Γιατί είναι ρεαλιστικός ο στόχος του Προϋπολογισμού
liargovas

Παναγιώτης Λιαργκόβας

Γιατί είναι ρεαλιστικός ο στόχος του Προϋπολογισμού

Για το 2020, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπει οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,8%. Η μεγέθυνση αυτή θα προέλθει από τις αυξήσεις στην ιδιωτική κατανάλωση (+1,8%), τις επενδύσεις (+13,4%) και τις εξαγωγές (+5,1%).

Είναι ρεαλιστικές οι προβλέψεις αυτές; Ναι, είναι αρκετά ρεαλιστικές, ίσως αποδειχθούν και συντηρητικές. Η εκτίμησή τους βασίζεται σε δύο βασικά δεδομένα. Πρώτον, ότι το εξωτερικό περιβάλλον παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης. Πράγματι, η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ οι αβεβαιότητες στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν έχουν αποκλιμακωθεί. Αρα θα συνεχίσει η διεθνής αβεβαιότητα και μεγάλες οικονομίες θα επηρεαστούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης δεν μπορεί να προέλθει από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε για παράδειγμα το 2018, όπου οι εξαγωγές είχαν σημειώσει αύξηση 8,7%. Το δεύτερο δεδομένο, το οποίο μετριάζει τις προοπτικές ανάπτυξης, είναι οι υψηλοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με βάση το προσχέδιο, επιτυγχάνεται το 2020 το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και έτσι δεν διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία. Υπάρχει όμως μια διαφορά έναντι των προηγούμενων ετών. Στον Προϋπολογισμό του 2020 τερματίζεται η πολιτική των υπερ-πλεοανασμάτων, την οποία βιώσαμε την περίοδο 2016-18. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά μεγέθη: το 2016, ενώ ο συμφωνημένος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 0,5%, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 3,71%, δηλαδή υπέρβαση κατά 3,21%.

Το 2017 ο στόχος ήταν 1,75% και το τελικό αποτέλεσμα 4,18%. Για το 2018 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 3,5% και 4,32%. Το 2019 που άρχισε η αλλαγή αυτής της πολιτικής, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται στο 3,68% έναντι στόχου 3,5%. Σε απόλυτα νούμερα, η συνολική υπέρβαση στόχων κατά την περίοδο 2016-18 έφτασε τα 11,4 δισ. ευρώ. Για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό, υπήρξε υπερφορολόγηση και μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή επιπλέον λιτότητα που δηλητηρίασε την ελληνική οικονομία, αύξησε τις ανισότητες και τη φτώχεια και δημιούργησε πρόσθετες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 18,1 δισ. ευρώ. Είναι πολύ θετικό, λοιπόν, το γεγονός ότι αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής καταργώντας σε πρώτη φάση τις σημαντικές υπερβάσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι των στόχων. Η μείωση των υπερβάσεων αυτών είναι το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση της μείωσης των ίδιων των στόχων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως αναγνωρίζει το ίδιο το προσχέδιο.

Η εντυπωσιακή προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων κατά 13,4% είναι απολύτως ρεαλιστική αν δει κανείς τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής συγκυρίας. Ολοι κινούνται ανοδικά μετά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος στις 107,0 μονάδες βάσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι 100,7 μονάδων στο δεύτερο τρίμηνο.

Η ανάκαμψη του όγκου οικοδομικής δραστηριότητας από τον Απρίλιο του 2019, που αντανακλά την αύξηση πραγματικών επενδύσεων σε κατοικίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 13,1% σε ετήσια βάση, υποδηλώνει ότι η στεγαστική αγορά βρίσκεται σε τροχιά εξομάλυνσης παρά τη μειωμένη προσφορά τραπεζικών πιστώσεων.

Τέλος, η αύξηση αποθεμάτων στην οικονομία μεταξύ τρίτου τριμήνου 2018 και πρώτου τριμήνου 2019 ευνοεί την περαιτέρω ανάκαμψη των επενδύσεων.

Κλείσιμο
Τέλος, με δεδομένη τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος αλλά και της έμμεσης φορολογίας, η προβλεπόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% κρίνεται επίσης ρεαλιστική. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το επίπεδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος. Ο δείκτης αυτός ανήλθε τον Αύγουστο του 2019 στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007 (108,4 μονάδες), ξεπερνώντας ακόμη και τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη (103,1 μονάδες), ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα του 2000, όταν η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη.


* Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ