυπηρετεί κυρίως τα δικά τους συμφέροντα και στρατηγικές συν περιοχή των Βαλκανίων.

Και πολύ πρόσφατα, η πολιτική μετάλλαξη της παρούσας κυβέρνησης που παρακολουθούμε, έσπασε τα ιδεολογικά και ηθικά φράγματα που στοιχειωδώς επιβάλλονται στην πολιτική ζωή, και επιδόθηκε στην παροχή πολιτικής στέγης σε αδίστακτους “κυνηγούς (υπουργικών) καρεκλών” από άλλους πολιτικούς χώρους!...
Αυτή η πολιτική μετάλλαξη όμως, είναι μια πολύ επιβλαβής μετάλλαξη.

Που μπορεί να έχει τελικά καταστροφικές συνέπειες και για τον λαό και για το έθνος.

Και όπως στην φύση, οι επιβλαβείς μεταλλάξεις δεν είναι βιώσιμες χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, έτσι και στην πολιτική, οι επιβλαβείς μεταλλάξεις θα πρέπει να απορρίπτονται με την ανθρώπινη (την ψήφο λαού) παρέμβαση.

Μέχρι που να μπούμε στην εποχή του μετα-πολιτικού και της μετα-πολιτικής. Που θα είναι ανάλογα του μετα-ανθρώπου που προαναγγέλλει ο Δημήτρης Νανόπουλος !

Την εποχή που η υψηλή τεχνολογία θα καθοδηγεί την ευνοϊκή εξέλιξη των πολιτικών και της πολιτικής.
Μέχρι τότε όμως, η μόνη παρέμβαση που μπορεί να γίνει, είναι με την δημοκρατική ψήφο του λαού.

Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network