Το τέλος του μνημονίου και η κυβερνητική παροχολογία
FATOUSISS

Νίκος Χ. Φατούσης

Το τέλος του μνημονίου και η κυβερνητική παροχολογία

Δεν σταματούν οι αναφορές και οι δηλώσεις των στελεχών και των ανθρώπων της συγκυβέρνησης , δηλ. Σύριζα και ΑΝΕΛ για το τέλος της δανειακής σύμβασης, το κοινώς δηλαδή αποκαλούμενο ‘’μνημόνιο ‘’ (*).

Το μνημόνιο, το 3ο και το πιο επώδυνο, το οποίο ως γνωστό αυτοί (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ) διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν, περιλάμβανε οικονομικά μέτρα (μεταρρυθμίσεις) δυσβάσταχτα για την Ελληνική κοινωνία με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής που φτάνει μέχρι το 2025 ! Στο διάστημα αυτό οι Έλληνες πολίτες θα υποστούν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματά τους, κυρίως οι συνταξιούχοι, ενώ οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα κληθούν να καταβάλουν σε διάφορες μορφές πολλά χρήματα προκειμένου να λειτουργήσει η κρατική μηχανή και να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπονται.

Παράλληλα δεν διαφαίνεται να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση και να αυξηθεί το εισόδημά τους ενόσω οι επενδύσεις και η ανάπτυξη στη χώρα καθυστερεί και αντί να πλησιάζει, μάλλον απομακρύνεται.
Ως γνωστό, ο στόχος του προϋπολογισμού του 2018 που προέβλεπε +11,8% αύξηση των επενδύσεων δεν επιτεύχθηκε, αντίθετα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο εξάμηνο παρατηρήθηκε μείωση κατά -7,8% και με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο στόχος επαναπροσδιορίζεται σε +0,8%. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός το δεύτερο αυτό εξάμηνο που διανύουμε θα πρέπει να υπάρχει αύξηση επενδύσεων κατά +10%! Πράγμα τελείως ανέφικτο . Όσο για τον προϋπολογισμό του 2019 που υποβλήθηκε, είναι για γέλια καθότι το ένα σενάριο είναι με κομμένες τις συντάξεις και το άλλο με όχι κομμένες ! Παγκόσμια πρωτοτυπία.
Οι αγορές μπροστά στην εικόνα αυτή είναι επιφυλακτικές, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν για την Ελλάδα υψηλά και την δυνατότητα για κανονικό δανεισμό περιορισμένη.

Οι κυβερνώντες, για να ισοσταθμίσουν την αποτυχία αυτή και σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους πολίτες, αναζητούν ‘’διέξοδο’’ ανακοινώνοντας διάφορες παροχές, στατικού χαρακτήρα, και υποτιμητικής μέχρι επικίνδυνης σύλληψης ώστε να απαλύνουν την δυσαρέσκειά τους και να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους. Έτσι, μελετούν και εκπονούν σχέδια για παροχές που μοιάζουν με αναδιανομή της μιζέριας και της φτώχειας. Η πίτα είναι συγκεκριμένη και αν δεν μεγαλώσει, μεγαλύτερο κομμάτι για τους εργαζόμενους και επαγγελματίες δεν θα υπάρξει. Μόνο με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη είναι δυνατό να υπάρξει αύξηση του εισοδήματός των και των εσόδων του κράτους. Όμως, κάτι τέτοιο με την κυβέρνηση αυτή, που μένει προσκολλημένη στην υπερβολική φορολογία, στην εργασιακή ασάφεια, στην φορολογική αστάθεια, στην κυβερνητική ασυνεννοησία, στην επιχειρηματική εχθρότητα, στην αμφισβητούμενη δημόσια ασφάλεια, στην επενδυτική ανελαστικότητα, δεν διαφαίνεται.

(*) Μνημόνιο (Memorandum Of Understanding / MoU) είναι ένα έγγραφο – σύμβαση, το οποίο υπογράφουν δύο μεριές: αυτή που το επιβάλλει και αυτή που δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
Κλείσιμο
Νίκος Χ. Φατούσης
Ναύαρχος ε.α.
Τομεάρχης Νέας Δημοκρατίας
στη ΝΟΔΕ Β4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ