Όχι στις Μονομαχίες, Όχι όμως και στον Ευτελισμό…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Όχι στις Μονομαχίες, Όχι όμως και στον Ευτελισμό…

Ήταν 18 Ιουνίου του 1904. Ξημέρωνε. Σε ένα ξέφωτο στον Ποδονίφτη ( στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας).

Δύο άνδρες , ο ένας απέναντι στον άλλο και μάρτυρες…Ήταν έτοιμοι για μονομαχία. Όταν δόθηκε το σύνθημα, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Οι βολίδες έφυγαν χωρίς επιστροφή από τα δύο πιστόλια. Ο ένας έπεσε νεκρός… Η βολίδα τον βρήκε στο στήθος !

Οι μονομάχοι ήταν πολιτικοί άνδρες της εποχής εκείνης.. Ο ένας, που κέρδισε την μονομαχία και επέζησε, ήταν ο υπουργός Παιδείας της τότε κυβέρνησης του Γεωργίου Θεοτόκη, ο Σπυρίδων Στάης. Ένας επιτυχημένος πολιτικός από τα Κύθηρα.

Αυτός που έπεσε νεκρός στο “πεδίο της τιμής”, ήταν ο βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Χατζηπέτρου

Όλα ξεκίνησαν από μία φραστική επίθεση του Χατζηπέτρου προς τον Στάη, γιατί ο τελευταίος δεν έχρισε καθηγητή Ανατομίας ένα φίλο του Χατζηπέτρου, τον Μελισσηνό. Ο Στάης απάντησε σκληρά και λόγο τον λόγο, τελικά οδηγήθηκαν σε μονομαχία. Μάταια ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης, προσπάθησε να επιτύχει κάποιο συμβιβασμό και να αποτρέψει την μονομαχία.
 
Μετά το τραγικό αυτό γεγονός, τον θάνατο του Χατζηπέτρου, ο Στάης παραιτήθηκε από υπουργός.

Τέτοια γεγονότα, δηλαδή μέχρι θανάτου μονομαχίες για λόγους τιμής, σήμερα φαντάζουν απίστευτα.

Σήμερα, που οι προσβολές, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και η διαπόμπευση είναι καθημερινά φαινόμενα, εάν οι πεποιθήσεις περί ικανοποιήσεως της «θιγμένης τιμής» κατά ελάχιστο ήταν οι ίδιες με αυτές που επικρατούσαν στην χώρα μας (αλλά και διεθνώς) ένα αιώνα πριν, θα έπρεπε οι …μονομαχίες “για λόγους τιμής” , να ήταν καθημερινό φαινόμενο. Τέτοιες πρακτικές βέβαια, σήμερα θεωρούνται απαράδεκτες, και μόνο σε ορισμένες περιοχές του υποκόσμου, παραμένουν ενεργέs : “…πάμε έξω να καθαρίσουμε…”.

Παρόλα αυτά ,σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή την απόλυτη αναισθησία

Κλείσιμο
Να αποτελούν δηλαδή τα “παχύδερμα” σε όλους τους κοινωνικούς χώρους , είναι είδος σε μεγάλη επάρκεια!

Το δέρμα, είναι ο μεγαλύτερος ιστός του ανθρώπινου σώματος ( αλλά και των περισσοτέρων ζώων) και έχει αποστολή να παίρνει ερεθίσματα από το περιβάλλον αλλά και να προφυλάσσει από ακραίες μεταβολές τού περιβάλλοντος, με στόχο την επιβίωση του οργανισμού.

Ο όρος “παχύδερμο”, έχει και μεταφορική σημασία. Υποδηλώνει κάποιον που δεν αντιδρά σχεδόν καθόλου σε καταστάσεις που το περιβάλλον του ασκεί κριτική , τον υποτιμά, τον λοιδορεί ή ακόμα και τον προπηλακίζει, για την συμπεριφορά του και τις πρακτικές του.

Συμπεριφορά που μπορεί να είναι από απλό ψέμα και ασυνέπεια, έως αντικοινωνική και παραβατική.

“Παχύδερμα” παρατηρούνται σε όλες τις ομάδες του κοινωνικού ιστού: Στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στις επιστήμες ,στις τέχνες, στον αθλητισμό, στην πολιτική…

Ιδιαίτερα στην πολιτική , που θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για την κοινωνία, και το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα σε θέματα που απαιτούν ευαισθησία, τα “παχύδερμα” διαχρονικά όχι μόνο υπήρχαν, αλλά αυξάνονται ανησυχητικά.

Πολιτικοί να δίνουν απίθανες υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, τις οποίες ποτέ δεν υλοποιούν…

Πολιτικοί, που ακόμα και μετά την εκλογή τους , αλλάζουν απόψεις και θέσεις με απίστευτη ευκολία, και να μην αισθάνονται την ανάγκη της παροχής εξηγήσεων

Πολιτικοί να προπηλακίζονται από ψηφοφόρους τους και μη, και να αντιλαμβάνονται το “σάλιο του φτυσίματος ως βροχή”

Πολιτικοί να αδυνατούν απελπιστικά να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους , αλλά ποτέ να μην οδηγούνται σε παραίτηση

Πολιτικοί να υβρίζονται με φράσεις χυδαίες, να αλληλοκατηγορούνται ατιμώρητα και στο τέλος να λένε ότι δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα αλλά για πολιτικό !

Πολιτικοί να ασχολούνται συστηματικά με το real estate και να επικαλούνται το νόμιμο

Και πρόσφατα, πολιτικοί ,που σε καταγραφή συνομιλιών τους με “επιχειρηματία”, φέρονται να λένε απίστευτα πράγματα με γλώσσα υποκόσμου

Σχετικά πρόσφατα, Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κατασκευάσουν δέρμα σε πειραματόζωα, χρησιμοποιώντας αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού.

Το πειραματικό αυτό δέρμα κατά τους ερευνητές, είχε όλες τις ιδιότητες ενός φυσιολογικού δέρματος. Ακόμα και την ευαισθησία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Συνεπώς, ίσως η επιστήμη στο μέλλον δώσει λύση για τα “παχύδερμα”!..

Αλλά έως τότε, η κοινωνική παιδεία έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης των ορίων της ευαισθησίας που πρέπει να έχουν οι διάφορες ομάδες του κοινωνικού ιστού.

Όσον αφορά ειδικότερα το πολιτικό προσωπικό, την ευθύνη στην εκτίμηση του “πάχους του δέρματος” του, την έχει ο λαός και οφείλει να την εκφράζει με την ψήφο του, πριν επιληφθεί η δικαιοσύνη!

Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
είναι Καθηγητής Καρδιολογίας





























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ