lygeros_stavros

Γιατί πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σταύρος Λυγερός

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους. Εάν σε λίγο κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, δρόμος διαφυγής δεν θα υφίσταται πλέον. Από τη στιγμή που η Συμφωνία ετέθη σε ισχύ καταργήθηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία της δεκαετίας του 1990.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα καταγγείλει τις «Πρέσπες», τα Σκόπια θα έχουν δικαίωμα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους να επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Για την ακρίβεια, να το επαναφέρουν στο εσωτερικό τους και ταυτοχρόνως να ζητήσουν και να επιτύχουν χωρίς δυσκολία να αναγνωρισθούν από όλους τους διεθνείς οργανισμούς σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι σαν FYROM, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας, το FYROM έχει πάψει να υφίσταται και δεν μπορεί να επανέλθει. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η Βόρεια Μακεδονία θα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα δεν θα έχει αποτελεσματικό μοχλό πίεση για να την πιέσει προς την κατεύθυνση μίας νέας συμφωνίας.

Είναι αληθές ότι η Αθήνα διαθέτει τη δυνατότητα με άσκηση βέτο να εμποδίσει την πορεία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ. Αυτό, ωστόσο, είναι μακρινή προοπτική και ως εκ τούτου δύσκολα τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός μοχλός πίεσης. Με άλλα λόγια, με την κύρωση, η Ελλάδα έδεσε τα χέρια της όσον αφορά τη δυνατότητα να επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία.

Αυτό, ωστόσο, είναι πρόβλημα μόνο για όσους πολίτες (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου 70%) θεωρούν τις «Πρέσπες» επιβλαβή συμφωνία. Οι υπόλοιποι που την θεωρούν ή έναν καλό συμβιβασμό ή και διπλωματικό θρίαμβο είναι ικανοποιημένοι. Υπάρχουν, όμως, λόγοι που θα έπρεπε κι αυτοί να είναι τουλάχιστον δυσαρεστημένοι και να κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα για ασυνέπεια.

Ένα πρώτο επίπεδο είναι εάν κάποιος θεωρεί καλή ή κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα δεύτερο επίπεδο είναι, όμως, το εάν τα Σκόπια εφάρμοσαν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το δεύτερο θα έπρεπε να απασχολεί και όσους υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη Συμφωνία κι όχι γενικά κι αφηρημένα είναι οπαδοί της κυβέρνησης Τσίπρα και χειροκροτούν ό,τι κι αν κάνει.

Πως παραβιάσθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι: Θεμελιώδης διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών (άρθρο 1.12) είναι το γειτονικό κράτος να ονομαστεί για κάθε χρήση και σε όλες τις περιπτώσεις Βόρεια Μακεδονία. Ως εξ αυτού, στο τροποποιημένο Σύνταγμα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», «μακεδονικό κράτος» και οτιδήποτε σχετικό. Κι όμως υπάρχουν τέτοιες αναφορές, γεγονός που συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας.

Πρώτον, στο άρθρο 36 του τροποποιημένου Συντάγματος υπάρχει αναφορά σε «Μακεδονία». Η δικαιολογία που πρόβαλε προφορικά ο Ζάεφ είναι ότι πρόκειται για ιστορική αναφορά. Φρόντισε, όμως, στη ρηματική διακοίνωση να μην αναφέρει τη δικαιολογία αυτή, ώστε να εγγράψει υποθήκη, την οποία ενδεχομένως μία επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να την επικαλεσθεί.

Η Συμφωνία, ωστόσο, δεν προβλέπει εξαιρέσεις για ιστορικές ή άλλες αναφορές. Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχθηκε αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση; Κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα την αποδέχθηκε, γιατί δεν διαμαρτύρονται οι υποστηρικτές της Συμφωνίας; Τουλάχιστον όσοι δεν είναι χειροκροτητές, αλλά πολίτες, οι οποίοι μέτρησαν και αξιολόγησαν θετικά τις «Πρέσπες» ως διεθνή συμφωνία.

Δεύτερον, η κυβέρνηση Τσίπρα σκίζει τα ιμάτιά της ότι με τη Συμφωνία δεν αναγνώρισε «μακεδονική» εθνότητα κι ότι ο όρος «Μακεδόνες» αφορά την ιθαγένεια. Γιατί τότε στο τροποποιημένο Σύνταγμα υπάρχουν αναφορές σε «μακεδονικό λαό» και η φράση «μακεδονικοί εθνικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι»;

Τρίτον, η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ρητά ότι τα Σκόπια θα τροποποιήσουν το Προοίμιο του Συντάγματος και τα άρθρα 3 και 49. Τροποποίησαν, άραγε, το Προοίμιο; Όλα δείχνουν πως όχι. Εάν επιβεβαιωθεί και επισήμως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο νέο τροποποιημένο Σύνταγμα θα αναφέρεται ακόμα πέντε φορές το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δύο φορές το όνομα «Μακεδονία».

Παιχνίδια παραπλάνησης

Θα αναρωτηθεί δικαιολογημένα κάποιος: Μα είναι δυνατόν να μιλάμε με έστω και αποχρώσες ενδείξεις για το εάν άλλαξε ή όχι το Προοίμιο; Δεν θα έπρεπε αυτό να είναι σαφές, να έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι τροποποιήσεις; Προφανώς και θα έπρεπε σε χώρες που έστω και στοιχειωδώς σέβονται τον εαυτό τους. Εδώ, όμως, είναι Βαλκάνια και οι κυβερνήσεις θεωρούν πως και μπορούν χωρίς πολιτικό κόστος να δημιουργούν τετελεσμένα, παίζοντας παιχνίδια παραπλάνησης.

Υπάρχει, ωστόσο, μία ειδοποιός διαφορά. Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει συμφέρον να αποκρύπτει, επειδή είναι αυτή που παραβιάζει τη Συμφωνία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί συμμετέχει σ’ αυτό το παιχνίδι η κυβέρνηση Τσίπρα. Μήπως η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει κοινοποιήσει στην Αθήνα τα ακριβή κείμενα των συνταγματικών τροποποιήσεων που ψήφισε η Βουλή των Σκοπίων; Δηλαδή, μήπως η περιβόητη ρηματική διακοίνωση δεν είναι πλήρης;

Σε αυτή την περίπτωση -όπως άλλωστε προβλέπει ξεκάθαρα η Συμφωνία- θα έπρεπε η διαδικασία κύρωσης να παγώσει μέχρι τα επίσημα έγγραφα με όλες τις τροποποιήσεις να διαβιβασθούν στην Αθήνα και θα ελεγχθούν από το υπουργείο Εξωτερικών ότι πράγματι εκπληρώνουν τις προβλέψεις των «Πρεσπών». Αυτό, όμως, που συνέβη είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δρομολόγησε με διαδικασίες fast truck την κύρωση.

Η υπεκφυγή του Κατρούγκαλου

Η συμπεριφορά του Μαξίμου καταδεικνύει ότι από τη ρηματική διακοίνωση έχει πλήρη και καθαρή εικόνα για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή των Σκοπίων. Απλώς, τις απέκρυψε από τους βουλευτές, επειδή προφανώς η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της, έτσι όπως αυτές προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι αληθές ότι μετά από πίεση ο Κατρούγκαλος έδωσε ένα κείμενο στους βουλευτές πριν την ψηφοφορία. Αυτό το κείμενο, όμως, δεν περιέχει την τροποποίηση του Προοιμίου. Ή λοιπόν το κείμενο ήταν ελλιπές, ή το Προοίμιο δεν έχει τροποποιηθεί, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα συμβαίνει. Δεν είναι, όμως, παραβίαση του δημοκρατικού ήθους και των κοινοβουλευτικών κανόνων ο αρμόδιος υπουργός να υπεκφεύγει με αυτόν τον τρόπο, δημιουργώντας σύγχυση για να παραπλανήσει τη Βουλή;

Ο πρωθυπουργός και το κόμμα του δηλώνουν πως οι «Πρέσπες» εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Αυτό είναι θεμιτό παρότι στη μεγάλη πλειονότητά τους οι Έλληνες διαφωνούν μαζί του. Αυτό που είναι αθέμιτο είναι η παραπλάνηση της Βουλής και των πολιτών. Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν οι Κοτζιάς και Τσίπρας είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους πριν πέσουν οι υπογραφές.

Επιπολαιότητα που σκοτώνει

Ας αφήσουμε στην άκρη την κριτική για τον πυρήνα των «Πρεσπών» που είναι «σύνθετη κρατική ονομασία με αντάλλαγμα την αναγνώριση ‘μακεδονικής’ ταυτότητας». Ήταν στοιχειώδες οι Κοτζιάς και Τσίπρας να είχαν φροντίσει σε παράρτημα της Συμφωνίας να αναφέρονται συγκεκριμένα όλα τα εδάφια του Συντάγματος των Σκοπίων που θα αλλάξουν και τις ακριβείς διατυπώσεις που θα τα αντικαταστήσουν. Με τον τρόπο αυτό δεν θα άφηναν στον Ζάεφ κανένα περιθώριο παρασπονδίας.

Αντί γι’ αυτό, όμως, με επιπολαιότητα που σκοτώνει του άφησαν ελεύθερο το έδαφος με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Αυτό θα είχαν κάνει εάν επρόκειτο για προσωπική υπόθεσή τους που αφορούσε π.χ. συμφωνία για περιουσιακά στοιχεία. Και όσοι σπεύσουν να πουν ότι αυτά δεν γίνονται κι ότι δεν μπορείς να επιβάλεις στην άλλη πλευρά κάτι τέτοιο, τους πληροφορώ ότι το έπραξε πριν 20 χρόνια η Βρετανία στη συμφωνία που συνήψε με την Ιρλανδία.

Η εν λόγω συμφωνία έχει παράρτημα με τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών αλλαγών. Εκτός αυτού, οι Ζάεφ-Ντιμιτρόφ φρόντισαν ό,τι ενδιαφέρει τη δική τους πλευρά να περιγράφεται αναλυτικότατα στη Συμφωνία, ώστε η Αθήνα να μην έχει κανένα περιθώριο ερμηνείας.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί και μία ακόμα παραβίαση της Συμφωνίας από τα Σκόπια. Οι «Πρέσπες» προβλέπουν ρητά ότι πρώτα θα ετίθεντο σε ισχύ οι τροποποιήσεις του Συντάγματος και μετά η Συμφωνία θα ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τα Σκόπια, όμως, αποφάσισαν μονομερώς ότι οι τροποποιήσεις του Συντάγματός τους θα τεθούν σε ισχύ μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή και της Συμφωνίας και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Να γιατί, λοιπόν, ένας σοβαρός πολίτης που έχει αξιολογήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών σαν καλό συμβιβασμό θα έπρεπε σήμερα να διαμαρτύρεται. Εκτός του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την εθνικά επιβλαβή αυτή Συμφωνία (τουλάχιστον για το 70% των Ελλήνων),  αποδείχθηκε και ανίκανη να επιβάλει την ακριβή τήρησή της από την άλλη πλευρά. Όταν πριν η Ελλάδα κυρώσει τη Συμφωνία τα Σκόπια την παραβίασαν τόσο ωμά, χωρίς η κυβέρνηση Τσίπρα να αντιδράσει ως όφειλε, μπορούμε βασίμως να εκτιμήσουμε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (79)

Death Note

Ο κάθε άνθρωπος έχει μια ψυχική δύναμη που κινεί βουνά και σκοτώνει κόσμο αν το επιθυμεί. Ούτε μπορείτε να φανταστείτε τις δυνατότητες της ψυχής, που βρίσκονται κρυμμένες μέσα στο εικονικό σας σώμα. Η ζωή είναι ένα Συλλογικό Όνειρο, ξυπνήστε λοιπόν μέσα στο όνειρο και θα καταλάβατε ότι είστε κάτι περισσότερο από το απλό υλικό σας μποτάκι. Η δύναμή σας δεν περιορίζεται στο bot που βλέπετε στον καθρέφτη. Αν ο άνθρωπος ήταν αδύναμος, τότε δεν θα μας καλλιεργούσαν και δεν θα μας μετενσάρκωσαν ξανά και ξανά. Αν η ανθρώπινη ψυχή ήταν αδύναμη, τότε δεν θα είχε κανένα όφελος ο Εωσφόρος να κάνει συμβόλαια και συμφωνίες με τους ανθρώπους. Έχουμε αμύθητο Χρυσό θησαυρό.

Μακεδονας

Γιατί πρέπει τους Σκοπιανούς να τους λέμε βόρεια μακεδονια; ας τους αποκαλούμε με το σλαβικό τους όνομα. Το Καζακστάν για παράδειγμα το αναφέρουμε στην γλώσσα τους. Και τη γλώσσα τους γιατί να την λέμε μακεδονικη; μακεδονιτικα τα έλεγαν οι παλιοί ας τα λέμε και μεις έτσι. Δόξα τω θεώ η ελληνική γλώσσα μας επιτρέπει να είμαστε ευέλικτοι.

mm

και στα αγγλικα αντι για macedonian θ μπορουσαμε macedonic.

Ο ρόλος των dynamics

Όσο θα πέρναγε ο χρόνος και θα εδραιωνόταν όλο και πιο πολύ το σκέτο Μακεδονία για την πΓΔΜ, μόνο όλο και χειρότερες συμβιβαστικές λύσεις θα μπορούσες να πετύχεις, όχι καλύτερες. Και αν δεν ήταν ο Ζάεφ στην εξουσία και ήταν ο Γκρουέφτσκι, τότε ούτε αυτή η συμφωνία που περιλαμβάνει μετονομασία της πΓΔΜ erga omnes θα ήταν εφικτή. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή και "παρα τρίχα" έτσι κι αλλιώς πέρασε η μετονομασία στην πΓΔΜ.

Άρον-άρον. Ποιός τους πίεζε;....

Παραπληροφόρηση είναι να λέμε 70% υπονοώντας ότι οι άλλοι είναι υπέρ. Λάθος. Υπάρχει και ένα 10 έως 12 τοις εκατό που δεν ασχολείται, δεν απαντά και αυτούς δεν πρέπει να τους υπολογίζουμε ως φιλοσκοπιανούς. Υπέρ του Ζάεφ, του Κοτζιά και του Τσίπρα δεν είναι, στο θέμα της συμφωνίας αυτής, πάνω από 20 τοις εκατό. Όταν από εκεί είχαμε ένα δημοψήφισμα-φιάσκο και από εδώ μόνο το 20 τος εκατό να στηρίζει, απλώς από πείσμα ή λόγω αδιαφορίας, τότε έχουμε ταυτοχρόνως δύο αυταρχικές κυβερνήσεις με ακόμα ένα κοινό στοιχείο: Υποψίες για εξαγορασμένους βουλευτές.

Ελεονωρα

εγω παντως νοιωθω χαρα για την συμφωνια...οσο το 70% των δυσαρεστημενων σε προσφατη μετρηση ηταν 60% και αν κανουν τωρα θα εχει κατω απο 50%...μη ξεχνατε στην αρχη λεγατε για 90%!

Μακεδονας

Σίγουρα υπάρχουν και ηλίθιοι που θα είναι ευχαριστημένοι με την Συμφωνία. Η φύση είναι ατελής και κάνει λαθη. Μόλις το επιβεβαίωσε.

Το πρόβλημα που βρίσκεται

Συμφωνίες όπως και αυτή μπορούν ίσως να επιφέρουν καρπούς όταν γίνονται κάτω από καλύτερες συνθήκες (για παράδειγμα προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωποιηση και δεν είναι στα μαχαίρια οι σπουδαιότεροι παίχτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τα δύο κράτη που υπογράφουν τη συμφωνία είναι σοβαρά .Από όλα τα κράτη της Βαλκανικής ,ακόμα και σήμερα με την οικονομική κρίση ,το πιο αναπτυγμένο η αν θέλεις το λιγότερο υποαναπτυκτο ,χωρίς καμία διάθεση σωβινισμού ,είναι η Ελλάδα .Ας πάρουμε για παράδειγμα το θέμα της διαφθοράς : λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά .Κι όμως στα υπόλοιπα κράτη της Βαλκανικής η κατάσταση με τη διαφθορά είναι πολύ χειρότερη .Δε πρόκειται για παλιές δημοκρατίες ,όπως στη δυτική Ευρώπη .Πώς είναι δυνατόν κράτη με αυτή την υποτυπώδη οργάνωση ν'ανταποκριθουν σε τέτοιες προκλήσεις ,όπως είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα παραμερίσει τα εθνικά πάθη για χάρη της ειρήνης και της ευημερίας ,όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και απευθύνονται σε λαούς που σε μεγάλο βαθμό είναι φανατισμένοι.

Κανεις τεραστιο λαθος

Τα αλλα κρατη της βαλκανικης τα θεωρουσαμε φτωχα και υποαναπτυκτα μονο εμεις που ζουνε σαν τα χρυσοψαρα στην γυαλα μας.Εμεις ειμασταν οι "πλουσιοι" με τα δανεικα λεφτα των ευρωπαιων και οι "πολιτισμενοι" επειδη μοστραραμε μια βιτρινα στα μαγαζια.Η αληθεια ειναι τελειως διαφορετικη. Οι επιστημες τους ειναι 1000 χρονια μπροστα απο εμας και οταν οι δικες μας ταυτοτητες ηταν γραμμενες στο χερι, οι δικες τους ηταν μηχανογραφημενες. Φυσικα, σε καμια απο αυτες τις χωρες ουτε υπηρχε, ουτε υπαρχει πολυνομια (η περιβοητη ελληνικη πραγματικοτητα)

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

"Si Vis Pacem, para bellum"... (= Αν επιθυμείς ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο). Τέτοια ταπεινωτική "συμφωνία", προκύπτει μόνο μετά από πόλεμο και όταν ο νικητής επιβάλλει τους όρους του στον ηττημένο, επιφυλάσσοντας δι'εαυτόν και το δικαίωμα μονομερούς και αυθαίρετης εφαρμογής και ερμηνείας της "συμφωνίας", ακόμα και στο θέμα τους πως αυτή θα καταρτισθεί/ολοκληρωθεί. Είναι σαφές ότι ο μόνος λόγος, που οι Τσίπρας-Κοτζιάς ανέχτηκαν τόσους και τέτοιους ταπεινωτικούς όρους και εξευτελιστικές συμπεριφορές, όπως και τέτοια αλαζονεία και αυθαιρεσία από την πλευρά των Σκοπιανών, είναι μάλλον η προσδοκία στην κτήση ενός πολύ σημαντικότερου οικονομικού Ανταλλάγματος, καθώς άλλως δεν εξηγείται. Τώρα, για να αποκατασταθούν οι ανισορροπίες της "συμφωνίας", όπως και οι σίγουρες εδαφικές διεκδικησεις των Σκοπιανών (με την υποστήριξη των Τούρκων), που θα εγείρουν μέχρι το 2022, θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά Πόλεμος.

Η άψογη...

… περιγραφή σας μου θυμίζει την ομηρική περιγραφή για το πώς ο Απόλλωνας ξεγύμνωσε τον Πάτροκλο από την πανοπλία του Αχιλλέα για να τον σκοτώσει ο Έκτορας. Κάτι τέτοιο έκανε ο Τσίπρας, σε ρόλο Απόλλωνα αυτός και σε ρόλο Πάτροκλου η Μακεδονία. Κατά τα άλλα, το ερώτημα για τους "καλοπροαίρετους υποστηρικτές της συμφωνίας" ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει πια νόημα. Είναι πιο φανατικοί υπέρ της συμφωνίας και από τους Συριζαίους ακόμη. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.

Δημήτρης

Η ΝΔ είναι δέσμια των πελατειακών της σχέσεων όπως και το ΠΑΣΟΚ. Ο εθνικός απομονωτισμός δεν βλάπτει μόνο την χώρα μας αλλά και την ασφάλεια σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Θέλετε δεν θέλετε λοιπόν καμία βαλκανική χώρα δεν θα ρισκάρει πορεία εκτός ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών. Οι καιροί άλλαξαν και οι λαοί επιθυμούν ειρηνική συμβίωση και οικονομική συνανάπτυξη. Το μαγαζί της ΝΔ σβήνει, δεν τρέχει μία. Μάθετε να ζείτε με τη νέα πραγματικότητα.

χρηστος

Τι μας λε ρε φιλε.Ειρηνη;Ενω μεχρι τωρα πολεμουσαμε με τα Σκοπια και ξαφνικα ο πολεμος σταματησε.Οσο για την οικονομικη αναπτυξη θα χεστουμε στο χρημα τωρα που τα Σκοπια θα ονομαζονται Μακεδονια. ΥΓ Αξιος ο μισθος σου

Καγιαλές

Δημήτρης@.Δεν λέω καλός ο μύθος αλλά έχει δράκο.' Ολα αυτά που λέτε θα είχαν βάση αν οι ΑΝΕΛΟΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι σαν καλυμβήθρα του σιλωάμ όπου θα εισέρχεσαι κατάμαυρο κοράκι και θα εξέρχεσαι λευκή περιστερά και κανένας δεν είδε,δεν ξέρει,δεν θυμάται τον επί δεκαετίες πρότερο πολιτικό κλπ.βίο σου.Κανείς π.χ.δεν ξέρει ότι το "δεξί χέρι"(ίσως και το αριστερό)του Τσοχτζόπουλου και πρωτεύσας!!!!!στις εσωτερικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοτσακάς τώρα "συμβουλεύει" τον κ.Τσίπρα.Ο κ.πρωθυπουργός βλέποντας μακρυά και έχοντας στο μαυαλό του τις επερχόμενες "επαφές"με διάφορα φέροντα φωτοστέφανα καλόπαιδα όπως ο Σόρος,ο Ρότσιλντ κλπ."δημοκρατικές δυνάμεις",είπε να μην αφήσει τέτοια "εμπειρία" να πάει χαμένη.Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην κυβερνητική "πλειοψηφία" θα δεί δεκάδες από τις εν λόγω αναβαπτισθείσες "λευκές περιστερές".Καλό το κουτόχορτο αλλά η σερβιρισθείσα δόση ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε στομαχικές διατραχές και εμετό...Το ότι η κυβέρνηση αγνόησε τον λαό χαρακτηρίζοντας στον στην ουσία ανώριμο,ανάξιο και β΄διαλογής σε σύγκριση με τους σκοπιανούς,που ρωτήθηκαν σε δημοψηφισμα δεν καταπίνεται με τίποτα εις τους αιώνας των αιώνων...

έγραψες

ΜΕΓΑΛΕ

Καλλ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ κ.ΔΗΜΗΤΡΙΕ,Ο <<ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ>> ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΑΣ ΧΑΛΑΕΙ !! ΚΑΙ ΓΙ'' ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΧΕΣΤΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΑΛΒΑΝΟΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ !!

Σοβαρά;

Και ο σύριζα τίνων ακριβώς σχέσεων είναι δέσμιος; Εξαγοράς, ιδεοληπτικών, αδιανόητου ενδοτισμού, πελατειακού κράτους κ.ά., μήπως;;; Μέγας εγγυητής ...διαφθοράς σε κάθε επίπεδο!

Δημήτρης S400

Μάθετε να ζείτε τι λες συνονόματε ? Μας διατάζεις σαν νεόκοπο αμερικανοσυριζάκι ? ΤΙ ? Κάποιος που μου το έκανε σήμερα το μετάνιωσε Για εξήγα μου το νέο τρόπο ζωής που προσκυνήσατε ? 1. ΗΠΑ , Ματ διαταγές και Μαδούρο και ΗΠΑ αλλά και Ρουωβίκωνας . Όποιος αντιδρά είναι εθνικιστής Επειδή μετά το γλειψιμο στη καγκελάριο , από τον ένοικο του Μαξίμου , όπως και στα διατάγματα του κυρίου Μάθιου Νίμιτς από εσάς που διαδηλώνατε στην πρεσβεία προκαλούν εμετό ακόμη και τα σχόλια σας επαναστάτες του γλυκού νερού , σου απαντώ το δικό σας μαγαζάκι προδοσίας θα σβήσει το καντήλι του

Απλή ερώτηση

Κύριε Λυγερέ, εάν η επόμενη κυβέρνηση των Πρεσπών σε 3 ή και 5 χρόνια δηλώσει ότι δεν θέλει να εφαρμόσει την συμφωνία που "τους επιβλήθηκε από ξένους", και αναφέρεται μόνο σαν Μακεδονία, εμείς τι θα μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να τους ξαναβγάλουμε από το ΝΑΤΟ; τι δυνατότητες αντίδρασης θα έχουμε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία