ΤσιπρΟικονόμικς
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

ΤσιπρΟικονόμικς

Δεν είχα ξανακούσει ποτέ τον πρωθυπουργό να μιλά για μετοχές,όμως μπορώ να πω ότι μου έκανε εντύπωση η φράση του " Για να ανέβει η μετοχή της Εθνικής πρέπει να πάει καλά η οικονομία.''

Το βέβαιο είναι ότι η οικονομία θα πρέπει να πάει καλά για να μην χρειαστούμε άλλη ανακεφαλαιοποίηση.Τότε θα είναι βέβαιο ότι οι νέοι μέτοχοι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους όπως οι προηγούμενοι.

Μέχρι τότε όμως ο δρόμος είναι μακρύς και με πολλές κοφτές στροφές,που θα πρέπει να ξεπεράσει ανέπαφο το τραπεζικό σύστημα.Το τραπεζικό σύστημα όμως δεν σηκώνει άλλο παιχνίδι. Αποδείχθηκε πόσο επικίνδυνα εξελίσσονται τα παιχνίδια και οι πολιτικές διεργασίες που παίζονται στην πλάτη του.Η διαπραγμάτευση κόστισε για όλους ακριβά και για τον λόγο αυτό οι πολιτικές αρχές πρέπει να είναι δυο φορές προσεκτικότερες αυτήν την φορά.

Κλείσιμο
Ακόμη και τώρα το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει ρευστότητα στην αγορά , διατηρεί μια σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις δυσανάλογη και λειτουργεί μέσα σε μια υφεσιακή οικονομία. Γλύτωσε μεν το χειρότερο αλλά δεν μπορεί ακόμα να δανειστεί από τις αγορές και κυρίως αναμένει το τελικό πλαίσιο με τα κόκκινα. Για τον λόγο αυτό και ο Ντάιζεμπλουμ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί με έμφαση στα κόκκινα δάνεια. Και αυτό φαίνεται να κυριαρχεί στα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών, ότι δηλαδή χωρίς την άμεση διαχείριση των κόκκινων δανείων η οικονομία δεν θα μπορέσει αν ανακάμψει.

Το κουαρτέτο ήλθε και οι τελικές συζητήσεις ξεκίνησαν. Θεωρητικά σε λίγο καιρό οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν επί του πρακτέου. Και το τραπεζικό σύστημα αυτήν την φορά δεν πρέπει μόνο να επιβιώσει αλλά και να επιτύχει στην αναδιάρθρωση, ώστε η οικονομία στο σύνολό της να ανακάμψει, για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν.

Η ανάκαμψη της οικονομίας όμως είναι το βασικό αντικείμενο που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το κυβερνητικό επιτελείο. Αφού προσαρμόζεται τόσο στα ευρωπαϊκά δεδομένα και ο πρωθυπουργός δείχνει ότι σε λεκτικό επίπεδο εμφανίζεται τόσο διατεθειμένος να υποστηρίξει και να προασπιστεί την συμφωνία που υπέγραψε,έφτασε η ώρα των πράξεων.

Εχουμε πει ότι ο πρωθυπουργός θα κριθεί από την πορεία του ελληνικού ομολόγου και την πορεία της ανεργίας. Το πρώτο τις τελευταίες ημέρες δεν πάει καλά, καθώς η απόδοσή του, που αντιστοιχεί στο κόστος δανεισμού του δημοσίου ανεβαίνει. Για το δεύτερο είναι νωρίς ακόμα,όμως η κοινωνία έχει προσδοκίες. Εν αναμονή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εφόσον η συμφωνία του Ασφαλιστικού συνδυασθεί με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών,όσον αφορά την στην επίπτωσή της στην απασχόληση.

Η αγορά και η οικονομία περιμένει τώρα αποτελέσματα από την διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός μπορεί να έμαθε να επιχειρηματολογεί γιατί είναι καλύτερο το δημόσιο να έχει μικρότερο ποσοστό σε μια ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε σχέση με μιαν που εκκαθαρίζεται ,όμως τα αποτελέσματα θα φανούν στην πράξη. Αφού διαφοροποιήθηκε από τις αλλοπρόσαλλες τακτικές Βαρουφάκη,που ακόμα και σήμερα αρθρογραφώντας ζητά τα ρέστα(!) γιατί το ελληνικό δημόσιο έχασε 20 δισ στις τράπεζες,καλείται να υλοποιήσει όλα αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει.

Κάποτε συνήθιζαν να λένε ότι το πολιτικό παιχνίδι δεν κρίνεται στην οικονομία. Είναι βέβαιο όμως πια ότι αυτό θα είναι και το βασικό κριτήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network