Το μεγάλο στοίχημα: Καμία κοινωνική επιβάρυνση
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Το μεγάλο στοίχημα: Καμία κοινωνική επιβάρυνση

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του στο BBC (η οποία συζητήθηκε αρκετά, αλλά μάλλον για τους λάθος λόγους) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έκανε την παραμικρή νύξη «για οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές παροχές. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι αιτία των προβλημάτων είναι ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. 

Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς. Κανείς από εμάς δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε αυτές οι ελαφρύνσεις να υλοποιηθούν στον Προϋπολογισμό του 2020».
Ο πρωθυπουργός απαντούσε στο καίριο και καυτό ερώτημα της δημοσιογράφου σχετικά με το «πού θα βρεθούν τα λεφτά για τις φοροελαφρύνσεις που έχετε εξαγγείλει». Χάρη στην ερώτηση της Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, ο πρωθυπουργός βρήκε την αφορμή να αναφερθεί στο πραγματικό ζήτημα-κλειδί, το στοιχείο εκείνο που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία της κυβέρνησής του: το αν δηλαδή θα καταφέρει να αποφύγει τη λήψη δυσάρεστων για τον λαό επιπλέον μέτρων.

Πρόκειται για έναν κίνδυνο που πάντα απειλεί την αξιοπιστία και το πολιτικό κεφάλαιο κάθε νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα ανάληψης της εξουσίας. Είναι η περίοδος κατά την οποία οι νεοεκλεγέντες έρχονται αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα συνήθως πολύ χειρότερη απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Εν προκειμένω, με μια οικονομία πολλαπλά ναρκοθετημένη ή, στην καλύτερη περίπτωση, ρυθμισμένη να κινηθεί στις ράγες της υπερφορολόγησης και της πενιχρής ανάπτυξης για την επίτευξη των εξαιρετικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

 Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επιλογή. Εχει δεσμευτεί προεκλογικά να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα στη χώρα με συγκεκριμένες δραστικές παρεμβάσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Εχει δεσμευτεί να δημιουργήσει συνθήκες ανακούφισης της μεσαίας τάξης από την αφαίμαξη που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια - ιδιαίτερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να θέλει να κάνει τη ζωή του ακόμη πιο δύσκολη και να αφαιρέσει οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι ο ίδιος που επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία ώρα για χάσιμο». Αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν απευθύνεται μόνο στους συνεργάτες του. Το εισπράττει και το καταγράφει η αντιπολίτευση, ενώ το ίδιο κάνουν και οι πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 20% και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Ολα αυτά είναι μέτρα που εξασφάλισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας - αν και θα ισχύσουν βέβαια από 1/1/2020.

Είναι σημαντικό, όμως, να ψηφιστούν στην ώρα τους και να λειτουργήσουν σαν οργανικά κομμάτια ενός ευρύτερου σχεδίου που θα οδηγήσει την οικονομία σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης. Ολες οι εκπτώσεις είναι πολυαναμενόμενες και λίαν ευπρόσδεκτες. Η μόνη έκπτωση που δεν θα συγχωρεθεί στον κ. Μητσοτάκη είναι στην τήρηση όσων έχει υποσχεθεί.

Κλείσιμο
Εφόσον αποδειχθεί συνεπής σε αυτά, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία αν έχει λίγες γυναίκες στην κυβέρνηση, ούτε αν θα έχει υπό την εποπτεία του την ΕΡΤ, ούτε αν τοποθέτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα πρώην στέλεχος του ομίλου Λάτση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ