Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Αυτά που λένε σχεδόν μονότονα οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά απλό: η κυβέρνηση αρχίζει να έχει πρόβλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα.
Ας αρχίσουμε με τα αυτονόητα. Μέσα σε μια πολιτική σεζόν, από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει 5,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, η Ν.Δ. είχε ποσοστό 37,5%. Με την ίδια εταιρεία (MEGA, 24/3/2021), τον Μάρτιο, το ποσοστό της Ν.Δ. έχει πέσει στο 32,3%.

Ας πάμε λοιπόν σε ένα αφελές ερώτημα: χρειάζονται δημοσκοπήσεις για να αντιληφθούμε τα αυτονόητα; Οσοι δεν ορκίζονται καθημερινά στο δόγμα «ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι τέλειο» καταλαβαίνουν και διά γυμνού οφθαλμού ότι η κυβέρνηση έχει μπερδέψει τον βηματισμό της στον δεύτερο και τον τρίτο κύκλο της πανδημίας. Λάθη, αστοχίες, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και ερασιτεχνισμοί έχουν πλήξει τον σκληρό πυρήνα της διακυβέρνησης, το αφήγημα δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, προκρίνει την επιστημονική διαχείριση και διαθέτει επαγγελματική επάρκεια.

Πώς πήγαμε από την ορθολογική διαχείριση στο «Οσα παίρνει ο άνεμος», ας το ψάξουν οι αρμόδιοι. Αρκεί να κατέβουν για λίγο από το καλάμι της αλαζονείας και του ναρκισσισμού.
Οι αριθμοί πάντως δεν κρύβουν κανένα μυστικό. Η πανδημία ανέβασε την κυβέρνηση σε αξιοπερίεργα δημοσκοπικά ρεκόρ, η πανδημία σήμερα πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης.
Για του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με τις έρευνες της Metron Analysis, τον Ιανουάριο το 55% έκρινε θετικά το έργο της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία, μόλις το 43% σήμερα. Πτώση 12 μονάδων μέσα σε ένα τρίμηνο.

Αυτά με τους αριθμούς. Μιλώντας με πολιτικούς όρους, φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας της που η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με σημαντική πολιτική φθορά. Μέχρι τώρα έμοιαζε με κυβέρνηση-τεφλόν, ακόμη και οι αστοχίες δεν σκίαζαν την εικόνα της. Η μετάβαση από μια κυβέρνηση-τεφλόν σε μια κανονική κυβέρνηση με φθορές και απώλειες είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει τον Κ. Μητσοτάκη και όσους στο Μαξίμου ασχολούνται με τον πολιτικό σχεδιασμό. Εκτός και αν έχουν παρασυρθεί και οι ίδιοι από τους «ύμνους» των «υμνωδών» τους.

Το δεύτερο προφανές σημείο που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα. Καθώς δεν μπορεί να εισπράξει απολύτως τίποτα από τις απώλειες της κυβέρνησης. Ούτε στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου, ούτε στους λεγόμενους ποιοτικούς δείκτες. Για παράδειγμα, ενώ μειώνονται παντού οι θετικοί δείκτες αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, τα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν συντριπτικά.

Μια θετική εξέλιξη είναι ότι τουλάχιστον στο περιβάλλον του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κάτι έχει αλλάξει. Αντί να επιτίθενται κατά ριπάς στα «σκοτεινά κέντρα εξουσίας» που υποκινούν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων επιχειρούν να «διαβάσουν» τους αριθμούς. Και να αποκρυπτογραφήσουν τις τάσεις. Κάτι είναι κι αυτό.

Αν αυτό τους βοηθήσει να εγκαταλείψουν την αριστερίστικη «σκουριά», την «αριστερά των κινημάτων», την αοριστολογία και μια αντιπολιτευτική τακτική του «ό,τι να ’ναι», τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ