FATOUSISS

Το τέλος του μνημονίου και η κυβερνητική παροχολογία

Νίκος Χ. Φατούσης

Δεν σταματούν οι αναφορές και οι δηλώσεις των στελεχών και των ανθρώπων της συγκυβέρνησης , δηλ. Σύριζα και ΑΝΕΛ για το τέλος της δανειακής σύμβασης, το κοινώς δηλαδή αποκαλούμενο ‘’μνημόνιο ‘’ (*).

Το μνημόνιο, το 3ο και το πιο επώδυνο, το οποίο ως γνωστό αυτοί (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ) διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν, περιλάμβανε οικονομικά μέτρα (μεταρρυθμίσεις) δυσβάσταχτα για την Ελληνική κοινωνία με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής που φτάνει μέχρι το 2025 ! Στο διάστημα αυτό οι Έλληνες πολίτες θα υποστούν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματά τους, κυρίως οι συνταξιούχοι, ενώ οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα κληθούν να καταβάλουν σε διάφορες μορφές πολλά χρήματα προκειμένου να λειτουργήσει η κρατική μηχανή και να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπονται.

Παράλληλα δεν διαφαίνεται να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση και να αυξηθεί το εισόδημά τους ενόσω οι επενδύσεις και η ανάπτυξη στη χώρα καθυστερεί και αντί να πλησιάζει, μάλλον απομακρύνεται.
Ως γνωστό, ο στόχος του προϋπολογισμού του 2018 που προέβλεπε +11,8% αύξηση των επενδύσεων δεν επιτεύχθηκε, αντίθετα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο εξάμηνο παρατηρήθηκε μείωση κατά -7,8% και με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο στόχος επαναπροσδιορίζεται σε +0,8%. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός το δεύτερο αυτό εξάμηνο που διανύουμε θα πρέπει να υπάρχει αύξηση επενδύσεων κατά +10%! Πράγμα τελείως ανέφικτο . Όσο για τον προϋπολογισμό του 2019 που υποβλήθηκε, είναι για γέλια καθότι το ένα σενάριο είναι με κομμένες τις συντάξεις και το άλλο με όχι κομμένες ! Παγκόσμια πρωτοτυπία.
Οι αγορές μπροστά στην εικόνα αυτή είναι επιφυλακτικές, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν για την Ελλάδα υψηλά και την δυνατότητα για κανονικό δανεισμό περιορισμένη.

Οι κυβερνώντες, για να ισοσταθμίσουν την αποτυχία αυτή και σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους πολίτες, αναζητούν ‘’διέξοδο’’ ανακοινώνοντας διάφορες παροχές, στατικού χαρακτήρα, και υποτιμητικής μέχρι επικίνδυνης σύλληψης ώστε να απαλύνουν την δυσαρέσκειά τους και να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους. Έτσι, μελετούν και εκπονούν σχέδια για παροχές που μοιάζουν με αναδιανομή της μιζέριας και της φτώχειας. Η πίτα είναι συγκεκριμένη και αν δεν μεγαλώσει, μεγαλύτερο κομμάτι για τους εργαζόμενους και επαγγελματίες δεν θα υπάρξει. Μόνο με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη είναι δυνατό να υπάρξει αύξηση του εισοδήματός των και των εσόδων του κράτους. Όμως, κάτι τέτοιο με την κυβέρνηση αυτή, που μένει προσκολλημένη στην υπερβολική φορολογία, στην εργασιακή ασάφεια, στην φορολογική αστάθεια, στην κυβερνητική ασυνεννοησία, στην επιχειρηματική εχθρότητα, στην αμφισβητούμενη δημόσια ασφάλεια, στην επενδυτική ανελαστικότητα, δεν διαφαίνεται.

(*) Μνημόνιο (Memorandum Of Understanding / MoU) είναι ένα έγγραφο – σύμβαση, το οποίο υπογράφουν δύο μεριές: αυτή που το επιβάλλει και αυτή που δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
Νίκος Χ. Φατούσης
Ναύαρχος ε.α.
Τομεάρχης Νέας Δημοκρατίας
στη ΝΟΔΕ Β4

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, σας απομένουν πέντε, (5), μήνες και είκοσι επτά, (27), ημέρες...

Θεωρώντας ότι την 19-05-2019 θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές και ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, (οι ευρωεκλογές και δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή, 26-05-2019), ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, σας απομένουν έξι, (6), μήνες και είκοσι επτά, (27), ημέρες... Δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές διεξάγονται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, (η οποία διορίζεται έναν, (1), περίπου μήνα πριν από την ημερομηνία των εθνικών εκλογών), τότε σας απομένουν λιγότερο από έξι, (6), μήνες ακόμη πραγματικής εξουσίας, δηλαδή καταστροφικής διακυβέρνησης της πατρίδας μας.

Να είσαι καλά φίλε.

Μας άνοιξες τα μάτια και καταλάβαμε πως θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα στο άμεσο μέλλον, στην πατρίδα μας. Αυτονόητο είναι το ότι θα ψηφίσουμε τη Νέρα Δημοκρατία με χέρια και με πόδια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία