Η Μεγάλη Αντίφαση
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Η Μεγάλη Αντίφαση

Διαβάζω στην επίκαιρη ειδησεογραφία: “…Μετά την αποστολή ρομπότ στη Σελήνη, την προσεδάφιση της στον Άρη και την ευρισκόμενη σε εξέλιξη σταδιακή δημιουργία του δικού της διαστημικού σταθμού γύρω από τη Γη, η Κίνα επεκτείνει τις διαστημικές φιλοδοξίες της σε άλλα ηλιακά συστήματα.

Αυτόν τον μήνα οι επιστήμονες της θα παρουσιάσουν λεπτομερή σχέδια για την πρώτη διαστημική αποστολή της χώρας προς αναζήτηση εξωπλανητών με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του δικού του μας πλανήτη, γι' αυτό η αποστολή έχει την ονομασία "Γη 2.0".

Η αποστολή θα έχει ως βασικό στόχο να ψάξει άλλες περιοχές του γαλαξία μας για να βρει τον πρώτο πλανήτη σαν τη Γη που να διαθέτει υγρό νερό, βραχώδη επιφάνεια και άλλες συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής (τουλάχιστον με βάση τα γήινα κριτήρια). Περισσότεροι από 5.000 εξωπλανήτες έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα και οι περισσότεροι είχαν ανακαλυφθεί από το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ". Μερικοί από αυτούς έχουν ομοιότητες, αλλά κανένας δεν μοιάζει σαν δίδυμος με τον πλανήτη μας.

Η Κίνα ελπίζει να το πετύχει αυτό. Με χρηματοδότηση από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, θα κατασκευάσει έναν δορυφόρο-κυνηγό εξωπλανητών που θα εκτοξευθεί έως το τέλος του 2026. Το δορυφορικό παρατηρητήριο θα διαθέτει επτά μικρά τηλεσκόπια που θα παρατηρήσουν από κοινού τον ουρανό επί τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το περιοδικό "Nature".

Η χρήση πολλαπλών συνεργαζόμενων μικρών τηλεσκοπίων αναμένεται να δώσει ένα ευρύτερο πεδίο παρατήρησης και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με ένα μοναδικό μεγάλο τηλεσκόπιο, όπως ήταν το "Κέπλερ" της NASA. Το κινεζικό διαστημικό παρατηρητήριο θα μπορεί να παρατηρήσει περίπου 1,2 εκατομμύρια άστρα σε μια περιοχή του ουρανού πενταπλάσια συγκριτικά με το "Κέπλερ", καθώς, επίσης, θα είναι σε θέση να δει πιο αχνά και μακρινά άστρα από ό,τι μπορεί σήμερα η NASA.”

Ταυτόχρονα, διαβάζω μια δεύτερη είδηση:

Ασφυκτικό και πρωτόγνωρο lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, την Σαγκάη, για να περιορισθεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Τρομάζουν οι δυστοπικές εικόνες από την πόλη των 30 και πλέον εκατομμυρίων… Άνθρωποι που κραυγάζουν, ουρλιάζουν και κλαίνε στα μπαλκόνια. Ρομπότ με μεγάφωνα να περιφέρονται στην πόλη και να απειλούν τους κατοίκους προειδοποιώντας τους να παραμείνουν έγκλειστοι. Στους ερήμους δρόμους, εάν κάποιος τολμήσει να βγει, άτομα με διαστημικές στολές τον προπηλακίζουν βάναυσα και τον χτυπούν. Γονείς χωρίζονται βίαια από τα παιδιά τους.

Κλείσιμο
Αθώα κατοικίδια ζώα θανατώνονται βασανιστικά μέσα σε σακούλες, παρότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτά μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. Σκηνές από τον Μεσαίωνα, όπου η έννοια της καραντίνας έφθανε μέχρι την καύση ασθενών για να μην μεταδώσουν μολυσματική ασθένεια..

Όλα αυτά συμβαίνουν τον 21ο αιώνα και μάλιστα σε μια χώρα που θεωρείται και είναι τεχνολογικά προηγμένη. Σε μια χώρα, που η παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία, για λόγους κόστους, έχει επενδύσει στο μέλλον. Το ίδιο και η παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία. Και το σοβαρότερο: αυτά συμβαίνουν σε μια μεγάλη χώρα που, εκτός από πυρηνική δύναμη, εξελίσσει ταχύτατα την προηγμένη πολεμική βιομηχανία σε όλους τους τομείς, όπως κατασκευάζοντας πολεμικά αεροσκάφη, αεροπλανοφόρα και υποβρύχια.

Πράγματι, η Κίνα είναι μεγάλη παγκόσμια δύναμη. Έχει μακρά ιστορική παράδοση και η σύγχρονη προσφορά της στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση είναι σημαντική. Υπάρχει, όμως, στην κοινωνία της Κίνας μια μεγάλη αντίφαση που την έχω διαπιστώσει και εγώ σε επισκέψεις εκεί. Από την μία τεχνολογικά θαύματα και ψηφιακός παράδεισος, από την άλλη απίστευτη βαρβαρότητα προς ζωντανούς οργανισμούς και ιδιαίτερα προς εξελιγμένα θηλαστικά.

Δεν κρύβω την ανησυχία μου για το μεγάλο χάσμα που υπάρχει εκεί μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και της ψυχολογικής εξέλιξης. Εξέλιξης που έχει ως αποτέλεσμα, ο έμφρων άνθρωπος να καταφέρνει να ισορροπεί στον πλανήτη μας και να ελέγχει τα αρχέγονα ένστικτά του.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι μια υπερδύναμη που φιλοδοξεί να κατακτήσει το αχανές διάστημα, όπως έγραψα στην αρχή, δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει και να ενσωματώσει το μέσο πολιτισμικό κεκτημένο του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης έγραψε:
“Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να ’ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν πρόκειται για φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιωνεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου.
Για τον πλήρη εξευτελισμό του.
Για την ατίμωσή του…”

*Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα