Ηγέτες!
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ηγέτες!

Οσο προχωρούν οι μέρες τόσο πιο ξεκάθαρα φαίνεται -από τη συνολική εικόνα- ότι η υπόθεση της πανδημίας θα «ροκανίσει» σχεδόν ολόκληρο το 2021, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται απτά στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην απώλεια των ανθρώπινων ζωών. Τα εμβόλια βέβαια είναι εδώ και θα κάνουν τη διαφορά, θα φέρουν τη λύτρωση, πότε όμως; Ολοι ελπίζουν ότι η σωτηρία της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε θα «φανεί» το δεύτερο εξάμηνο - τότε υπολογίζεται η «ανάσα» στις Εντατικές και στα νοσοκομεία, η άρση των περιορισμών και φυσικά η σταδιακή επαναφορά της οικονομίας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι συμβαίνει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και όσα λέει ο κ. Τσίπρας μπορεί να ακούγονται σωστά -μπορεί και να είναι θεωρητικώς σωστά- μόνο που δεν γίνονται. Γιατί απλούστατα αν γινόταν έτσι, θα είχαν πάρει περισσότερα εμβόλια και οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, που είναι πιο μεγάλες και ισχυρές χώρες. Αρα η συζήτηση για να πάρουμε εκτός Ε.Ε. παρτίδες εμβολίων σε αυτή τη φάση είναι «να ’χαμε να λέγαμε», εκτός αν αποφασίζαμε να πάρουμε το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το έκαναν ακόμα και οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ή όχι;

Ναι, για να μην αδικούμε τη συζήτηση που άνοιξε -με αφορμή τις δηλώσεις και του κ. Τσίπρα, όπως και αρκετών άλλων με διαφορετικές ιδιότητες στην Ευρώπη-, η διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της διάθεσης των εμβολίων ήταν παντελώς λανθασμένη, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται.

Μπορεί να υπάρχει ακόμα χρόνος για μια πολιτική απόφαση -η αλήθεια είναι με άγνωστες νομικές και οικονομικές επιπλοκές- να «δεσμευτεί» η πατέντα ενός ή περισσοτέρων εμβολίων από τα κράτη και να διανεμηθεί προς παραγωγή όπου Γης. Αλλωστε δεν μπορεί να είναι οικονομικό το ζήτημα, αφού οι χώρες χάνουν ημερησίως πολύ περισσότερα χρήματα από τις επιπτώσεις της πανδημίας απ’ ό,τι θα κόστιζε όποια αποζημίωση στην Pfizer, στη Moderna ή αλλού.

Για την ακρίβεια, είναι τόσα τα δισεκατομμύρια που χάνονται κάθε μήνα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα όλων ανεξαιρέτως των οικονομιών των χωρών, που ουσιαστικά θα «άντεχαν» να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό για να πάρουν τις πατέντες των εμβολίων που ήδη κυκλοφορούν, αλλά και για όσα ακόμα πρόκειται να κυκλοφορήσουν εντός του 2021. Ποιοι αρχηγοί κρατών, όμως, θα πάρουν μια τέτοια απόφαση; Μοιραία λοιπόν έρχεται στη σκέψη του καθενός το τεράστιο έλλειμμα ηγεσιών που ζούμε σε μια τόσο ταραγμένη εποχή. Θα πείτε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ζήσαμε ένα πρωτόγνωρο γεγονός, «μια χούφτα» ψυχοπαρανοϊκούς τύπους να μπαίνουν στο Καπιτώλιο και για ώρες να καταλύουν τη δημοκρατία στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου. Τι συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία με το Brexit και μετά με την αλλοπρόσαλλη διαχείριση της πανδημίας από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, πώς γίνεται να κατέληξε το κόμμα της Θάτσερ (ακόμα και o Τσώρτσιλ από εκεί ξεκίνησε) στον Μπόρις -Πάνο Καμμένο- Τζόνσον; Πόσους νεκρούς και πόση ζημιά μπορεί να υποστεί μια χώρα που ήδη έχει ένα καλό εμβόλιο που ανακάλυψε δικό της πανεπιστήμιο και δική της φαρμακευτική εταιρεία; Απίθανο αλλά αληθινό.

Τι συνέβη στη Γαλλία που δεν μπορεί να κάνει ούτε 1.000 εμβόλια την ημέρα, αλλά παρέσυρε την Ε.Ε. σε παραγγελία ενός δικού της εμβολίου (Sanofi), που δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους; Και τι στη Γερμανία που ανακάλυψε πρώτη το εμβόλιο μέσω της γερμανικής BioNTech, αλλά παρακαλά σήμερα για μερικές ακόμα δόσεις;

Φοβάμαι ότι θα αργήσει πολύ μια νέα «φουρνιά» ηγετών και πολιτικών που απλά θα θυμίζει στους νεότερους όσα διδάχτηκαν στα βιβλία Ιστορίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ